Η θεραπευτική στρατηγική Αναγέννησης Ωοθηκών για την επίτευξη εγκυμοσύνης

Η θεραπευτική στρατηγική Αναγέννησης Ωοθηκών για την επίτευξη εγκυμοσύνης

Ο Ευριπίδης Μαντούδης FRCOG, Γυναικολόγος αναπαραγωγής - Μαιευτήρας, μας μιλά για τον πιθανό τρόπο επίτευξης εγκυμοσύνης.

«Η αναγέννηση ωοθηκών είναι μια θεραπευτική στρατηγική που μπορεί να ωφελήσει γυναίκες με χαμηλό απόθεμα ωοθηκών και υπογονιμότητα. Η έγχυση πλάσματος με υψηλή συγκέντρωση αιμοπεταλίων και αυξητικών παραγόντων (platelet-rich plasma: PRP) στις ωοθήκες μπορεί να διεγείρει τα υπάρχοντα βλαστοκύτταρα προκειμένου να προκύψουν νέα, υγιή ωάρια.»

Είναι όντως έτσι; Τι ισχύει πραγματικά;

Η αναγέννηση ωοθηκών βασίζεται στη θεωρία των βλαστοκυττάρων. Οι παράγοντες ανάπτυξης στο PRP θεωρείται ότι διεγείρουν τα βλαστοκύτταρα στις ωοθήκες για να αυξήσουν τον αριθμό των υγιών ωαρίων, αν και οι μηχανισμοί με τους οποίους συμβαίνει αυτό δεν είναι επακριβώς γνωστοί.

Είναι κατάλληλη θεραπεία για εμένα;

Το απόθεμα των ωαρίων στις γυναίκες μειώνεται καθώς μεγαλώνουν σε ηλικία με αποτέλεσμα να υπάρχουν διαθέσιμα λιγότερα ωάρια καλής ποιότητας, τα οποία μπορούν να επιτύχουν μια υγιή εγκυμοσύνη.

Η αναγέννηση ωοθηκών απευθύνεται σε γυναίκες που επιθυμούν μια εγκυμοσύνη και επιπλέον είναι: περιεμμηνοπαυσιακές κάτω των 50 ετών, ασθενείς με ιστορικό υπογονιμότητας και χαμηλή ανταπόκριση στη φαρμακευτική διέγερση για διέγερση ωοθηκών ανεξαρτήτως ηλικίας, γυναίκες με πρόωρη ωοθηκική ανεπάρκεια.

Πώς γίνεται;

Η αναγέννηση ωοθηκών είναι μια θεραπεία σε 2 βήματα. Πρώτον, η ασθενής πρέπει να δώσει ένα δείγμα αίματος από τον οποίο θα απομονωθεί το PRP με φυγοκέντρηση. Με την κατάλληλη επεξεργασία, διαχωρίζεται πλάσμα πλούσιο σε αιμοπετάλια και αυξητικούς παράγοντες. Στο δεύτερο βήμα της θεραπείας, γίνεται έγχυση του PRP στις ωοθήκες της ασθενούς.

Η θετική επίδραση της μεθόδου αρχίζει να γίνεται εμφανής στο 2ο κύκλο μετά την εφαρμογή της (όχι στον αμέσως επόμενο κύκλο, αλλά στον επόμενο). Η αξιολόγηση γίνεται τόσο υπερηχογραφικά όσο και ορμονολογικά, με τη μέτρηση των ορμονών FSH και ΑΜΗ. Η θετική επίδραση της διαδικασίας διαρκεί για 4-5 κύκλους.

Ποια πλεονεκτήματα προσφέρει;

Θεωρητικά, τα σημαντικότερο ίσως πλεονέκτημα της αναγέννησης ωοθηκών είναι ότι αυξάνεται η πιθανότητα να μπορέσετε να μείνετε έγκυος με τα δικά σας ωάρια, ενώ ίσως η μόνη εναλλακτική θα ήταν η δωρεά ωαρίων.

Τι ισχύει στην πραγματικότητα;

Προς το παρόν, είναι πρόωρο να εξάγουμε ασφαλή συμπεράσματα και μένει να αποδειχθεί αν η μέθοδος αυτή θα δικαιώσει τις προσδοκίες μας.

Το ζητούμενο είναι να προωθηθεί η αναγέννηση των ωοθηκών ωθώντας τα βλαστοκύτταρα να μετατραπούν σε ωοθυλάκια. Οι υπάρχουσες σχετικές μελέτες παρουσιάζουν ενθαρρυντικά αποτελέσματα, παρόλα αυτά είναι λίγες, σε πρώιμο στάδιο και με μικρό αριθμό συμμετεχόντων.

Ευριπίδης Μαντούδης FRCOG Γυναικολόγος αναπαραγωγής – Μαιευτήρας Επιστημονικά υπεύθυνος θεραπειών υποβοηθούμενης αναπαραγωγής ‘Γέννημα IVF’ ΜΙΥΑ.

Ακολουθήστε το News24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα
Exit mobile version