Κορονοϊός: Ακόμη και νόσηση με ήπια συμπτώματα σε παιδιά μπορεί να προκαλέσει long covid

Κορονοϊός: Ακόμη και νόσηση με ήπια συμπτώματα σε παιδιά μπορεί να προκαλέσει long covid
Εμβολιασμός παιδιού 2022 Andreea Alexandru/AP Photo

Μελέτη του Πανεπιστημίου του Τέξας, δείχνει ότι ακόμη και τα παιδιά που πέρασαν covid στο σπίτι χωρίς ιδιαίτερα συμπτώματα μπορεί να τα έχουν ακόμη ακόμη και τρεις μήνες μετά τη μόλυνση από κορονοϊό.

Αν και η ομάδα των παιδιών αποτελεί εκείνη η οποία υποφέρει λιγότερο από την μόλυνση με κορονοϊό, αυτό δε σημαίνει πως τα παιδιά δεν θα παρουσιάσουν συμπτώματα long covid. Για το λόγο αυτό χρειάζεται και ο εμβολιασμός τους αλλά και η τήρηση των μέτρων προσωπικής υγιεινής.

Σύμφωνα με δημοσίευση του HEALTH SCIENCE CENTER του Πανεπιστημίου του Τέξας στο Χιούστον, ενώ μέχρι πρόσφατα η έρευνα έχει αποκαλύψει ότι τα παιδιά και οι ενήλικες που χρειάστηκε να νοσηλευτούν είναι πιο επιρρεπή στο να αναπτύξουν συμπτώματα long covid, μια νέα μελέτη διαπίστωσε ότι τα παιδιά που έχουν μολυνθεί με τον ιό, αλλά δεν νοσηλεύθηκαν, παρουσίασαν συμπτώματα τρεις μήνες μετά τη μόλυνση.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο The Pediatric Infectious Disease Journal.

Οι ερευνητές εξέτασαν δεδομένα από εθελοντές σε όλη την πολιτεία του Τέξας ηλικίας μεταξύ 5 και 18 ετών, η οποία ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2020 με στόχο την αξιολόγηση της κατάστασης αντισωμάτων Covid-19 με την πάροδο του χρόνου.

Τα δεδομένα για αυτήν τη μελέτη συλλέχθηκαν πριν και μετά την κυκλοφορία του εμβολίου και κατά τη διάρκεια των κυμάτων των παραλλαγών Delta και Omicron.

“Μας ενδιέφερε να καταλάβουμε εάν τα παιδιά που νοσούν από οξεία ή σοβαρή λοίμωξη του κορονοϊού, θα συνεχίσουν να έχουν επίμονα συμπτώματα δηλαδή long covid, δήλωσε η Sarah Messiah, PhD, MPH, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης και καθηγήτρια Επιδημιολογίας, Ανθρώπινης Γενετικής και Περιβαλλοντικών Επιστημών και διευθύντρια του Κέντρου για την Υγεία του Παιδιατρικού Πληθυσμού στο UTHealth School of Public Health-Dallas.

“Αυτή η συγκεκριμένη μελέτη είναι μοναδική ως η πρώτη πληθυσμιακή μελέτη στη βιβλιογραφία που αναφέρει τον επιπολασμό του long covid σε παιδιά που δεν έχουν νοσηλευτεί με Covid-19″.

Συνολικά 82 παιδιά εθελοντές (4,8% των συνολικών 1.813) ανέφεραν ότι είχαν συμπτώματα long covid , και συγκεκριμένα 1,5% εμφάνισαν συμπτώματα που διήρκεσαν μεταξύ τεσσάρων και 12 εβδομάδων, συμπεριλαμβανομένης της απώλειας γεύσης και όσφρησης, κόπωση και βήχα, ενώ ένα επιπλέον 3,3% ανέφερε ότι συμπτώματα όπως απώλεια γεύσης και όσφρησης, βήχας και δυσκολία στην αναπνοή παρέμειναν για περισσότερο από 12 εβδομάδες.

“Από αυτές τις πληροφορίες θέλαμε να μάθουμε, τι θα έθετε ένα παιδί σε μεγαλύτερο κίνδυνο για long covid και ποιος είναι πιο ευαίσθητος σε αυτό. Όταν εξετάσαμε τους παράγοντες κινδύνου όσων ανέφεραν συμπτώματα τις τελευταίες 12 εβδομάδες, διαπιστώσαμε ότι τα παιδιά που ήταν ανεμβολίαστα και όσα είχαν παχυσαρκία, είχαν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν long covid. Αυτά τα ευρήματα συνάδουν με άλλη βιβλιογραφία που διαπίστωσε ότι παιδιά και ενήλικες που έχουν συννοσηρότητες και δεν είναι εμβολιασμένοι διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο να νοσηλευτούν για τον ιό”, είπε η Messiah.

Επιπλέον, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα παιδιά που είχαν μολυνθεί από τον κορονοϊό πριν από την εμφάνιση της παραλλαγής Delta διέτρεχαν μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν long covid.

“Εάν είχατε κορονοϊό την πρώτη περίοδο που ξέσπασε η πανδημία, διατρέχατε μεγαλύτερο κίνδυνο για σοβαρότερα συμπτώματα. Με τις μεταλλάξεις Delta και Omicron, είδαμε πολλά παιδιά να πηγαίνουν στο νοσοκομείο, αλλά τα συμπτώματά τους ήταν λιγότερο σοβαρά και τα αποτελέσματά μας δείχνουν ότι ήταν επίσης λιγότερο πιθανό να αναφέρουν επίμονα συμπτώματα μετά το εξιτήριο”, είπε η Messiah.

Τα αποτελέσματα της μελέτης Texas CARES, είπε η Messiah, είναι σημαντικά γιατί υπογραμμίζουν την παρουσία μη νοσηλευόμενων νέων που μπορεί επίσης να εμφανίσουν long covid μετά τη μόλυνση.

“Μπορεί να υπάρχει η αντίληψη ότι κάποιος θα εμφανίσει long covid επειδή ήταν πιο σοβαρά και χρειάστηκε να νοσηλευτεί, όμως τελικά δεν είναι αυτό που βρήκαμε με την έρευνα. Ενθαρρύνω τους γονείς να εξακολουθούν να είναι προσεκτικοί και να εμβολιάζουν το παιδί τους κατά του κορονοϊού, γιατί τώρα γνωρίζουμε ότι θα μειώσει τον κίνδυνο μόλυνσης αλλά και του long covid”, είπε.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα