Η υγρασία οξύνει τους πόνους σε πολλούς ασθενείς

Λήψη αναλγητικών με ρόφημα

Τι κατέγραψε μελέτη Βρετανών επιστημόνων μέσω της συλλογής στοιχείων από κινητά τηλέφωνα.

Τα άτομα που αντιμετωπίζουν μακροχρόνια προβλήματα υγείας, όπως αρθρίτιδα, είναι πιο πιθανό να αισθάνονται πόνο τις μέρες με υγρασία και αέρα, αναφέρει νέα μελέτη. Παραδοσιακά πιστευόταν ότι το κρύο επιδεινώνει το αίσθημα του πόνου, ωστόσο μέχρι σήμερα υπήρχαν λίγες έρευνες σχετικά με την επίδραση του καιρού στον πόνο.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ συνέλεξαν δεδομένα μέσω smartphones από 2.500 άτομα από τη Βρετανία και διαπίστωσαν την επιδείνωση του πόνου τις πιο υγρές μέρες. Στην έρευνα που ονομάστηκε “Cloudy with a Chance of Pain" (Συννεφιά με Πιθανότητα Πόνου) καταγράφηκαν οι αντιδράσεις ανθρώπου που υπέφεραν από αρθριτικά, ημικρανίες, ινομυαλγία και νευροπαθητικούς πόνους και βρέθηκε πως στην πραγματικότητα τα συμπτώματα ήταν χειρότερα τις μέρες με περισσότερη υγρασία.

Οι ερευνητές κατέγραψαν σε καθημερινή βάση τα συμπτώματα πόνου των συμμετεχόντων σε μια περίοδο από έναν έως 15 μήνες, ενώ τα κινητά τους τηλέφωνα (smartphones) παρείχαν πληροφορίες για τον καιρό στην τοποθεσία όπου βρίσκονταν οι συμμετέχοντες.

Τις μέρες με υγρασία και αέρα οι πιθανότητες να βιώσουν πόνο πιο μεγάλης έντασης από ό,τι συνήθως αυξάνονταν κατά 20%. Αυτό σημαίνει ότι αν σε μια μέρα με αίθριο καιρό οι πιθανότητες κάποιος να βιώσει πόνο ήταν 5%, τις μέρες με υγρασία και αέρα το ποσοστό αυτό αυξανόταν στο 6%. Οι ψυχρές και υγρές μέρες έκαναν επίσης τον πόνο χειρότερο, ωστόσο δε βρέθηκε καμία συσχέτιση του πόνου αποκλειστικά με τη θερμοκρασία ή με τη βροχόπτωση.

Οι ερευνητές ελπίζουν ότι τα ευρήματα της μελέτης θα βοηθήσουν στην βελτίωση της ζωής 10 εκατομμυρίων ασθενών στη Βρετανία και 31 εκατομμυρίων ασθενών στις ΗΠΑ που πάσχουν από αρθρίτιδα και παρόμοιες ιατρικές παθήσεις, καθώς αυτοί πλέον θα μπορούν να εντοπίζουν και να προβλέπουν τον πόνο τους.

Ο Γουίλ Ντίξον, καθηγητής από το Κέντρο Επιδημιολογίας κατά της Αρθρίτιδας, ο οποίος ήταν επικεφαλής της μελέτης δήλωσε: "Ο καιρός πιστευόταν ότι επηρεάζει τα συμπτώματα των ασθενών με αρθρίτιδα, ήδη από την αρχαία Ελλάδα, από την περίοδο του Ιπποκράτη" και συνέχισε: "Περίπου τα τρία τέταρτα των ατόμων με αρθριτικά πιστεύουν ότι ο πόνος τους επηρεάζεται από τον καιρό".

Πηγή: 

BBC, ΑΠΕ-ΜΠΕ

SHARE: