Κίνα: Πόσο ανησυχητική είναι η έξαρση κρουσμάτων πνευμονίας σε παιδιά

Διαβάζεται σε 6'
Κίνα: Πόσο ανησυχητική είναι η έξαρση κρουσμάτων πνευμονίας σε παιδιά
Φωτογραφία αρχείου ISTOCK

Τι λέει ο ΠΟΥ για τα κρούσματα πνευμονίας σε παιδιά στην Κίνα καθώς. Όσα γνωρίζουμε μέχρι σήμερα.

Σε επιφυλακή έχουν τεθεί οι υγειονομικές αρχές λόγω της αύξησης του αριθμού των παιδιών με αναπνευστικές ασθένειες, συμπεριλαμβανομένης της πνευμονίας, σε νοσοκομεία στη βόρεια Κίνα και το Πεκίνο.

Την περασμένη, μάλιστα, εβδομάδα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ζήτησε από την Κίνα να παράσχει περισσότερες πληροφορίες για τα κρούσματα.

Στο πλαίσιο της συγκέντρωσης των μέχρι τώρα πληροφοριών γύρω από τα περιστατικά αυτά, το CNN παραθέτει απαντήσεις σε μια σειρά από ερωτήματα που βοηθούν να καταλάβουμε την κατάσταση που επικρατεί, μιλώντας με την εμπειρογνώμονα στον τομέα της υγείας, Dr. Leana Wen.

Πόσο ανησυχητική είναι η αύξηση των αναπνευστικών ασθενειών στην Κίνα

Μέχρι στιγμής, με βάση όσα γνωρίζουμε από τον ΠΟΥ, η αύξηση των αναπνευστικών ασθενειών δεν θα πρέπει να προκαλέσει παγκόσμια ανησυχία. Αυτό που θα ήταν πιο ανησυχητικό για τη διεθνή ιατρική κοινότητα είναι εάν αναδυθεί ένα νέο παθογόνο, όπως έγινε με τη μορφή του Covid-19 τον χειμώνα του 2019. Αυτό δεν φαίνεται να ισχύει τώρα.

Αφού ο ΠΟΥ ζήτησε πρόσθετες πληροφορίες από τις κινεζικές υγειονομικές αρχές, έλαβε δεδομένα που δείχνουν ότι οι αυξήσεις στις επισκέψεις εξωτερικών ασθενών και στις επισκέψεις στα νοσοκομεία μπορεί να αποδοθούν σε αύξηση των γνωστών, υπαρχόντων παθογόνων παραγόντων.

Είναι σημαντικό ότι δεν έχει ανιχνευθεί νέο παθογόνο. Επίσης, δεν υπήρξε ασυνήθιστη κλινική εικόνα με παιδιά να εμφανίζονται πολύ πιο άρρωστα από το κανονικό.

Γιατί η Κίνα βλέπει σήμερα μια τέτοια αύξηση

Είναι σίγουρα σημαντικό για τον ΠΟΥ και άλλα μέλη της διεθνούς ιατρικής κοινότητας να επαληθεύουν ανεξάρτητα αυτά τα επιμέρους δεδομένα, ειδικά δεδομένης της καθυστέρησης των κινεζικών αρχών να ειδοποιήσουν την παγκόσμια κοινότητα σχετικά με την Covid-19. Ωστόσο, η κατάσταση στην Κίνα αντικατοπτρίζει στην πραγματικότητα αυτό που συνέβη στις Ηνωμένες Πολιτείες και σε πολλές άλλες χώρες πέρυσι.

Τον περασμένο χειμώνα, το 2022, τα παιδικά νοσοκομεία στις ΗΠΑ γέμισαν με παιδιά που ήταν άρρωστα με Covid-19, γρίπη, RSV και άλλους κοινούς ιούς. Μεγάλο μέρος αυτής της ασθένειας αποδόθηκε στο τέλος των μέτρων μετριασμού του Covid-19.

Κατά τη διάρκεια της κορύφωσης της πανδημίας, οι ασθένειες του αναπνευστικού μειώθηκαν απότομα. Συγκεκριμένα, τα παιδιά που διαφορετικά θα είχαν εκτεθεί σε πολλές λοιμώξεις το χρόνο δεν αρρώστησαν. Όταν υπήρξε η άρση των μέτρων, μεταδοτικές ασθένειες ξέσπασαν στα σχολεία και τους παιδικούς σταθμούς, οδηγώντας σε αύξηση των λοιμώξεων μεταξύ των παιδιών και, επομένως, σε αύξηση όσων χρειάζονταν νοσηλεία.

Η Κίνα ήρε τα μέτρα του lockdown αργότερα από τις ΗΠΑ και τις περισσότερες άλλες χώρες. Επομένως, είναι λογικό ότι, τον πρώτο πλήρη χειμώνα μετά το τέλος του “zero Covid”, θα αντιμετώπιζαν αύξηση των αναπνευστικών ασθενειών όπως αυτή που αντιμετώπισε μεγάλο μέρος του κόσμου.

Τι είναι το Mycoplasma pneumoniae που η Κίνα δείχνει ως υπεύθυνο για την αύξηση της παιδικής πνευμονίας

Η πνευμονία είναι μια λοίμωξη που μπορεί να προκληθεί από βακτήρια, ιούς και μύκητες. Το Mycoplasma pneumoniae είναι ένας κοινός τύπος βακτηριακής πνευμονίας. Κάποιοι εκτιμούν ότι περίπου το 1% του πληθυσμού στις ΗΠΑ μολύνεται από το μυκόπλασμα κάθε χρόνο. Μόνο το 5% έως το 10% όσων έχουν μολυνθεί με Mycoplasma θα αναπτύξουν πνευμονία.

Η πνευμονία που οφείλεται στο μυκόπλασμα ονομάζεται «άτυπη» πνευμονία. Η έναρξη της νόσου είναι συχνά σταδιακή, με τους ασθενείς να εμφανίζουν μη ειδικά συμπτώματα όπως χαμηλό πυρετό, κόπωση και πονοκέφαλο. Μερικοί άνθρωποι αναφέρουν ενοχλητικό βήχα ή πόνο στο στήθος από τον βήχα. Πονόλαιμος, καταρροή και πόνος στο αυτί είναι επίσης πιθανοί, και σε σπάνιες περιπτώσεις, τα άτομα μπορεί να εμφανίσουν εξάνθημα, πόνο στις αρθρώσεις και γαστρεντερικά συμπτώματα.

Σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ, οι λοιμώξεις από Mycoplasma pneumoniae είναι πιο συχνές σε νεαρούς ενήλικες και παιδιά σχολικής ηλικίας. Οι άνθρωποι που ζουν και εργάζονται σε πολυσύχναστα περιβάλλοντα (όπως σχολεία) διατρέχουν, επίσης, αυξημένο κίνδυνο.

Οι περισσότεροι ασθενείς με αυτό το είδος πνευμονίας δεν χρειάζεται να νοσηλευτούν και αρκεί μια θεραπεία με αντιβιοτικά για να την ξεπεράσουν. Αυτοί που είναι πιο ευάλωτοι σε σοβαρές ασθένειες είναι τα άτομα πολύ μικρής ηλικίας, οι ηλικιωμένοι, τα ανοσοκατεσταλμένα άτομα και άτομα με σοβαρές υποκείμενες ιατρικές παθήσεις.

Μπορεί η πνευμονία να προκληθεί και από άλλους οργανισμούς;

Η πνευμονία μπορεί να δημιουργηθεί και από άλλους οργανισμούς. Για παράδειγμα το βακτήριο Streptococcus είναι μια άλλη κοινή αιτία πνευμονίας. Ο RSV και η Covid-19 είναι μεταξύ των τύπων ιών που μπορούν επίσης να προκαλέσουν πνευμονία. Έτσι, οι ιατρικές δομές προσπαθούν να διαγνώσουν την πηγή της πνευμονίας και να καθορίσουν εάν είναι βακτηριακή ή ιογενής.

Ωστόσο, οι διαγνωστικές δυνατότητες σε ορισμένες περιοχές μπορεί να είναι πιο περιορισμένες. Επίσης, ένα άτομο μπορεί να έχει πολλαπλές λοιμώξεις ταυτόχρονα και δεν είναι πάντα εύκολο να αποδοθεί η εκδήλωση της πνευμονίας σε έναν οργανισμό.

Θα πρέπει να αποφεύγουν οι άνθρωποι να ταξιδεύουν στην Κίνα αυτή την περίοδο;

Ο ΠΟΥ έχει δηλώσει ρητά ότι συμβουλεύει να μην «εφαρμόζονται τυχόν ταξιδιωτικοί ή εμπορικοί περιορισμοί με βάση τις τρέχουσες πληροφορίες που είναι διαθέσιμες για αυτό το γεγονός». Επίσης, δεν συνιστά συγκεκριμένα προληπτικά μέτρα για τους ταξιδιώτες στην Κίνα, αν και συμβουλεύει τους ανθρώπους στην Κίνα να λάβουν μέτρα για τη μείωση της εξάπλωσης των αναπνευστικών ασθενειών. Αυτό περιλαμβάνει την παραμονή στο σπίτι όταν είναι άρρωστος, την εξασφάλιση καλού αερισμού, την πρακτική του τακτικού πλυσίματος των χεριών και «φορώντας μάσκες κατά περίπτωση».

Τα άτομα που είναι ευάλωτα σε σοβαρές ασθένειες του αναπνευστικού θα πρέπει να λαμβάνουν πρόσθετες προφυλάξεις, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης μάσκας N95 ή ισοδύναμης μάσκας ενώ βρίσκονται σε εσωτερικούς χώρους με πολύ κόσμο.

Ποιες πρόσθετες προφυλάξεις πρέπει να λάβουν οι κυβερνήσεις

Όπως αναφέρει και ο ΠΟΥ, ο περιορισμός των ταξιδιών ή του εμπορίου δεν θα ήταν μια αναγκαία κίνηση αυτή τη στιγμή, αν και ο ΠΟΥ θα πρέπει να συνεχίσει να πιέζει την Κίνα για τις νεότερες και ακριβέστερες πληροφορίες που έχει στη διάθεσή της.

Στο μεταξύ, οι κυβερνήσεις και τα νοσοκομεία θα ήταν καλό να ενισχύσουν τις δικές τους υποδομές. Θα πρέπει να είναι σε επιφυλακή για αύξηση των ασθενειών με συμπτώματα γρίπης και πνευμονίας και να κάνουν εξετάσεις αμέσως.

Θα πρέπει επίσης να διασφαλίσουν ότι έχουν την ικανότητα να θεραπεύουν ασθενείς που χρειάζονται νοσοκομειακή περίθαλψη. Είναι πολύ πιθανό σε άλλες περιοχές, ειδικά σε εκείνες που προηγουμένως είχαν αυστηρά μέτρα lockdown, να σημειωθεί αύξηση των αναπνευστικών ασθενειών αυτόν τον χειμώνα. Τα συστήματα υγείας πρέπει να προετοιμαστούν για μια πιθανή εισροή ασθενών, όπως χρειαζόταν κατά τη διάρκεια της κορύφωσης της Covid-19.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα