Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών “κόβει” δωρεάν εμβόλια για… περιστολή δαπανών

Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών “κόβει” δωρεάν εμβόλια για… περιστολή δαπανών
Ηλικιωμένος κάνει εμβόλιο Getty Images/iStockphoto

Τη στιγμή που επιστημονικές εταιρείες, αλλά και το ίδιο το υπουργείο Υγείας, τονίζουν την αξία του εμβολιασμού, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών “κόβει” δικαιούχους από τη δωρεάν πρόσβαση στα εμβόλια.

Τη σημασία του εμβολιασμού τόσο των παιδιών, όσο και των ενηλίκων, τονίζουν οι αρμόδιες επιστημονικές εταιρείες (Ελληνική Παιδιατρική Εταιρεία, Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία, Ελληνική Εταιρεία Λοιμώξεων) με αφορμή την Παγκόσμια Εβδομάδα Ανοσοποίησης 2023 (από τις 24 έως τις 30 Απριλίου).

Με το μήνυμα «Δεν αμελούμε τους εμβολιασμούς και δεν αφήνουμε περιθώριο στα λοιμώδη νοσήματα – Εμβολιαζόμαστε και προστατευόμαστε σύμφωνα με την ηλικιακή ομάδα που ανήκουμε» η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία, η Ελληνική Εταιρεία Λοιμώξεων και η Ελληνική Παιδιατρική Εταιρεία, ένωσαν τις δυνάμεις τους αυτήν την εβδομάδα σε μια κοινή προσπάθεια ενημέρωσης του κοινού, με τελικό στόχο όλοι (παιδιά, ενήλικες και συνολικά η κοινωνία) να μπορούν να έχουν καλύτερη ποιότητα ζωής, προστατευμένοι από σοβαρά λοιμώδη νοσήματα, τα οποία μπορούν να προληφθούν μέσω του εμβολιασμού.

Ωστόσο, όπως τονίζουν οι ειδικοί, το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών 2023 είναι άδικο για κάποιους, καθώς παρά τις συστάσεις που έχουν εκδώσει, ομάδες ασθενών ή υγιών που θα πρέπει να εμβολιαστούν, δεν δικαιούνται δωρεάν εμβόλια.

Προβλήματα με τη δωρεάν χορήγηση του εμβολίου για τον HPV

«Για το εμβόλιο των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV, για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, στοματοφάρυγγα, του πρωκτού και του πέους) θα πρέπει να αλλάξουν οι οδηγίες της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών», δηλώνει στο NEWS 24/7 o Ανδρέας Κωνσταντόπουλος, ομότιμος καθηγητής Παιδιατρικής του ΕΚΠΑ και πρόεδρος της Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρείας.

«Οι επιστημονικές εταιρείες προβλέπουν το εμβόλιο να γίνεται σε κορίτσια και αγόρια έως 25 ετών. Κάτι που σημαίνει ότι από μία ηλικία και έπειτα, οι πολίτες θα πρέπει να το πληρώνουν από την τσέπη τους, καθώς η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών δεν το καλύπτει», συμπληρώνει ο ίδιος,.

Συγκεκριμένα, το εμβόλιο HPV, εξηγεί ο ίδιος, θα χορηγείται δωρεάν, σύμφωνα με τα σημερινά δεδομένα, έως το τέλος του 2024 σε κορίτσια και αγόρια έως 18 ετών.

Από τον Ιανουάριο του 2024, το όριο ηλικίας πέφτει στα 15 έτη (εξαιρούνται ειδικές ομάδες), καθώς δεν έχει εξασφαλιστεί από εκεί και πέρα χρηματοδότηση ούτε για τις ηλικίες από 16 έως 18 ετών.

«Είναι επιστημονικά λάθος να μειώνεται όριο ηλικίας για τη δωρεάν χορήγηση του εμβολίου», λέει ο ίδιος.

Γιατί όμως είναι σημαντική η κάλυψη όλου του πληθυσμού με το εν λόγω εμβόλιο;

«Διότι υπάρχει ο στόχος της στρατηγικής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), ο οποίος προβλέπει μέχρι το 2030 να εξαλειφθεί ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας (ΚΤΜ) ως θέμα δημόσιας υγείας», εξηγεί ο Θεόδωρος Αγοραστός, καθηγητής Μαιευτικής-Γυναικολογίας στην Ιατρική Σχολή του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) και πρόεδρος της Ελληνικής HPV Εταιρείας.

Ο ίδιος εξηγεί ότι για να επιτευχθεί ο στόχος αυτός, χρειάζεται το 90% των κοριτσιών να έχουν εμβολιαστεί με το εμβόλιο ενάντια στον HPV μέχρι την ηλικία των 15 ετών, το 70% των γυναικών να έχουν κάνει τα σχετικά διαγνωστικά τεστ υψηλής ακρίβειας στα 35 και στα 45 και το 90% των γυναικών που έχουν διαγνωστεί με ΚΤΜ να λαμβάνουν θεραπεία και φροντίδα.

«Χρειαζόμαστε οργανωμένα προγράμματα screening και θεραπείας του ΚΤΜ, ενώ η πρόληψη χρειάζεται να ξεκινάει από την ηλικία των 30 ετών και το HPV DNA τεστ να αποτελεί το βασικό εργαλείο screening», τονίζει ο ίδιος.

Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα «πάγωσε» και η έναρξη του προγράμματος για δωρεάν προληπτικές εξετάσεις για τον καρκίνο τραχήλου της μήτρας που ανακοινώσει τον Δεκέμβριο το υπουργείο Υγείας.

Ο κ. Κωνσταντόπουλος εξηγεί ότι οι δικαιούχοι των δωρεάν εμβολίων μειώθηκαν από τότε που ξεκίνησαν τα μνημόνια, λόγω περικοπών στον προϋπολογισμό, όμως «δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτό στην παρούσα φάση, θα πρέπει να γίνουν αλλαγές για τη διαφύλαξη της δημόσιας υγείας».

Οι εξαιρέσεις δικαιούχων και τα παράδοξα με το εμβόλιο του έρπητα ζωστήρα

Το χέρι στην τσέπη θα πρέπει να βάλουν και συγκεκριμένες ομάδες ενήλικων ασθενών για να εμβολιαστούν κατά του έρπητα ζωστήρα, καθώς η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών εξαίρεσε ομάδες ασθενών που συστήνουν η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία και η Ελληνική Εταιρεία Λοιμώξεων.

Υπενθυμίζεται ότι στην Ελλάδα κυκλοφορούν δύο εμβόλια για τον έρπητα ζωστήρα, το εμβόλιο με ζώντα εξασθενημένο ιό (ZVL) και το αδρανοποιημένο ανασυνδυασμένο εμβόλιο (RΖV).

Tο εμβόλιο με ζώντα εξασθενημένο ιό, το οποίο χορηγείται δωρεάν σε ενήλικες ηλικίας μεταξύ 60 και 75 ετών, ανεξάρτητα αν αναφέρεται προηγούμενη εκδήλωση έρπητα ζωστήρα και σε άτομα που πρόκειται να λάβουν ανοσοκατασταλτική θεραπεία (συστήνεται να εμβολιάζονται τουλάχιστον ένα μήνα πριν την έναρξη της αγωγής).

Το αδρανοποιημένο ανασυνδυασμένο εμβόλιο εμβόλιο χορηγείται δωρεάν σε άτομα με ανοσοκαταστολή ηλικίας 60 ετών και άνω και σε άτομα ηλικίας 18 ετών και άνω με ανοσοκαταστολή (συμπεριλαμβανομένων ασθενών με HIV), που έχουν εκδηλώσει δύο ή περισσότερα επεισόδια έρπητα ζωστήρα.

Κάτι τελείως παράδοξο, καθώς σημαίνει ότι οι ασθενείς αυτής της κατηγορίας θα πρέπει να έχουν βιώσει δύο φορές τις επώδυνες καταστάσεις που προκαλεί η νόσος και ακολούθως να δικαιούνται δωρεάν το εμβόλιο, κάτι που έρχεται σε αντίθεση με τις βασικέ αρχές της πρόληψης.

Οι εκδοθείσες συστάσεις του Εθνικού Προγράμματος Εμβολιασμών Ενηλίκων 2023 δεν περιλαμβάνουν τους ασθενείς με Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) και άσθμα ηλικίας 50-59 ετών, για τους οποίους η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία συνιστά εμβολιασμό με το ανασυνδυασμένο εμβόλιο.

Σύμφωνα με την Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία, για τον έρπητα ζωστήρα, ένα επώδυνο νόσημα που μπορεί να έχει και σοβαρές επιπλοκές για τον ασθενή, συστήνεται ο εμβολιασμός με το ανασυνδυασμένο εμβόλιο, το οποίο είναι αποτελεσματικό και σε ανοσοκατεσταλμένους και πιο αποτελεσματικό έναντι του εμβολίου με ζώντα εξασθενημένο ιό, καθώς το δεύτερο είχε επιπρόσθετα προβλήματα διαθεσιμότητας.

Σύμφωνα με τις συστάσεις της Ελληνικής Εταιρείας Λοιμώξεων για τον εμβολιασμό έναντι του έρπητα ζωστήρα, θα πρέπει να εμβολιαστούν οι ενήλικες άνω των 50 ετών με προτίμηση στο ανασυνδυασμένο εμβόλι–RZV, ενώ επίσης πρέπει να εμβολιαστούν οι ανοσοκατασταλμένοι ασθενείς άνω των 18 ετών, που έχουν σε αυξημένο κίνδυνο για έρπητα ζωστήρα, μόνο με ανασυνδυασμένο εμβόλιο.

Και σε αυτήν την περίπτωση, όπως αναφέρουν πηγές από την Ελληνική Εταιρεία Λοιμώξεων, έχουν αποκλειστεί ομάδες ασθενών που πρέπει να λάβουν το εμβόλιο, καθαρά για λόγους οικονομικούς και όχι επιστημονικούς.

«Τα εμβόλια είναι ο πιο έξυπνος τρόπος να προστατέψουμε τους εαυτούς μας και τα παιδιά μας από λοιμώξεις. Εκατομμύρια παιδιά και ενήλικες έχουν προστατευθεί από θάνατο ή σοβαρή αναπηρία, όπως προκαλούσε η ευλογιά και η χολέρα ή άφηνε η πολιομυελίτιδα. Και βέβαια τις εκατοντάδες χιλιάδες ζωές που σώθηκαν στην πανδημία. Χαίρομαι πολύ που τέτοιες πρωτοβουλίες μας θυμίζουν κάθε χρόνο πως ο εμβολιασμός είναι κεφαλαιώδης για τη καλή υγεία», παραδέχθηκε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα, σε μία από τις πρόσφατες εκδηλώσεις για της σημασία των εμβολιασμών, στις οποίες, όμως δεν παραβρέθηκε κανένα μέλος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα