Η Καλιφόρνια εξετάζει νομοσχέδιο για την αποποινικοποίηση των ψυχεδελικών ουσιών

Η Καλιφόρνια εξετάζει νομοσχέδιο για την αποποινικοποίηση των ψυχεδελικών ουσιών
Μανιτάρια με ψυλοκυβίνη πουλήθηκαν σε pop up market με κάνναβη, στο Λος Άντζελες το Μάιο του 2019. @2021 Richard Vogel/Associated Press

Το Όρεγκον έγινε η πρώτη πολιτεία των ΗΠΑ που ψήφισε και εφάρμοσε το νόμο για την αποποινικοποίηση των ψυχεδελικών ουσιών, με την Καλιφόρνια να είναι η τελευταία που ετοίμασε σχετικό νομοσχέδιο. Τι δείχνουν οι έρευνες, ως προς τις θεραπευτικές ιδιότητες του LDS, του MDMA και των λοιπών ψυχεδελικών.

Ένας νομοθέτης της Καλιφόρνια των ΗΠΑ πρότεινε την αποποινικοποίηση των ψυχεδελικών ουσιών -στην πολιτεία- και άρα το τέλος της καταδίωξης όσων έχουν αυτήν την ουσία στην κατοχή τους, εφόσον τίθεται θέμα υγείας -σε ανθρώπους ηλικίας άνω των 21 χρόνων. Θα συνεχίσουν να απαγορεύονται σε μικρότερες ηλικίες. Σε κάθε περίπτωση η πώληση τους απαγορεύεται με ομοσπονδιακό νόμο.

Όπως επισήμανε ο Γερουσιαστής των Δημοκρατικών, Σκοτ Ουάινερ στη Guardianο πόλεμος εναντίον των ναρκωτικών απέτυχε, γιατί δομήθηκε σε μια σειρά ρατσιστικών πολιτικών που άρχισαν στο ξεκίνημα του 20ου αιώνα και επιταχύνθηκαν στις δεκαετίες του ’70 και του ’80, με το πρόσχημα της αντιμετώπισης του εθισμού και της χρήσης των ναρκωτικών. Οι άνθρωποι δεν θα πρέπει να πηγαίνουν στη φυλακή για την κατοχή ή τη χρήση. Είναι θέμα υγείας και όχι εγκληματικής φύσεως”. Έχει στο πλευρό του δυο γκρουπ βετεράνων πολέμου, οι οποίοι ασχολούνται με τις αποτελεσματικές θεραπείες των μελών τους για προβλήματα ψυχικής υγείας.

Oι ψυχεδελικές ουσίες που υπάρχουν στο νομοσχέδιο είναι οι εξής:

✎ MDMA (3,4-methylenedioxymethamphetamine, ουσία γνωστή ως έκσταση ή molly που προέκυψε το 1912 για ψυχοθεραπευτική δράση -και έγινε γνωστή ως ‘ναρκωτικό του δρόμου’ το ’80),

✎ LSD (Lyserg Saeure Diaethylamid, δηλαδή διαιθυλαμίδιο του λυσεργικού οξέος, δηλαδή παραισθησιογόνος ουσία που παρουσιάστηκε από το παρασιτικό μύκητα ‘ερυσίβη’, ο οποίος αναπτύσσεται στη σίκαλη),

✎ κεταμίνη (ταχύτατο αναισθητικό-καταπραϋντικό φάρμακα της κτηνιατρικής, με ψυχοδηλωτικές και διασχιστικές επιδράσεις),

✎ μεσκαλίνη (ουσία που υπάρχει σε διάφορα είδη κάκτου και έχει παραισθησιογόνο δράση, όμοια με το LSD),

✎ ψιλοκυβίνη (φυσική ψυχότροπος ουσία που παράγεται κυρίως από είδη μανιταριών και μετατρέπεται σε ψιλοκίνη, όταν μπαίνει στον ανθρώπινο οργανισμό -προσφέροντας ευφορία, αλλαγή αντίληψης και μεταβολή της αίσθησης του χρόνου, με τις παρενέργειες να αφορούν κρίσεις πανικού και ναυτία),

✎ ιμπογκαΐνη (προέρχεται από το φλοιό ρίζας αφρικανικού φυτού που λέγεται Tabermanthe iboga και σε άλλα είδη φυτών της Κεντρικής Δυτικής Αφρικής).   

Έχουν ήδη αποποινικοποιηθεί στο Όκλαντ (έκανε την αρχή με το νόμο να ισχύει από τον Γενάρη και έχει ως στόχο να αντικαταστήσει τη φυλάκιση με πρόστιμο 100 δολάρια και συμβουλευτική ψυχοθεραπεία επί του εθισμού), τη Σάντα Κρουζ, την Ουάσινγκτον DSC, το Αν Άρμπορ και το Ντένβερ.

Πώς μπορούν να θεωρούνται θεραπευτικά οι ψυχεδελικές ουσίες

Η ιμπογκαΐνη βοηθά στην απεξάρτηση από ναρκωτικά, αλκοόλ και κάπνισμα, με τον άνθρωπο που ανακάλυψε αυτή τη δράση να είναι ο Αμερικανός Χάουαρντ Λότσοφ, ο οποίος δοκίμασε από καθαρή περιέργεια την ουσία που του έδωσε φαρμακοποιός φίλος του, το 1965. Ο Λότσοφ ήταν χρήσης οπιούχων και κοκαΐνης. Είχε ενημερωθεί πως η ιμπογκαΐνη προκαλεί ψυχεδελικές παραισθήσεις, αλλά όχι εθισμό. Πράγμα που διαπίστωσε και ο ίδιος. Μετά έδωσε την ουσία σε πέντε χρήστες οπιούχων και κοκαΐνης, ώστε να διαπιστώσει αν τα ευρήματα του ήταν σωστά. Ήταν, καθώς όλοι είχαν απαλλαγεί από το σύνδρομο στέρησης.

Κλινική μελέτη που έγινε το 2013 από το University of Florida κατέληξε στο ότι η ψιλοκυβίνη διεγείρει τη νευρογένεση -ανάπτυξη και αποκατάσταση των εγκεφαλικών κυττάρων στο κέντρο του εγκεφάλου, που ‘διαχειρίζεται’ τα συναισθήματα και τη μνήμη. Έτσι δημιουργήθηκε η ελπίδα πως μπορεί να διακόψει το μετατραυματικό κύκλο (αυξάνοντας την ενσυναίσθηση και μειώνοντας το φόβο) που ζουν οι ασθενείς με μετατραυματικό στρες.

Τρία χρόνια μετά, ψυχίατρος του NUY Langone μελέτησε τη χρήση της ψιλοκυβίνης σε ασθενείς που είχαν καρκίνο τελευταίου σταδίου για περισσότερους από 6 μήνες. Αποδείχθηκε ότι πρόσφερε γρήγορη ανακούφιση από τη δυσφορία, το άγχος και την κατάθλιψη στο 80% των περιπτώσεων. Οι ασθενείς ενημέρωσαν πως είχαν νιώσει ότι έγινε καλύτερη η ποιότητα της ζωής τους.

Το 2019 προέκυψαν τα αποτελέσματα άλλης έρευνας, σχετικής με την ουσία MDMA σε ασθενείς με μετατραυματικό στρες, κατά τα οποία το 54.2% των μετεχόντων απαλλάχθηκαν από τη διαταρχή έπειτα από δυο δόσεις. Το 2019 δημοσιεύτηκε και έρευνα για το LSD στην Journal of Psychopharmacology, που έδειξε πως η ουσία είναι πολλά υποσχόμενη σε ό,τι αφορά τη θεραπεία του αλκοολισμού.

Οι θιασώτες θυμίζουν τι έγινε με την κάνναβη

Όλα αυτά τα στοιχεία υπάρχουν στο φάκελο που κατέθεσε ο Γερουσιαστής της Καλιφόρνια, στο αίτημα για αποποινικοποίηση. Υπερθεμάτισε θυμίζοντας τι έγινε με την κάνναβη, η φαρμακευτική χρήση της οποίας είχε διαπιστωθεί από το 850 πΧ. Στη σύγχρονη εποχή ήταν ερευνητές της Καλιφόρνια (του California Pacific Medican Center) που επιβεβαίωσαν τα οφέλη του συστατικού CBD (κανναβιοδιόλη), κατόπιν ιατρικής παρακολούθησης και συνταγογράφησης, σε ασθενείς με 1) χρόνιες παθήσεις (μειώνει τον πόνο και τους σπασμούς νεύρων, γιατί ηρεμεί την υπερβολική δραστηριότητα του εγκεφάλου), 2) καρκίνο (βοηθά στην ανακούφιση του πόνου και την καταστολή της ναυτίας, παρενέργειες της χημειοθεραπείας), 3) αυτισμό (συμπτώματα, όπως το άγχος, η επιθετικότητα, τα ξεσπάσματα και η τάση για αυτοτραυματισμό, αντιμετωπίζονται επιτυχώς), 4) πολλαπλή σκλήρυνση (κάνει πιο υποφερτό τον πόνο), 5) απώλεια όρεξης (τη διαγείρει), 6) ηπατίτιδα C (μειώνει τις παρενέργειες της θεραπείας και αυξάνει την αποτελεσματικότητα της), 7) αρθρίτιδα (ανακουφίζει από τους πόνους), 8) φλεγμονές (τις αντιμετωπίζει), 9) Alzheimer (επιβραδύνει την εξέλιξη της νόσου), 10) Parkinson (μειώνει σημαντικό τον πόνο, το τρέμουλο και βελτιώνει τον ύπνο των ασθενών, όπως και τις κινητικές ικανότητες), 11) διαβήτη (συμβάλει στη θεραπεία), 12) επιληψία (βοηθά στον έλεγχο), 13) γλαύκωμα (μειώνει την πίεση στο εσωτερικό του οφθαλμού, μπορεί να το θεραπεύσει), 14) σύνδρομο Tourette (μειώνει τους σπανούς), 15) “λύκο” (βελτιώνει τα συμπτώματα), 16) την ανάγκη να απαλλαγούν από τις συνέπεις της χημειοθεραπείας (τάση προς έμετο, ναυτία κλπ), 17) τους φορείς του AIDS (μειώνει τον πόνο) και 18) μετατραυματικό στρες, εφιάλτες (ηρεμεί το μυαλό).

Πίσω στις ψυχεδελικές ουσίες, ο Άντονι Τζόνσον, επικεφαλής της αίτησης Measure 110 του Όρεγκον, πρωτοβουλία για την αποποινικοποίηση της προσωπικής κατοχής μικρών ποσοτήτων απαγορευμένων ουσιών, εξήγησε πως “η νέα προσπάθεια είναι ένας τρόπος να βοηθήσουμε τους ανθρώπους που κατ’ αρχάς χρειάζονται τις ουσίες και να εκπαιδεύσουμε το κοινό για αυτές και το πώς ο πόλεμος εναντίον των ναρκωτικών έχει γίνει αποτυχημένη πολιτική και άρα πρέπει να προσεγγίσουμε το θέμα διαφορετικά”.

Η νομοθεσία της Καλιφόρνια θα αφαιρεί και τα ποινικά αρχεία των καταδικασμένων για κατοχή ή προσωπική χρήση. Θα δημιουργήσει και μια ειδική ομάδα που θα προτείνει ποιο ρυθμιστικό όργανο θα επιβλέπει την προσωπική και τη θεραπευτική χρήση των ουσιών, για τη θεραπεία θεμάτων ψυχικής υγείας.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα