ΙΣΑ: Άνθρακες ο θησαυρός για τους ανασφάλιστους

ΙΣΑ: Άνθρακες ο θησαυρός για τους ανασφάλιστους

Χωρίς κάλυψη παραμένουν οι ανασφάλιστοι στην πρωτοβάθμια περίθαλψη, σύμφωνα με τον ΙΣΑ, παρά την υπουργική απόφαση. "Αυτή δεν είναι κοινωνική πολιτική, είναι λαϊκίστικη", επεσήμανε ο πρόεδρος του συλλόγου

Για "θησαυρό" που αποδείχτηκε "άνθρακας" κάνει λόγο ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών για την υγειονομική περίθαλψη των ανασφάλιστων, επισημαίνοντας ότι "αυτή δεν είναι κοινωνική πολιτική αλλά λαϊκίστικη".

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε την Τρίτη ο ΙΣΑ, επισημαίνει ότι παρά τη σχετική υπουργική απόφαση, ουσιαστικά δεν αλλάζει τίποτα, καθώς στα νοσοκομεία και στις δομές του ΠΕΔΥ οι αναμονές είναι μεγάλες και οι ελλείψεις πολλές.

"Άνθρακας αποδείχθηκε ο… θησαυρός του υπουργείου Υγείας για τους ανασφάλιστους! Η υγειονομική κάλυψη της ευαίσθητης αυτής ομάδας του πληθυσμού, παραμένει στον αέρα παρά τη σχετική υπουργική απόφαση που ανακοίνωσε χθες με πανηγυρισμούς η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας.

Επί τοις ουσίας δεν αλλάζει τίποτα σε σχέση, με το σημερινό σύστημα -πέρα από την διευκόλυνση στα δημόσια νοσοκομεία ,με την κατάργηση των τριμελών επιτροπών-.

Οι ανασφάλιστοι παραμένουν χωρίς κάλυψη στην πρωτοβάθμια περίθαλψη καθώς οι δομές του ΠΕΔΥ υπολειτουργούν ενώ τα δημόσια νοσοκομεία είτε έχουν μεγάλες αναμονές είτε στερούνται βασικού εξοπλισμού (πχ. δεν διαθέτουν αξονικούς και μαγνητικούς τομογράφους).

Επιπλέον παραμένουν οι δυσβάστακτες συμμετοχές στη φαρμακευτική περίθαλψη- με εξαίρεση μια πολύ μικρή ομάδα που εμπίπτει στην κατηγορία των απόρων-.

Για άλλη μια φορά το υπουργείο Υγείας δείχνει πρωτοφανή προχειρότητα καθώς ανακοινώνει ασκήσεις επί χάρτου χωρίς να έχει διασφαλίσει τα απαιτούμενα κονδύλια -δεν υπάρχει καν ειδικός κωδικός για την κάλυψη των ανασφάλιστων-.

Εάν το υπουργείο Υγείας είχε αποδεχθεί την εισήγηση της Ομάδας Εργασίας τον περασμένο Μάρτιο , η οποία πρότεινε να μπουν εισοδηματικά κριτήρια(10.000 ευρώ) , στην υγειονομική κάλυψη των ανασφάλιστων σήμερα θα είχε εξασφαλίσει τα χρήματα για τους οικονομικά αδύναμους", αναφέρει η ανακοίνωση.

Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών Γιώργος Πατούλης, τόνισε: "Ωστόσο για να κερδηθούν οι εντυπώσεις και να πανηγυρίζει η κυβέρνηση ότι τάχα διασφάλισε την καθολική δωρεάν πρόσβαση των ανασφάλιστων δεν μπήκε το εισοδηματικό κριτήριο ,με αποτέλεσμα σήμερα να μένουν στον αέρα οι ασθενείς που έχουν πραγματική ανάγκη. Επιπρόσθετα δημιουργείται κίνητρο απασφάλισης του πληθυσμού και απειλείται η βιωσιμότητα των ασφαλιστικών ταμείων. Αυτή δεν είναι κοινωνική πολιτική είναι λαϊκίστικη πολιτική».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Πώς θα έχουν πρόσβαση στο ΕΣΥ οι ανασφάλιστοι

SHARE: