Κιρσοί και ευρυαγγείες: Οι αξιόπιστες και φιλικές θεραπείες για τους ασθενείς

Κιρσοί και ευρυαγγείες: Οι αξιόπιστες και φιλικές θεραπείες για τους ασθενείς

Ο Διευθυντής Γ' Αγγειοχειρουργικής Κλινικής Metropolitan General, Τσεκούρας Νικόλαος, MD, ECFMG, PHD, Αγγειοχειρουργός, εξηγεί όλα όσα πρέπει να ξέρεις.

Οι περισσότερες γυναίκες κρύβουν κάτω από τα καλσόν και τα χοντρά ρούχα του χειμώνα προβλήματα που σχετίζονται με το φλεβικό τους σύστημα. Αυτά τα προβλήματα έρχονται ξανά στην επιφάνεια την Άνοιξη, όταν πλέον γίνονται ορατά τόσο από τις ίδιες όσο και από τους άλλους.

Οι ευρυαγγείες, και κυρίως οι κιρσοί, λοιπόν, είναι αρκετά συχνά προβλήματα του φλεβικού συστήματος, τα οποία πάντα πρέπει να αξιολογούνται από τον αγγειοχειρουργό και πάντα πρέπει να προτείνεται για τους ασθενείς η πιο αξιόπιστη και φιλική για τους ίδιους θεραπεία.

ADVERTISING

Ευρυαγγείες: Οι διαθέσιμες θεραπευτικές λύσεις

Οι λεπτές, αντιαισθητικές φλέβες, που διαγράφονται στα πόδια, σε μικρή ή και μεγαλύτερη έκταση, είναι γνωστές με το όρο «ευρυαγγείες». Η εμφάνιση των ευρυαγγειών οφείλεται σε πολλούς παράγοντες, βασικά, όμως, κληρονομούνται. Ταλαιπωρούν μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού, ιδιαίτερα των γυναικών. Δεν αποτελούν κίνδυνο για την σωματική μας υγεία, αλλά εύκολα μπορούν να πληγώσουν την αυτοεκτίμησή μας και να προσβάλουν την ψυχική μας ηρεμία, μιας και μπορούν να περιορίσουν σημαντικά τις ενδυματολογικές μας επιλογές τους ζεστούς καλοκαιρινούς μήνες.

Η θεραπεία των ευρυαγγειών απαιτεί σωστή και λεπτομερή χαρτογράφηση του δικτύου των φλεβών στο οποίο συμμετέχουν, κάτι το οποίο γίνεται με την βοήθεια ειδικού φωτισμού. Ο φωτισμός αυτός μπορεί να αναδείξει, όχι μόνο τις ευρυαγγείες, που φαίνονται έντονα, αλλά και άλλες που δεν είναι πολύ ορατές. Οι λιγότερο ορατές ευρυαγγείες, που αναδεικνύονται μόνο με τον ειδικό φωτισμό, αποτελούν σημαντικό κρίκο στην αλυσίδα του δικτύου, ο οποίος, αν δεν «σπάσει», το αποτέλεσμα δεν θα είναι το επιθυμητό.

Βασική θεραπεία των ευρυαγγειών αποτελεί η σκληροθεραπεία, η έγχυση, δηλαδή, ειδικού φαρμάκου, με πολύ λεπτές βελόνες, που τις καταστρέφει οριστικά. Μεγάλη σημασία έχει ο σχεδιασμός των συνεδριών, αφού η σειρά αντιμετώπισης των ευρυαγγειών καθορίζει και το τελικό αποτέλεσμα. Το δερματικό λέιζερ και οι ραδιοσυχνότητες έχουν θέση στη θεραπεία μόνο των πολύ μικρών ευρυαγγειών και μόνο όταν κλείσουν οι πιο μεγάλες ευρυαγγείες που τις τροφοδοτούν. Γενικά, καμία συσκευή λέιζερ δεν μπορεί να αντικαταστήσει ένα έμπειρο χέρι που μπορεί να πραγματοποιήσει σκληροθεραπεία ακόμα και σε πολύ μικρές ευρυαγγείες.

Κιρσοί: Φλεβική επιπλοκή που απαιτεί θεραπεία

Οι κιρσοί αποτελούν διογκωμένες φλέβες στο δέρμα, οι οποίοι, ανάλογα με την έκτασή τους μπορούν να παραμορφώσουν από ελάχιστα έως και πάρα πολύ την εικόνα των ποδιών μας. Οι κιρσοί, σε αντίθεση με τις ευρυαγγείες, δεν αποτελούν μόνο αισθητικό πρόβλημα. Πολλές φορές μπορεί να είναι αιτία σημαντικών ενοχλημάτων στα πόδια όπως πόνος, βάρος, κάψιμο, φαγούρα, πρήξιμο, δερματολογικές βλάβες ή και ανοιχτές πληγές.

Ο καλύτερος τρόπος αντιμετώπισης των κιρσών σήμερα, είναι το ενδοαυλικό λέιζερ, όταν αυτό, φυσικά, εκτελείται από έμπειρα χέρια. Πραγματοποιείται ανώδυνα, με τοπική αναισθησία, χωρίς τομές, χωρίς ανάγκη παραμονής στο νοσοκομείο, με άμεση κινητοποίηση και επιστροφή στις καθημερινές δραστηριότητες. Το αισθητικό αποτέλεσμα είναι άριστο, αφού αποφεύγονται σημαντικές κακώσεις του δέρματος.

Δείτε περιστατικά κιρσών πριν και μετά

Το ενδοαυλικό λέιζερ, πέρα από την σωστή εκτέλεσή του, απαιτεί λεπτομερή σχεδιασμό, ο οποίος γίνεται με την βοήθεια των υπερήχων. Είναι σημαντικό, ο αγγειοχειρουργός να είναι εκπαιδευμένος στην αναγνώριση της φλεβικής ανατομίας, με τη χρήση των υπερήχων, ώστε να μπορεί να επέμβει με ακρίβεια στις κατάλληλες περιοχές που ορίζονται ως «πηγές» των κιρσών. Η παθολογική ανατομία, που είναι υπεύθυνη για την εμφάνιση των κιρσών, είναι σε κάθε άρρωστο διαφορετική. Έτσι, όλες οι θεραπευτικές ενέργειες του ενδοαυλικού λέιζερ θα πρέπει να προσαρμόζονται, στοχευμένα και με ακρίβεια, στην συγκεκριμένη ανατομία που αντιμετωπίζουμε κάθε φορά.

Η σωστή εφαρμογή του λέιζερ έχει τα καλύτερα αποτελέσματα και τη μεγαλύτερη αντοχή στο χρόνο, συγκριτικά με οποιαδήποτε άλλη μέθοδο. Επιπλέον, είναι η μοναδική ενδοαυλική μέθοδος με αποδεδειγμένα εξαιρετικά αποτελέσματα ακόμη και σε μεγάλου μεγέθους φλέβες, κάτι το οποίο άλλες ενδοαυλικές τεχνικές, επί του παρόντος τουλάχιστον, δεν έχει φανεί ότι μπορούν να επιτύχουν.

Τσεκούρας Νικόλαος, MD, ECFMG, PHD, Αγγειοχειρουργός.

Διευθυντής Γ' Αγγειοχειρουργικής Κλινικής Metropolitan General.

Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφτείτε την ιστοσελίδα: www.dr-tsekouras.gr ή καλέστε στο 2106215855 , 6977741191

SHARE:

24Media Network