Κικίλιας: Επίταξη ιδιωτών γιατρών, αν δεν ενισχύσουν εθελοντικά το ΕΣΥ

Κικίλιας: Επίταξη ιδιωτών γιατρών, αν δεν ενισχύσουν εθελοντικά το ΕΣΥ
Ο Υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας. Eurokinissi

Σε κρίσιμη καμπή το ΕΣΥ. Αναζητούνται λύσεις από τον ιδιωτικό τομέα μέχρι να σημειωθεί κάμψη της επιδημίας. Προστίθενται 550 κλίνες.

Ακόμη και την επίταξη γιατρών από τον ιδιωτικό τομέα θα εισηγηθεί ο Υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας αν χρειαστεί επεσήμανε κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για την πορεία της επιδημίας κορονοϊού. Την ίδια στιγμή ο υπουργός ανακοίνωσε την ένταξη στο ΕΣΥ 550 νέων ιδιωτικών κλινών προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες, γεγονός το οποίο δείχνει την κρισιμότητα της κατάστασης.

«Έχω απευθύνει έκκληση στους ιδιώτες ιατρούς να συνδράμουν στην δύσκολη μάχη και να στηρίξουν το ΕΣΥ και τους ασθενείς που νοσηλεύονται στα νοσοκομεία» είπε ο Υπουργός αρχικά και πρόσθεσε: «Είναι τιμή στον όρκο του Ιπποκράτη. H Ελλάδα σας χρειάζεται και οι συμπολίτες σας. Περιμένουμε τις επόμενες 48 ώρες, να κάνετε την προσφορά σας, πράξη αλληλεγγύης. Αν τουλάχιστον 200 ιατροί των ανωτέρων ειδικοτήτων δεν ανταποκριθούν στο κάλεσμά μας, θα εισηγηθώ στον κ. Μητσοτάκη τη λήψη του μέτρου της επίταξης υπηρεσιών ιατρών των ανωτέρων ειδικοτήτων για την κάλυψη των αναγκών του ΕΣΥ».

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι ιδιωτικές κλίνες εντάσσονται εθελοντικά όπως και το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, όμως όπως διαφάνηκε και από την περίπτωση του Λητώ, αυτό δε συνεπάγεται ότι υπάρχει και το ειδικευμένο προσωπικό. Επίσης και στα δημόσια νοσοκομεία υπάρχει ανάγκη για γιατρούς και φαίνεται ότι παρά το κίνητρα που έχουν δοθεί φαίνεται να μην υπάρχει ιδιαίτερη διάθεση.

Ο υπουργός αναφέρθηκε ακόμη στη μοναδική ελπίδα που είναι οι εμβολιασμοί και συγκεκριμένα ότι μέχρι τώρα έχουν εμβολιαστεί 1,34 εκατ. πολίτες και μόνο μέσα στον Απρίλιο θα ξεπεράσουμε το 1,5 εκατ. εμβολιασμούς χωρίς να υπολογίζουμε και τα εμβόλια της Johnson & Johnson.

Νοσοκομεία

Ο κ Κικίλιας σημείωσε ότι το ΕΣΥ έχει ενισχυθεί σημαντικά μέσα στην κρίση και στην Αττική έχουμε ήδη 381 κλίνες ΜΕΘ και 2961 απλές κλίνες covid. Συνολικά οι ΜΕΘ για όλα τα περιστατικά είναι 650 στα νοσοκομεία της περιφέρεια.

Οι νοσηλευόμενοι αυξήθηκαν κατά 1000 σε μια βδομάδα φτάνοντας στα 4.648. “Η διασπορά ακολούθησε το χειρότερο σενάριο και ως εκ τούτου το σχέδιο περνάει στην επόμενη φάση”.

Σχετικά με τις ιδιωτικές κλίνες, αυτές αφορούν 450 non covid (300 κλίνες από τον όμιλο HHG, 100 από το Ιασώ και άλλες 50 από τον όμιλο Αθηνών 50). Επίσης 100 κλίνες covid (60 από Ευρωκιλινικη 60 και 40 από Βιοϊατρική).

Επίσης προστίθενται και άλλες 10 ΜΕΘ από τον ιδιωτικό τομέα φτάνοντας συνολικά τις 140 ιδιωτικές στην Αττική.

Ακόμη σε συνεργασία με το Υπουργείο Εθνικής Αμύνης το Στρατιωτικό Νοσοκομείο 251 διαθέτει 220 κρεβάτια για περιστατικό non covid και ακόμη δημιουργούνται στο Σισμανόγλειο 10 πολυδύναμες ΜΕΘ.

Παπαευσταθίου

Δύσκολη αλλά διαχειρίσιμη χαρακτήρισε την κατάσταση στο ΕΣΥ ο πρόεδρος του ΕΚΑΒ-ΚΕΠΥ Νίκος Παπαευσταθίου, κατά την ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας. Ανέφερε ότι σε ένα χρόνο covid οι διακομιδές σε όλη την χώρα έφτασαν τις 61.000 και έγιναν 100 αεροδιακομιδές. Τις τελευταίες 17 μέρες έγιναν 7.500 διακομιδές εκ των οποίων 3.700 στο Λεκανοπέδιο Αττικής. Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι γίνονται καθημερινά περισσότερες από 200 διακομιδές στην Αττική.

Σχετικά με τις κλίνες ΜΕΘ covid είπε ότι συνεχώς προστίθενται στο σύστημα νέες και γίνονται προσπάθειες να καλυφθούν οι ανάγκες.

Παρακολουθούμε την εφαρμογή επιχειρησιακών σχεδίων και προσπαθούμε να διαχειριστούμε όλους τους ασθενείς στο Σύστημα Υγείας, είπε ο κ. Παπαευσταθίου. Παρά την κρισιμότητα της κατάσταση θα μπορέσουμε να βγούμε όρθιοι κατέληξε.

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΩ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΪΟ

Δείτε σε πραγματικό χρόνο την εξέλιξη των κρουσμάτων

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα