“Πάγωσαν” οι δωρεάν εξετάσεις για τον καρκίνο τραχήλου της μήτρας

“Πάγωσαν” οι δωρεάν εξετάσεις για τον καρκίνο τραχήλου της μήτρας
Λήψη υλικού για εξέταση καρκίνου του τραχήλου της μήτρας Getty Images/iStockphoto

Ο ΕΟΠΥΥ ανακοίνωσε πως αναστέλλεται η έναρξη του προγράμματος για δωρεάν εξετάσεις για τον καρκίνο τραχήλου της μήτρας, το οποίο είχε ανακοινώσει το υπουργείο Υγείας. Τι συνέβη.

Αναστέλλεται από τον ΕΟΠΥΥ η έναρξη των δωρεάν εξετάσεων για την πρόληψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, που είχε ανακοινώσει στις 7 Δεκεμβρίου ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης.

Το συγκεκριμένο προληπτικό πρόγραμμα, σύμφωνα με την ενημέρωση τον ΕΟΠΥΥ προς τους παρόχους, θα ξεκινούσε στις 27 Μαρτίου, όμως όπως έγινε γνωστό την Μεγάλη Τετάρτη, προσωρινά αναβάλλεται.

Αναλυτικότερα, όπως γνωστοποίησε η διοικήτρια του ΕΟΠΥΥ, Θεανώ Καρποδίνη, «ενημερώνουμε τους ενδιαφερόμενους φορείς, ότι αναστέλλεται προσωρινά η έναρξη της Δράσης Προληπτικών Διαγνωστικών Εξετάσεων για τον Καρκίνο του Τραχήλου της Μήτρας Πρόγραμμα ‘Σπύρος Δοξιάδης’, κατόπιν σχετικής ενημέρωσης, της Γενικής Γραμματείας Δημόσιας Υγείας του υπουργείου Υγείας, έως ότου ολοκληρωθούν οι νομοθετικές ρυθμίσεις που προβλέπονται στο άρθρο 78 του Ν. 5041/2023 (Ά 87)».

Η προσωρινή αναστολή της δράσης κρίθηκε αναγκαία από τη Γενική Γραμματεία Δημόσιας Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη, ώστε με νέα νομοθετική ρύθμιση, να διασφαλιστεί περαιτέρω η ποιότητα του προγράμματος, αφού θεσπίζεται διαδικασία προληπτικού ποιοτικού ελέγχου της τήρησης των τεχνικών προδιαγραφών για την εξέταση HPV DNA test.

Να σημειωθεί ότι ο ΕΟΠΥΥ είχε καλέσει τις ιδιωτικές μονάδες Υγείας να εκδηλώσουν ενδιαφέρον για το πρόγραμμα, το οποίο είχε προϋπολογισμό 103.195.355 ευρώ, ενώ η διάρκεια του προβλεπόταν μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου του 2025.

Η δράση υλοποιείται στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης-NextGenerationEU και αφορά στη διενέργεια προληπτικών εξετάσεων για τον έγκαιρο εντοπισμό του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.

Ποιες γυναίκες αφορά το πρόγραμμα

Ωφελούμενες της δράσης είναι οι Ελληνίδες και οι γυναίκες πολίτες λοιπών χωρών που διαμένουν νόμιμα στην ελληνική επικράτεια και πληρούν σωρευτικά τις εξής προϋποθέσεις:

  • να ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα μεταξύ 21 και 65 ετών
  • να διαθέτουν Αριθμό Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (ΑΜΚΑ)
  • να μην έχουν υποστεί, μερική ή ολική, υστερεκτομή λόγω καρκίνου
  • να μην έχουν διαγνωσθεί με καρκινική νόσο του τραχήλου της μήτρας τύπου C 53.0, 1, 8, 9,
  • να μην έχουν διαγνωσθεί με καρκίνο του σώματος της μήτρας τύπου C 54.0, C 55.0,
  • να μην έχουν διενεργήσει εξέταση PAP-TEST κατά τα 3 τελευταία χρόνια
  • εφόσον ανήκουν στην ηλικιακή υπό-ομάδα μεταξύ 21 και 29 ετών, να μην έχουν διενεργήσει HPV-DNA TEST τα τελευταία 3 χρόνια
  • εφόσον ανήκουν στην ηλικιακή υπό-ομάδα μεταξύ 30 και 65 ετών, να μην έχουν διενεργήσει HPV-DNA TEST κατά τα 5 τελευταία χρόνια.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα