Κιρσοί: σωστή διάγνωση και εφαρμογή laser οδηγούν σε μόνιμη θεραπεία

Κιρσοί: σωστή διάγνωση και εφαρμογή laser οδηγούν σε μόνιμη θεραπεία

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις για μια κοινή πάθηση

Σήμερα, δεν θα ήταν υπερβολή να αναφέρουμε πως για το δαιδαλώδες ανθρώπινο φλεβικό σύστημα γνωρίζουμε πολύ περισσότερα πράγματα συγκριτικά με το πρόσφατο παρελθόν. Αυτό είναι μία ευχάριστη πραγματικότητα, τόσο για την λειτουργία που διαδραματίζει το σύστημα αυτό στο ανθρώπινο σώμα, όσο και για την παθολογία, τη διάγνωση και τη θεραπεία των φλεβικών προβλημάτων, όταν αυτά παρουσιάζονται.

Όπως εξηγεί στο news247 ο Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών, Αγγειοχειρουργός, Νικόλαος Τσεκούρας, η επιτυχία στη μάχη κατά των κιρσών, οι οποίοι αποτελούν ένα από τα πλέον συχνά προβλήματα του ανθρώπινου φλεβικού συστήματος, κρύβεται στο συνδυασμό 2 πραγμάτων: πρώτον, στον κατάλληλο σχεδιασμό της επέμβασης (σωστή υπερηχογραφική χαρτογράφιση) και, δεύτερον, στη σωστή εφαρμογή της τεχνολογίας του laser.

Το πρόβλημα των κιρσών με μια ματιά

Οι κιρσοί των κάτω άκρων είναι το αποτέλεσμα της παρουσίας παθολογικών φλεβικών τμημάτων στα κάτω άκρα, τα οποία χάνουν την ικανότητά τους να μεταφέρουν με σωστό τρόπο το αίμα από τα πόδια προς τον κορμό. Το αποτέλεσμα είναι να λιμνάζει το αίμα στα κάτω άκρα και φυσιολογικές φλέβες του δέρματος, σταδιακά, να διογκώνονται, να «φουσκώνουν», παίρνοντας τη χαρακτηριστική μορφή των κιρσών.

Κιρσοί: Αυξημένος κίνδυνος για θρόμβωση

Πόνος, κάψιμο, κράμπες, φαγούρα, πρήξιμο και δερματικές αλλοιώσεις από μελάγχρωση και λέπτυνση του δέρματος μέχρι δερματίτιδες (δερματικές λοιμώξεις) και ανοιχτές πληγές συνθέτουν την καθημερινότητα της ζωής των ασθενών. Δυστυχώς, το πρόβλημα των κιρσών δεν είναι μόνο αισθητικό και αυτό το γνωρίζουν και μας το αναφέρουν σχεδόν όλοι οι ασθενείς μας. Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι τα παθολογικά φλεβικά τμήματα αποτελούν εστίες θρομβώσεων, οι οποίες, ευτυχώς σπάνια, μπορούν να θέσουν σε κίνδυνο ακόμα και την ίδια ζωή του ασθενούς.

Κιρσοί: Πάντα να απαιτείτε μια σωστή διάγνωση

Για τη σωστή αντιμετώπιση της νόσου απαιτείται λεπτομερής καταγραφή του φλεβικού συστήματος με τη βοήθεια της τεχνολογίας των υπερήχων. Οι ασθενείς θα πρέπει να γνωρίζουν και να απαιτούν μια σωστή διάγνωση του προβλήματός τους και να μην αρκούνται πότε στη διάγνωση των κιρσών διά γυμνού οφθαλμού. Αυτό που, σήμερα, συνιστά μία εντυπωσιακή εξέλιξη στην απεικόνιση του φλεβικού συστήματος, με τη βοήθεια των υπερήχων, είναι η χρήση ενός σύγχρονου πρωτοκόλλου καταγραφής (γνωστό με τον όρο υπερηχογραφική χαρτογράφηση), το οποίο μας επιτρέπει με εξαιρετική ανατομική ακρίβεια να προσδιορίσουμε την πηγή ή τις πηγές της ανεπάρκειας. Η χαρτογράφηση αυτή είναι εξαιρετικής σημασίας, αφού στα αποτελέσματά της, θα στηριχτούν οι στοχευμένες θεραπευτικές μας ενέργειες.

Ο σύγχρονος τρόπος αντιμετώπισης των κιρσών των κάτω άκρων

Αφού, λοιπόν, έχουμε στα χέρια μας μία λεπτομερή και σωστή υπερηχογραφική χαρτογράφιση του φλεβικού συστήματος, μπορούμε να προχωρήσουμε, εν συνεχεία, στην σωστή θεραπεία. Σήμερα, η πλέον αποτελεσματική και ενδεδειγμένη θεραπεία των κιρσών είναι η ενδοαυλική θεραπεία με laser. Πρόκειται για μία ελάχιστα επεμβατική τεχνική, με την οποία εισάγεται στα παθολογικά φλεβικά στελέχη, υπό υπερηχογραφική καθοδήγηση, μία οπτική ίνα, στην άκρη της οποίας εκπέμπεται θερμική ενέργεια laser. Με απόλυτη ασφάλεια και ακρίβεια μπορούμε να καταστρέψουμε εκείνα τα παθολογικά φλεβικά τμήματα, που προκαλούν το πρόβλημα, αναγκάζοντας την ροή του αίματος να γίνεται μέσα από υγιείς φλέβες.

Η όλη επέμβαση γίνεται υπό τοπική αναισθησία σε συνδυασμό, κάποιες φορές, με μια ελαφριά μέθη, χωρίς εγχειρητικές τομές, αλλά μέσα από μικρές τρύπες στο δέρμα, πετυχαίνοντας έτσι ένα άριστο αισθητικό αποτέλεσμα. Η τεχνική είναι ανώδυνη, οι ασθενείς έχουν ελάχιστα ενοχλήματα, μετεγχειρητικά, και εξέρχονται του νοσοκομείου περίπου μία ώρα μετά την επέμβαση. Η κινητοποίηση του ασθενούς λοιπόν, είναι άμεση, όπως και η επιστροφή στις καθημερινές δραστηριότητες.

Ένα επιπλέον σημαντικό πλεονέκτημα της τεχνολογίας του laser είναι το γεγονός ότι αποτελεί, σήμερα, το καλύτερο εργαλείο που διαθέτουμε προκειμένου να εκμεταλλευτούμε στο έπακρον τις πληροφορίες μιας σωστής υπερηχογραφικής χαρτογράφισης. Αυτό είναι γεγονός αφού με το laser μπορούμε να προσεγγίσουμε δυσπρόσιτα φλεβικά στελέχη, τα οποία για να προσεγγίσει μια ανοιχτή επέμβαση θα έπρεπε να καταφύγουμε σε εκτεταμένες χειρουργικές τομές και αυξημένη χειρουργική νοσηρότητα.

Ενδοαυλικό laser: Η ελάχιστα επεμβατική μέθοδος που δεν κάνει διακρίσεις ανάμεσα στους ασθενείς

Σήμερα, είμαστε στην ευχάριστη θέση να πούμε ότι όλοι οι ασθενείς με κιρσούς των κάτω άκρων έχουν την ευκαιρία να αποφύγουν την παλαιά επέμβαση της σαφηνεκτομής. Το ενδοαυλικό laser, είτε μόνο του, είτε σε συνδυασμό με άλλες ελάχιστα επεμβατικές τεχνικές, μπορεί να αντιμετωπίσει όλες τις περιπτώσεις ααθενών, πάντα υπό τοπική αναισθησία. Ανατομικές δυσκολίες, όπως η παχυσαρκία, το μεγάλο μέγεθος της φλέβας, οι ελικώσεις των φλεβών ή το ιστορικό θρομβώσεων δεν αποτελούν εμπόδια για τον πραγματικό γνώστη της μεθόδου. Οι τεχνικές που μπορούν να συνδυαστούν με το laser είναι, συνήθως, η τεχνική της μικροφλεβεκτομής (αφαίρεση επιφανειακών φλεβικών τμημάτων μέσα από μικρές τρύπες) ή η σκληροθεραπεία, κατά την οποία καταστρέφονται παθολογικά φλεβικά τμήματα μετά την έγχυση σε αυτά κατάλληλων χημικών ουσιών, οι οποίες και προκαλούν την καταστροφή τους.

Τσεκούρας Νικόλαος, MD, ECFMG, PHD, Αγγειοχειρουργός.

Διευθυντής Γ’ Αγγειοχειρουργικής Κλινικής Metropolitan General. Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφτείτε την ιστοσελίδα: www.dr-tsekouras.gr ή καλέστε στο 2106215855 , 6977741191

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα