Κικίλιας: Οι διοικητές θα κριθούν σε τρεις μήνες μέσα από διαδικασία αξιολόγησης

Κικίλιας: Οι διοικητές θα κριθούν σε τρεις μήνες μέσα από διαδικασία αξιολόγησης
O Υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, με την πρόεδρο της Ρευμαζήν Κατερίνα Κουτσογιάννη

Ο Υπουργός Υγείας σε ομιλία του σε συνέδριο ασθενών ζητά πίστωση χρόνου για την επιλογή των διοικητών και εξήγγειλε την άμεση κατάθεση Ν/Σ που θα αλλάξει ριζικά τη Δημόσια Υγεία.

Την εκτίμησή του ότι δεν πρέπει να βγαίνουν γρήγορα συμπεράσματα για τις ικανότητες των νέων διοικητών των νοσοκομείων του ΕΣΥ, τόνισε ο Υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, στο πλαίσιο του 8ου Συνεδρίου Ασθενών με τίτλο: “Patients in Power – Δημοκρατία στην Υγεία”. Όπως ανέφερε ήδη έχουν δημοσιευτεί οι δείκτες αξιολόγησης των διοικητών ο οποίοι θα περνούν από αυτή τη διαδικασία κάθε 3 μήνες. Η αποτυχία τους θα του θέτει άμεσα εκτός ΕΣΥ.

Παράλληλα ο υπουργός αφού χαιρέτισε την εκλογή του νέου διοικητικού συμβουλίου της νεοσύστατης Ένωσης Ασθενών Ελλάδας και την ανάδειξη της κυρίας Κατερίνας Κουτσογιάννη στη θέση της προέδρου της ένωσης, υποσχέθηκε την καλύτερη επικοινωνία ανάμεσα σε υπουργείο και ασθενείς. Μάλιστα ανακοίνωσε τη θεσμοθέτηση μόνιμου συνδέσμου μεταξύ των ασθενών και του Υπουργείου Υγείας, με σκοπό τη μείωση της γραφειοκρατίας στην επικοινωνία μεταξύ των δύο πλευρών και τη διευκόλυνση της επίλυσης των προβλημάτων των ασθενών. Από πλευράς του Υπουργείου, μόνιμος σύνδεσμος με τους ασθενείς έχει οριστεί η Ελένη Γκαρέτσου.

Ο Υπουργός ανέφερε επίσης ότι από την 1η Ιανουαρίου 2020 τα φάρμακα ΦΥΚ των ογκολογικών ασθενών και άλλων ευπαθών ομάδων, θα διανέμονται από τα φαρμακεία της γειτονιάς, κατόπιν σχετικού αιτήματος των ασθενών στον ΕΟΠΥΥ. Επιπρόσθετα, ανέφερε ότι δημιουργήθηκε μητρώο ασθενών για τους λήπτες γ-σφαιρίνης. Τέλος, επανέλεβε ότι με πρόσφατο νομοθέτημα του υπουργείου Υγείας, δεν θα υπάρξει καμία αύξηση τιμών στα φάρμακα εντός του 2020, ενώ με Υπουργική Απόφαση θα υπάρξει μείωση τιμών έως 7%.

Επίσης πολύ σύντομα θα υπάρξει σχέδιο νόμου-πλαισίου για τη Δημόσια Υγεία, που θα καλύπτει σημαντικά κενά και ενοποιεί αποσπασματικά νομοσχέδια, υπογραμμίζοντας ότι αναμένει με μεγάλο ενδιαφέρον τη γνώμη των ασθενών. Ωστόσο, Κέντρα Υγείας μέσα στις ΤΟΜΥ δεν ανακοινώνονται ακόμα, διότι το Υπουργείο έχει ζητήσει τον έλεγχο όλων των μονάδων υγείας, ο οποίος θα πραγματοποιηθεί εντός του επόμενου μήνα. Με αυτόν τον τρόπο, θα δημιουργηθεί ένας χάρτης με τις πραγματικές ελλείψεις στις μονάδες υγείας και θα ορισθούν οι προτεραιότητες.

Ερωτηθείς για τους ασθενείς τελικού σταδίου και για την καθυστέρηση της νομοθέτησης της ανακουφιστικής φροντίδας, παρότι έχει συσταθεί η σχετική επιτροπή, o Υπουργός αναγνωρίζοντας το πρόβλημα τόνισε ότι η σωστή ανακατανομή πόρων και προσωπικού στα νοσοκομεία αποτελεί προτεραιότητα του Υπουργείου και οποιαδήποτε παρέμβαση προς τη σωστή κατεύθυνση που έχει γίνει από την προηγούμενη πολιτική ηγεσία, θα διατηρηθεί.

Αναφορικά με την είσοδο νέων φαρμάκων στο σύστημα, τόνισε ότι με νομοθέτημα που έρχεται σύντομα, ανοίγει η αγορά για νέα φάρμακα και δεν θα ισχύει το 25% ως τέλος εισόδου μέσω υποχρεωτικής έκπτωσης. Επίσης, ανέφερε ότι αύριο 29 Νοεμβρίου, θα ανακοινώσει την Επιτροπή που ξεκινά τη διαπραγμάτευση για τα φάρμακα της Ηπατίτιδας C. Ο κ. Κικίλιας ανακοίνωσε επίσης ότι στο εξής τα γενόσημα δεν θα περνούν από την επιτροπή ΗΤΑ. Όσον αφορά στην ασφαλιστική τιμή, τόνισε ότι το Υπουργείο θα διαπραγματευτεί δυνατά για να επιτύχει εξοικονόμηση πόρων για όλους τους ασθενείς. Ειδικά για τα νοσοκομεία ανέφερε ότι θα γίνει επανυπολογισμός όλων των προϋπολογισμών των μονάδων της χώρας, ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες και να μην υπάρχουν ελλείψεις στα φάρμακα.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα