Η Johnson & Johnson στηρίζει την κοινωνική πρωτοβουλία “Ανάσα Ζωής”

Η Johnson & Johnson στηρίζει την κοινωνική πρωτοβουλία “Ανάσα Ζωής”

H οποία υλοποιείται από την Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία για 2η χρονιά, εστιάζοντας στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση για την υγεία του πνεύμονα, την αξία του προληπτικού ελέγχου, καθώς επίσης και στην ένταση των προσπαθειών για τη διακοπή του καπνίσματος.

O Θεόδωρος Λιακόπουλος, Διευθύνων Σύμβουλος της Johnson & Johnson Hellas MedTech, μιλά για την κοινωνική πρωτοβουλία «Ανάσα Ζωής» και το κοινό όραμα που μοιράζεται η Johnson & Johnson με την Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία για μία κοινωνία απαλλαγμένη από την απειλή του Καρκίνου του Πνεύμονα.

1. Ποια η σημασία της έμπρακτης στήριξης της Johnson & Johnson σε μία πρωτοβουλία όπως η «Ανάσα Ζωής»;

Η φροντίδα, η πρόληψη και η κοινωνική προσφορά μαζί με την καινοτομία είναι μέρος της φιλοσοφίας της Johnson & Johnson εδώ και 50 χρόνια και δεν θα μπορούσαμε παρά να είμαστε συνοδοιπόροι της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας σε αυτό το εγχείρημα για την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών αναφορικά με την έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του πνεύμονα. Στην Johnson & Johnson, υπηρετούμε την επιστήμη και την καινοτομία και εστιάζουμε στις ανάγκες των ασθενών, των επαγγελματιών υγείας και της κοινωνίας στο σύνολό της. Η προστασία της δημόσιας υγείας και η ενίσχυσή της είναι από τις βασικές μας αξίες και γι΄ αυτό στηρίζουμε αυτήν τη σημαντική προσπάθεια και θα συνεχίσουμε ενεργά να είμαστε δίπλα σε κάθε δράση της και να δώσουμε μαζί τη μάχη αυτή. Άλλωστε το όραμά μας για μία κοινωνία με υγιείς ανθρώπους απαλλαγμένους από την απειλή του καρκίνου του πνεύμονα, είναι κοινό.

2. Πόσο σημαντική είναι η αξία του προληπτικού ελέγχου; Μπορούν όντως να ανατραπούν τα αρνητικά ποσοστά νόσησης από καρκίνο του πνεύμονα;

Το σημαντικότερο ρόλο για την προστασία της υγείας μας από τον καρκίνο του πνεύμονα κατέχει η πρόληψη και η έγκαιρη διάγνωση καθώς μπορούν να σώσουν τη ζωή μας. Η ενημέρωση για την αξία της πρώιμης διάγνωσης είναι ο κύριος σκοπός της πρωτοβουλίας «Ανάσα Ζωής» και αποτελεί μία μεγάλη μάχη την οποία πραγματικά μπορούμε να νικήσουμε. Στη διάγνωση του καρκίνου του πνεύμονα σε αρχικά στάδια, υπάρχουν περισσότερες θεραπευτικές επιλογές και τα ποσοστά επιβίωσης είναι πολύ μεγαλύτερα. Η αξονική τομογραφία χαμηλής δόσης ακτινοβολίας, έχει αποδειχθεί το πιο χρήσιμο εργαλείο για την πρώιμη διάγνωση του καρκίνου του πνεύμονα και αυτό προσπαθούμε να μεταδώσουμε στους πολίτες στην Ελλάδα καθώς παρατηρείται ότι ένα πολύ μεγάλο ποσοστό δεν γνωρίζει την εξέταση και τα οφέλη της.

3. Ποια η στήριξη του κράτους στην προληπτική εξέταση;

Στόχος μας είναι πολύ άμεσα οι Έλληνες πολίτες να έχουν πρόσβαση στην εξέταση προσυμπτωματικού ελέγχου για τον καρκίνο του πνεύμονα. Για να το καταφέρουμε αυτό στεκόμαστε στο πλευρό της ΕΠΕ και στηρίζουμε την προσπάθεια της για διάλογο με την Πολιτεία, έτσι ώστε να εισαχθεί η πρώιμη διάγνωση στον Ασφαλιστικό Τομέα. Πιστεύουμε ότι μέσω της αποζημίωσης διευκολύνεται κατά πολύ η πρόσβαση των ασφαλισμένων σε μία απλή εξέταση που μπορεί να τους σώσει τη ζωή. Είμαστε πεπεισμένοι ότι καθιερώνοντας ένα εθνικό πρόγραμμα και έχοντας την έμπρακτη στήριξη της Πολιτείας, θα φτάσουμε πιο κοντά στο όραμά μας, να γίνουμε η χώρα με τους λιγότερους θανάτους από καρκίνο του πνεύμονα στην Ευρώπη.

4. Φέτος, έχει δημιουργηθεί και η Χάρτα της Κοινωνικής Πρωτοβουλίας «Ανάσα Ζωής»; Με ποιο τρόπο το έγγραφο αυτό συμβάλλει στον σκοπό σας;

Η Χάρτα αποτελεί ένα έγγραφο ηθικής δέσμευσης, το οποίο δημιουργήθηκε με κύριο σκοπό τη μαζική ενημέρωση για το ειδικό πρόγραμμα προληπτικού ελέγχου, προτρέποντας τους πολίτες να ενημερωθούν για την έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του πνεύμονα και τα οφέλη της διακοπής του καπνίσματος. Η πρωτοβουλία αυτή αξίζει να λάβει την υποστήριξη των φορέων και της Πολιτείας και για αυτό έχει ξεκινήσει μία προσπάθεια ενίσχυσης εποικοδομητικού διαλόγου με θεσμούς και κοινωνικούς φορείς για τη σημασία δημιουργίας και λειτουργίας ενός πλαισίου πρόληψης, που θα λειτουργήσει ως ασπίδα στη μάχη κατά του καρκίνου του πνεύμονα. Ήδη τη στήριξή τους έχουν δηλώσει η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας, κα. Μίνα Γκάγκα, ο Δήμος Αθηναίων, η Ελληνική Εταιρεία Χειρούργων Θώρακος – Καρδιάς – Αγγείων, η Ελληνική Εταιρεία Γενικής/Οικογενειακής (ΕΛΕΓΕΙΑ), η Ελληνική Εταιρεία Καρκίνου Πνεύμονα (ΕΛΕΚΑΠ), η Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου (ΕΛΛΟΚ), ο Σύλλογος Καρκινοπαθών Εθελοντών Φίλων Ιατρών Αθηνών (Κ.Ε.Φ.Ι) και η FairLife -Φροντίδα και Πρόληψη για τον καρκίνο του πνεύμονα. Είμαστε σίγουροι ότι η συνένωση αυτών των δυνάμεων θα οδηγήσει σταδιακά στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα