Κικίλιας: Τέλος του μήνα ξεκινά ο κατ’ οίκον εμβολιασμός – Ανοίγει η πλατφόρμα για 25 έως 29 ετών, για όλα τα εμβόλια

Κικίλιας: Τέλος του μήνα ξεκινά ο κατ’ οίκον εμβολιασμός – Ανοίγει η πλατφόρμα για 25 έως 29 ετών, για όλα τα εμβόλια
Ο Υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας. Eurokinissi

Ανοίγουν 420.320 νέα ραντεβού για εμβολιασμό με τα τρία εμβόλια, εκτός του AstraZeneca. Πρόγραμμα ύψους 7,5 εκατ. ευρώ για τη διαχείριση του στρες των υγειονομικών μας και της αποκατάστασής του.

Σε 3 εβδομάδες θα ξεκινήσει ο εμβολιασμός ο εμβολιασμός κατάκοιτων συμπολιτών στο σπίτι τους με το μονοδοσικό εμβόλιο, της Johnson & Johnson, ανακοίνωσε ο Υπουργός Βασίλης Κικίλιας κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για την πορεία της επιδημίας. Ανέφερε ακόμη ότι ανοίγουν άμεσα άλλα 420.320 νέα ραντεβού με τα εμβόλια Pfizer, Moderna και Johnson & Jhnson.

Ο υπουργός Υγείας υπενθύμισε ότι αύριο, Πέμπτη, ανοίγει η πλατφόρμα για τα ραντεβού της ηλικιακής ομάδας 25 έως 29 ετών για όλα τα εμβόλια και πρόσθεσε ότι συνολικά ανοίγουν 420.340 νέα ραντεβού από τα οποία τα 240.000 αφορούν το εμβόλιο της Phizer, τα 96 .300 της Johnson and Johnson και τα 84.000 το εμβόλιο της Moderna.

Ο υπουργός Υγείας αναφερόμενος στην πορεία της επιδημίας είπε ότι ο δείκτης θετικότητας έχει πέσει στο 2,5% την τελευταία εβδομάδα και ότι ο κυλιόμενος εβδομαδιαίος δείκτης κρουσμάτων ανά ημέρα είναι 1056 κρούσματα. Επίσης επισήμανε ότι ο μέσος ηλικιακός όρος των νέων κρουσμάτων μειώνεται συνεχώς και πλέον είναι τα 36 έτη. Όπως εξήγησε όλες οι περιφέρειες της χώρας καταγραφούν μείωση κρουσμάτων, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι η επιδημία έχει τελειώσει.

Πρόγραμμα ύψους 7,5 εκατ. ευρώ για τη διαχείριση του στρες των υγειονομικών

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο υπουργός υγείας κατά την αποψινή ενημέρωση «στους σύγχρονους ήρωες της χώρας» όπως αποκάλεσε τους υγειονομικούς, οι οποίοι δοκιμάστηκαν σωματικά αλλά και ψυχικά από την πανδημία.

«Είναι εκείνοι που επιφορτίστηκαν ένα βάρος δυσανάλογο των δυνάμεών τους, καθώς εκτός από τη φροντίδα των συμπολιτών μας, έγιναν επί 15 μήνες και η οικογένεια όσων νοσηλεύτηκαν, μιας και το επισκεπτήριο στις κλινικές Covid δεν επιτρέπεται.Οι άνθρωποι αυτοί δούλεψαν και εξακολουθούν να δουλεύουν «στα κόκκινα», πέρα από τις δυνάμεις τους και υφίστανται εξαιρετικά υψηλού βαθμού παρατεταμένο στρες και έπαθαν επαγγελματική εξουθένωση, το αποκαλούμενο σύνδρομο «burnout» είπε χαρακτηριστικά και αναφέρθηκε σε διεθνή στοιχεία που δείχνουν αύξηση στα ποσοστά των υγειονομικών, που το έντονο εργασιακό στρες οδηγεί σε συναισθηματική εξάντληση και αποπροσωποποίηση, χαμηλή αίσθηση προσωπικής επιτυχίας, μειωμένη απόδοση και κατάθλιψη.

Διεθνείς μελέτες έχουν μάλιστα δείξει, όπως είπε, ότι τα ποσοστά burnout φτάνουν άνω του 40% σε συγκεκριμένες ειδικότητες, όπως οι εντατικολόγοι και οι εργαζόμενοι στις ΜΕΘ. Όπως εξήγησε, το ένα πέμπτο των υγειονομικών σε όλο τον κόσμο έχει νιώσει κατάθλιψη, άγχος ή διαταραχή μετατραυματικού στρες, εξαιτίας των ψυχολογικών πιέσεων που έχουν δεχτεί εν μέσω της πανδημίας.

«Στην προσπάθεια διαχείρισης του στρες των υγειονομικών μας και της αποκατάστασής του, το υπουργείο Υγείας έχει ήδη επεξεργαστεί πρόγραμμα ύψους 7,5 εκ. ευρώ, που καλύπτεται εξ’ ολοκλήρου από το ΕΣΠΑ», ανακοίνωσε ο Β. Κικίλιας και πρόσθεσε πως η δράση του υπουργείου Υγείας, που ενδέχεται να υλοποιηθεί σε συνεργασία με ελληνικά πανεπιστήμια, περιλαμβάνει την καταγραφή των υγειονομικών που έχουν υποστεί τις συνέπειες της πανδημίας, την κατηγοριοποίησή τους ανάλογα με τα επίπεδα του στρες που έχουν υποστεί ή συνεχίζουν να υφίστανται, και την ανάπτυξη προτύπων βιωματικών προγραμμάτων που θα απευθύνονται σε αυτούς, αλλά και στους φορείς όπου εργάζονται.

Στόχοι του προγράμματος όπως είπε, είναι:

-η συστηματική καταγραφή του στρες και της υπερκόπωσης του υγειονομικού προσωπικού και η ανάπτυξη δράσεων για την ποσοτικοποίησή του και την θεραπευτική του αντιμετώπιση u000B* η ανάπτυξη εξειδικευμένων προτύπων προγραμμάτων για την ψυχική φροντίδα, διατροφική υποστήριξη, σωματική αξιολόγηση-εξάσκηση-αποκατάσταση, και διαχείριση του στρες με επιστημονικό τρόπο

-η διαμόρφωση κατευθυντήριων αρχών για τη βελτίωση της ρουτίνας και την πρόληψη της κόπωσης του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, με ανάπτυξη παρεμβατικών προγραμμάτων υγιούς τρόπου ζωής και τη συνεχή εξατομικευμένη αξιολόγηση των εμπλεκόμενωνu000B* η σε βάθος μελέτη βιολογικών παραμέτρων επιλεγμένων συμμετεχόντων στο πρόγραμμα, με στόχο τη σύνδεση των ψυχικών συμπτωμάτων με βιολογικούς δείκτες και η παρακολούθηση των μεταβολών αυτών των δεικτών.

«Είναι εμφανές ότι οι χιλιάδες άνθρωποι που αγωνίζονται στην πρώτη γραμμή, μαζί φυσικά με τους εργαζομένους στην Πολιτική Προστασία, στα Σώματα Ασφαλείας, και δίνουν καθημερινά τη μάχη, έχουν υποστεί και την πολύ μεγάλη πίεση αυτούς τους 16 μήνες, σε μια ασταμάτητη προσπάθεια – και η Πολιτεία είναι υποχρεωμένη να βρει τρόπους να στηρίξει, αλλά και να επιβραβεύσει αυτή την προσπάθεια» κατέληξε ο Β.Κικίλιας.

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΩ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΪΟ

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα