Γιατροί Αθήνας-Πειραιά: Επικίνδυνο το σχέδιο Αγαπηδάκη

Διαβάζεται σε 4'
Γιατροί Αθήνας-Πειραιά: Επικίνδυνο το σχέδιο Αγαπηδάκη
Η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη news 24/7

Στον υπουργό υγείας απευθύνεται η Ένωση Ιατρών Αθήνας και Πειραιά και ζητά να μην κατατεθεί το επικίνδυνο και αντιεπιστημονικό σχέδιο της αναπληρώτριας υπουργού, καθώς θα οδηγήσει σε μαζικές παραιτήσεις.

Απευθείας στον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, ο οποίος όπως φαίνεται θα κληθεί να σηκώσει το επόμενο διάστημα το πολιτικό βάρος των αποφάσεων της Ειρήνης Αγαπηδάκη, απευθύνεται με επιστολή της Ένωση Ιατρών Αθήνας και Πειραιά (ΕΙΝΑΠ).

Στην επιστολή, την οποία υπογράφει η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη, υπογραμμίζονται οι κίνδυνοι από τις αλλαγές που προωθεί η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, τόσο για τους γιατρούς και τις ισορροπίες μέσα στο ΕΣΥ, όσο και για τους ασθενείς.

Υπενθυμίζεται ότι την Παρασκευή η κυρία Αγαπηδάκη το πρώτο που ανακοίνωσε ήταν η κατάργηση του θεσμού του αγροτικού γιατρού, καθώς όλοι όσοι τελειώνουν την ιατρική σχολή, αντί για υπηρεσία υπαίθρου, θα γίνονται αυτόματα προσωπικοί γιατροί.

Το δεύτερο ήταν ο στόχος του επαναπατρισμού ελλήνων γιατρών μόνο από τη Βρετανία και την Κύπρο, για τον οποίο θα δοθούν οικονομικά κίνητρα όπως ετήσιες οικονομικές απολαβές από 100.000 έως 150.000 ευρώ και θα συνοδεύονται από μειωμένη φορολόγηση.

Το τρίτο που ανακοίνωσε είναι διαφορετικούς μισθούς για όσους ειδικευόμενους γιατρούς επιλέξουν να ακολουθήσουν τις ειδικότητες του παθολόγου και του γενικού γιατρού.

Να σημειωθεί ότι για το σχέδιο που παρουσίασε η κυρία Αγαπηδάκη, αντιδράσεις έχουν ήδη εκδηλωθεί μέσω του NEWS 24/7 από την Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΟΕΝΓΕ) και από την Επαγγελματική Ένωση Παθολόγων Ελλάδος.

Να βελτιωθούν οι συνθήκες εργασίας στο ΕΣΥ

Οι γιατροί χαρακτηρίζουν το σχέδιο της κυρίας Αγαπηδάκη ως «επικίνδυνο και αντιεπιστημονικό για τους πολίτες» και διαμηνύουν στον υπουργό Υγείας ότι δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό.

Προκειμένου να επαναπατριστούν έλληνες γιατροί και όχι να δημιουργηθούν μισθοί δύο ταχυτήτων, οι γιατροί προτείνουν να αυξηθούν οι μισθοί των γιατρών στην Ελλάδα, ενώ παράλληλα ζητούν να βελτιωθούν οι συνθήκες εργασίας στο ΕΣΥ.

«Εδώ και πολλά χρόνια έχουμε επισημάνει την ανάγκη κατάργησης του θεσμού του γιατρού υπαίθρου που δεν καλύπτει τις υγειονομικές ανάγκες του πληθυσμού. Εδώ και πολλά χρόνια διεκδικούμε προσλήψεις μόνιμων παθολόγων και γενικών γιατρών καθώς και γιατρών όλων των ειδικοτήτων. Αντί αυτού ανακοινώνεται η πρόθεση τοποθέτησης των ανειδίκευτων πτυχιούχων συναδέλφων σε θέσεις προσωπικού γιατρού», υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση.

Αυτό, όπως αναφέρουν οι ειδικοί, το σχέδιο προφανώς δεν καλύπτει τις ανάγκες της διαλυμένης Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ), αφού θα λειτουργήσει ως «κόφτης» ιατρικών υπηρεσιών.

Επίσης, κανένας προσωπικός γιατρός άνευ ειδικότητας δεν θα μπορέσει να ανταποκριθεί στις ανάγκες καθημερινής εργασίας στο περιφερειακό ιατρείο ή στο κέντρο Υγείας, εφημέρευσης και διαχείρισης 2.000 κατοίκων στο πλαίσιο του Νομού ή της περιφέρειας.

«Οι συνάδελφοι χωρίς ειδικότητα δεν μπορούν να αναλάβουν ευθύνες που δεν τους αναλογούν», υποστηρίζουν οι γιατροί.

Την ίδια στιγμή, τα οικονομικά κίνητρα που ευνοούν ορισμένες ειδικότητες έναντι άλλων τους βρίσκουν παντελώς αντίθετους.

Η τακτική άλλης αμοιβής για άλλη ειδικότητα είναι πέρα από κάθε λογική, σχολιάζουν στην επιστολή τους προς τον κ. Χρυσοχοΐδη.

 «Το υπουργείο αντί να διχάζει τους γιατρούς της χώρας μπορεί απλά να αποδώσει τα οφειλόμενα σε όλους, όπως επιτάσσουν και οι σχετικές δικαστικές αποφάσεις και να υλοποιήσει τα δίκαια αιτήματα του κλάδου για αυξήσεις αποδοχών σε όλους, είτε είναι νεοεισερχόμενοι είτε ήδη υπηρετούν», τονίζουν.

Προσβλητικό το σχέδιο “Αγαπηδάκη”, υπονομεύει τις εργασιακές συνθήκες

 «Η κυβέρνηση δια στόματος της κ. Αγαπηδάκη προκαλεί όταν προτείνει να επιλέγονται προς επαναπατρισμό γιατροί από τη Βρετανία και την Κύπρο με 150.000 ευρώ τον μήνα, ποσό πολλαπλάσιο του μισθού των ήδη υπηρετούντων γιατρών του ΕΣΥ. Αμειβόμαστε με ψίχουλα και παραμένουν χιλιάδες κενές θέσεις, όχι μόνο παθολόγων, αλλά γιατρών όλων των ειδικοτήτων», εξηγούν στην επιστολή τους οι γιατροί.

Για τους ίδιους λόγους το σχέδιο αυτό θα υπονομεύσει ευθέως την εργασιακές συνθήκες των νέων συναδέλφων μας, καθώς και την επιστημονική τους εξέλιξη, υπογραμμίζουν στην επιστολή τους.

Ένα τέτοιο νομοθέτημα, επίσης, θα ενισχύσει την φυγή των νέων γιατρών στο εξωτερικό, εκτιμούν.

Η αποστροφή ότι «η ανάπτυξη πανεπιστημιακών μονάδων ΠΦΥ θα ενισχύσει την εκπαίδευση… κ.λπ.» είναι ομοίως εξαιρετικά προσβλητική για όλους τους ήδη υπηρετούντες που υλοποιούν την εκπαίδευση των νεότερων επί δεκαετίες.

Οι γιατροί απαιτούν:

  1. Να μην κατατεθεί κανένα σχέδιο νόμου. Μία τέτοια κίνηση θα προκαλέσει μαζικές παραιτήσεις ιατών του ΕΣΥ, οδηγώντας το στην οριστική του διάλυση.
  2. Ενίσχυση των νοσοκομείων και της ΠΦΥ με μόνιμο προσωπικό ώστε και να καλυφθούν οι χιλιάδες κενές θέσεις με προσλήψεις Επιμελητών ΄Β και ισχυρή χρηματοδότηση.
  3. Μονιμοποίηση όλων των επικουρικών γιατρών.
  4. Διπλασιασμό των μισθών του ΕΣΥ.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα