Γκάγκα: Υπάρχει δυσκολία στη διαχείριση των περιστατικών κορονοϊού στο ΕΣΥ

Γκάγκα: Υπάρχει δυσκολία στη διαχείριση των περιστατικών κορονοϊού στο ΕΣΥ
Νοσηλεύτρια σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. AP

Η μεγάλη διασπορά των κρουσμάτων σε μεγαλύτερες ηλικίες αναμένεται να προκαλέσει αύξηση των διασωληνώσεων τις επόμενες μέρες.

Υπάρχει δυσκολία στη διαχείριση των ασθενών λόγω covid σημείωσε η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για την πορεία της επιδημίας κορονοϊού. Όπως ανέφερε έχουμε σταθερά περίπου 500 νέες εισαγωγές την ημέρα αλλά έχουμε και αρκετά εξιτήρια, όμως ο αυξημένος αριθμός προκαλεί δυσκολίες στα νοσοκομεία.

Σχετικά με τα αντιικά φάρμακα σημείωσε ότι έχουμε περίπου 700 αιτήσεις την ημέρα και ανέφερε ότι υπάρχει ήδη συζήτηση με την εταιρεία AstraZeneca για την εισαγωγή στη χώρα μας και του νέου μονοκλωνικού αντισώματος το οποίο χορηγείται προληπτικά.

Σύμφωνα με την Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου, τα κύρια χαρακτηριστικά της επιδημίας είναι η σταθεροποίηση της αυξητικής πορείας με σαφή μετακίνηση των νέων κρουσμάτων στις μεγάλε ηλικίες.

“Υπάρχει σταθεροποίηση αλλά με σαφή μετακίνηση των κρουσμάτων σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας. Σημαντική αύξηση καταγράφουν τα ενεργά κρούσματα στο λεκανοπέδιο που φτάνουν τα 176.000”, σημείωσε. Ανέφερε ακόμη ότι υπάρχει αύξηση των νοσηλευόμενων οι οποίοι πλέον ανέρχονται στις 3500.

Επανέλαβε ότι επικρατεί η παραλλαγή Όμικρον στην οποία οφείλεται η έξαρση των τελευταίων εβδομάδων, ενώ ανησυχία προκαλεί η άνοδος της διάμεσης ηλικίας κρουσμάτων που πλέον είναι τα 41 έτη. Μάλιστα ανέφερε ότι υπάρχει σχετική σταθεροποίηση στις νέες διασωληνώσεις οι οποίες είναι της τάξης των 100 την ημέρα.

Η κα Παπαευαγγέλου σημείωσε επίσης ότι δεν θα γίνει καμία νέα άρση μέτρου μέχρι το τέλος Απριλίου. “Όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί πρέπει να προσέχουν περισσότερο είπε και πρόσθεσε ότι σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο Σωτήρης Τσιόδρας στην Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων, διατηρείται στο ακέραιο η προστασία του εμβολίου έναντι της νόσησης. “Είναι λάθος όσοι λένε ότι δεν χρειάζεται να εμβολιαστούν επειδή έχουν νοσήσει” σημείωσε η καθηγήτρια.

Η κα Παπαευαγγέλου ερωτηθείσα για την πιθανότητα χορήγησης 4ης δόσης είπε ότι “μελετάμε όλα τα κλινικά δεδομένα για την τέταρτη δόση και θα πρέπει να περιμένουμε να δούμε τι θα αποφασίσουν και οι άλλες χώρες. «Το φθινόπωρο πιστευουμε ότι θα χρειαστεί επαναληπτική δόση” σημείωσε και επανέλαβε ότι η προστασία που προσφέρει η γ’ δόση είναι πολύ μεγαλύτερη από τις δύο.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα