Ηπατίτιδα σε παιδιά: Γνωρίζουμε ελάχιστα για τη θανατηφόρο νόσο

Ηπατίτιδα σε παιδιά: Γνωρίζουμε ελάχιστα για τη θανατηφόρο νόσο
istock

Ο χθεσινός θάνατος ενός παιδιού 13 μηνών προκαλεί ανησυχία στους επιστήμονες, οι οποίοι προσπαθούν να καταλάβουν τι μπορεί να προκαλεί τι νόσο.

Σοκ προκάλεσε η ανακοίνωση χθες του ΕΟΔΥ για τον πρώτο θάνατο ενός παιδιού από οξεία ηπατίτιδα τόσο στην επιστημονική κοινότητα όσο και στους γονείς στην Ελλάδα, καθώς για πολλές μέρες είχαμε “ξεχάσει” τα κρούσματα οξείας ηπατίτιδας στα παιδιά,

Ο χθεσινός θάνατος αφορούσε ένα παιδί μόλις 13 μηνών, που μάλιστα είναι το νεότερο κρούσμα αυτή τη στιγμή στη χώρα μας και, όπως όλα δείχνουν, ο θάνατος επήλθε ταχύτατα, αιφνιδιάζοντας τραγικά τους γονείς του παιδιού, αλλά και το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό της ιδιωτικής παιδιατρικής κλινικής στην Αθήνα, όπου εισήχθη με πυρετό και νωθρότητα.

Από τις εξετάσεις, που διενεργήθηκαν, διαπιστώθηκε ότι το παιδί είχε εμφανίσει ηπατική ανεπάρκεια και εγκεφαλικό οίδημα.

Σύμφωνα με την καθηγήτρια Παιδιατρικής και Λοιμωξιολογίας, Διευθύντρια στη Β’ Παιδιατρική Κλινική του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας και της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρίζα Τσολιά, η οξεία ηπατίτιδα σε παιδιά έχει καταγραφεί πρόσφατα και δεν ξέρουμε ακόμη πολλά για αυτήν.

“Είναι ένα φαινόμενο, που έχει καταγραφεί πρόσφατα, αλλά ακόμη δεν είναι πολλά γνωστά για αυτό, είμαστε ακόμη στο σκοτάδι. Δεν ξέρουμε την αιτιολογία της νόσου, πολλά ακούγονται, αλλά δεν έχει αποδειχθεί ότι η νόσος οφείλεται σε κάτι συγκεκριμένο”, αναφέρει.

“Το να αυξηθούν οι τρανσαμινάσες σε ένα παιδί και να πληρούνται τα κριτήρια, ώστε να κάνουμε λόγο για οξεία ηπατίτιδα έχει ξανασυμβεί, πάντα είχαμε τέτοια περιστατικά. Αλλά επειδή δεν καταγράφονταν, είναι πολύ δύσκολο να πει κάποιος αν έχουν αυξηθεί στα χρόνια και πόσο πάνω από τη βασική συχνότητα είμαστε. Και αυτό ισχύει για όλες τις χώρες της Ευρώπης. Μόνο η Βρετανία, που έχει πλήρες σύστημα καταγραφών, έχει στοιχεία και, από ό,τι φαίνεται, πράγματι παρατηρείται μία αύξηση στα κρούσματα”.

Σύμφωνα με πληροφορίες στο παιδί έγιναν όλες οι απαραίτητες εξετάσεις στο κεντρικό εργαστήριο δημόσιας υγείας του ΕΟΔΥ, αλλά δεν απομονώθηκε κάτι, που να εξηγεί την αιτιολογία της οξείας ηπατίτιδας

Από τη μέχρι τώρα εμπειρία των επιστημόνων διαπιστώνεται ότι στις περισσότερες περιπτώσεις ο θάνατος δεν είναι κεραυνοβόλος, όπως τον λένε οι ειδικοί.

Η κα Τσολιά σημειώνει ότι: “Συνήθως η πορεία της νόσου και κατ’ επέκταση ο θάνατος δεν είναι κεραυνοβόλος. Συνήθως δίνεται ο χρόνος να διαγνωσθεί και να υποστηριχθεί το παιδί. Στο νοσοκομείο μας από τον Απρίλιο έχουμε νοσηλεύσει 4-5 παιδιά με οξεία ηπατίτιδα άγνωστης αιτιολογίας, αλλά με εξαίρεση ένα παιδί, που χρειάστηκε να νοσηλευθεί αρκετό διάστημα και η κατάστασή του ήταν πράγματι πολύ σοβαρή, όλα τα άλλα περιστατικά ήταν από πολύ ήπια έως πολύ σοβαρά και όλα ανεξαιρέτως επέστρεψαν υγιή στο σπίτι τους”.

Συμπληρώνει επίσης ότι: “Δεν φαίνεται να είναι η COVID-19 ή ο αδενοϊός 41 ή αυτά τα παιδιά να έχουν έλλειμμα ανοσίας, επειδή δεν έχουν εκτεθεί νωρίτερα σε ιούς. Η επικρατέστερη θεωρία είναι η COVID-19 να επηρεάζει το ανοσοποιητικό σύστημα, ώστε να αντιδρά με υπερβολικό τρόπο, όταν εκτεθεί σε κάποιον ιό, όπως ο αδενοϊός. Κι αυτό όμως μένει να αποδειχτεί”.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα