Η άσκηση προσθέτει χρόνια ζωής αλλά και δισεκατομμύρια στην Παγκόσμια Οικονομία

Η άσκηση προσθέτει χρόνια ζωής αλλά και δισεκατομμύρια στην Παγκόσμια Οικονομία
Ζευγάρι που κάνει τζόκινγκ 123RF

Είκοσι λεπτά τζόκινγκ την ημέρα θα μπορούσαν να προσθέσουν στον κάθε μη δραστήριο κάτοικο αυτού του πλανήτη επιπλέον 3,2 χρόνια ζωής και πάνω από 100 δισ. δολάρια στο παγκόσμιο ΑΕΠ.

Η παγκόσμια οικονομία θα μπορούσε να ενισχυθεί κατά 100 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως αν οι εργοδότες ενθάρρυναν επιτυχώς το προσωπικό τους να εντάξει την άσκηση στη ζωή του. Σύμφωνα με επιστημονική μελέτη, αν ακολουθούσαμε τις συστάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας σχετικά με το πόσο πρέπει να ασκούμαστε αυτό θα είχε σημαντική επίδραση στην Παγκόσμια Οικονομία .

Συγκεκριμένα προσθέτοντας επιπλέον 15 λεπτά βάδισμα καθημερινά ή κάνοντας σταθερά τζόκινγ ένα χιλιόμετρο την ημέρα, θα μπορούσε να βελτιωθεί η παραγωγικότητα και να επεκταθεί το προσδόκιμο ζωής, οδηγώντας έτσι σε μεγαλύτερη οικονομική ανάπτυξη, σύμφωνα με μελέτη της ομάδας υγείας Vitality και του think tank RAND Europe. Η οικονομική ώθηση θα μπορούσε να προέλθει από τα χαμηλότερα ποσοστά θνησιμότητας – με άλλα λόγια θα ζουν περισσότεροι υγιείς άνθρωποι, θα εργάζονται και θα συμβάλλουν στην οικονομία για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, όπως αναφέρουν οι συντάκτες της μελέτης. Επίσης οι εργαζόμενοι θα απουσίαζαν λιγότερο με αναρρωτικές άδειες.

Ο Hans Pung, πρόεδρος του RAND Europe, ανέφερε ότι η μελέτη υπογραμμίζει «τη σημαντική σχέση μεταξύ αδράνειας και απώλειας παραγωγικότητας» και αυτό θα πρέπει να δώσει στις πολιτικές ηγεσίες και στους εργοδότες νέες προοπτικές για την ενίσχυση της παραγωγικότητας του πληθυσμού».

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συστήνει σε όλους τους ενήλικες να κάνουν τουλάχιστον 150 λεπτά μέτριας άσκησης ή 75 λεπτά έντονης άσκησης εβδομαδιαίως. Σε μια μελέτη πέρυσι διαπιστώθηκε ότι περίπου το 40% των ενηλίκων στις Ηνωμένες Πολιτείες, το 36% στη Βρετανία και το 14% στην Κίνα έκανε πολύ λίγη άσκηση.

Η μελέτη RAND / Vitality βασίστηκε εν μέρει σε δεδομένα από περίπου 120.000 άτομα σε επτά χώρες. Στη συνέχεια σχεδίασε και προέβαλλε τα πιθανά οικονομικά οφέλη της αυξημένης σωματικής δραστηριότητας παγκοσμίως αλλά και για 23 μεμονωμένες χώρες. Διαπίστωσε ότι εάν όλοι οι ενήλικες ηλικίας μεταξύ 18 και 64 ετών περπατούσαν 15 λεπτά την ημέρα, θα μπορούσαν να αυξήσουν την παγκόσμια οικονομική παραγωγή κατά περίπου 100 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως. Επίσης διαπίστωσε ότι οι 40άρηδες που παραμένουν σωματικά αδρανείς θα μπορούσαν να αυξήσουν το προσδόκιμο ζωής τους, κατά μέσο όρο 3,2 έτη, αν έκαναν καθημερινά 20 λεπτά τζόκινγκ.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα