Κορονοϊός: Αναμένεται αύξηση των νέων κρουσμάτων

Κορονοϊός: Αναμένεται αύξηση των νέων κρουσμάτων
Τεστ κορονοϊού Eurokinissi

Στη μείωση των ημερήσιων ελέγχων αποδίδεται τις τελευταίες μέρες η υποχώρηση των νέων κρουσμάτων τα οποία δεν αποδίδονται σε γνωστές εστίες. Η διενέργεια 14.000 και άνω ελέγχων εκτιμάται ότι θα οδηγήσει σε επιβεβαιώσεις δεκάδων νέων μολύνσεων.

Περί τα 8100 ημερήσια τεστ για κορονοϊό, φαίνεται σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ να διενεργήθηκαν το τελευταίο διήμερο (Κυριακή-Δευτέρα) γεγονός το οποίο οδήγησε και στην επιβεβαίωση χαμηλότερου αριθμού νέων κρουσμάτων που δε συνδέονται με γνωστή συρροή. Η επικείμενη αύξηση των ελέγχων σε επίπεδα και πάλι άνω των 14.000 ημερησίως, αναμένεται να οδηγήσει στην επιβεβαίωση μεγαλύτερου αριθμού νέων μολύνσεων εντείνοντας την ανησυχία για την εξάπλωση της επιδημίας.

Πολλές φορές έχουμε ακούσει ως κλασική απάντηση της επιστημονικής κοινότητας για την ανακοίνωση μεγάλου αριθμού νέων κρουσμάτων κορονοϊού μετά τον Ιούλιο, το γεγονός ότι η διενέργεια αρκετών χιλιάδων ελέγχων οι οποίοι δεν ήταν εφικτό να γίνουν κατά το πρώτο κύμα της επιδημίας, επιβεβαίωνε υψηλά νούμερα μολύνσεων. Την Κυριακή και χθες Δευτέρα διαπιστώσαμε όμως ότι σημειώθηκε μείωση στα μη συνδεόμενα με γνωστές συρροές κρούσματα κι αυτό φαίνεται να συνδέεται με τη μείωση των τεστ.

Η μείωση των ελέγχων αποδίδεται στην ολοκλήρωση των τεστ που γίνονται σε υγειονομικούς, τον περιορισμό των εισερχομένων στη χώρα από πύλες εισόδου αλλά και στο ότι το Σαββατοκύριακο δε γίνονται χειρουργεία (τα οποία γενικότερα έχουν μειωθεί λόγω covid).

Τις επόμενες μέρες τα κλιμάκια του ΕΟΔΥ θα κατευθυνθούν σε ευρύτερους ελέγχους, ειδικά στις “κόκκινες” περιοχές όπως η Αττική, αυξάνοντας σύμφωνα με τις εκτιμήσεις και τον αριθμό των τεστ. Έτσι αναμένεται να εμφανιστούν αρκετά νέα κρούσματα, κάτι το οποίο σε ένα μεγάλο βαθμό θα αποτελέσει και κρίσιμο παράγοντα για αποφάσεις σχετικά με νέα μέτρα.

Παράλληλα θα πρέπει να αναφέρουμε ότι χθες, παρά το μειωμένο αριθμό των τεστ, η Αττική βρέθηκε να καταγράφει 174 νέα κρούσματα, αριθμός που θα πρέπει να μειωθεί άμεσα προκειμένου να αποφευχθεί ένα lockdown.

Την ίδια στιγμή τα στοιχεία για τα σοβαρά περιστατικά δείχνουν ότι η κατάσταση αρχίζει να γίνεται αρκετά κρίσιμη. Σύμφωνα με πληροφορίες χθες οι συνολικές νοσηλείες ασθενών με κορονοϊό έχουν φτάσει περίπου στις 600, με 83 εξ αυτώ να είναι σε κλίνες Μονάδων Εντατικής Θεραπείας και 78 διασωληνωμενοι.

Σύμφωνα με τον Υπουργό Υγείας κ. Βασίλη Κικίλια το ΕΣΥ έχει ακόμη σημαντικές αντοχές, και στην Αττική καθώς έχουμε 99 κενές κλίνες ΜΕΘ στη συγκεκριμένη περιφέρεια, εν μέσω πανδημίας. “Δηλαδή, έχουμε 62 κενές κλίνες ΜΕΘ non-Covid αυτή τη στιγμή και 37 κενές κλίνες ΜΕΘ-Covid. Έχουμε 409 κρεβάτια ΜΕΘ στην Αττική και συνεχίζουμε να εντείνουμε αυτή την προσπάθεια”, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Να υπενθυμίσουμε ότι ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας ανακοίνωσε το απόγευμα της Δευτέρας (21/9) ότι τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου ήταν 453, εκ των οποίων 195 συνδέονται με γνωστές συρροές (τα 184 στο ΚΥΤ Καρά Τεπέ Λέσβου) και 25 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Επίσης οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 6, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 344 θάνατοι. Λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση του ΕΟΔΥ, δύο ακόμα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, ανεβάζοντας τον αριθμό των θανάτων στους 346. Οι 128 (37.2%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 78 έτη και το 96.8% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Να αναφέρουμε ότι μετά τη συγκεκριμένη ανακοίνωση καταγράφηκαν άλλοι 3 θάνατοι, οι 2 εκ των οποίων στον Ευαγγελισμό.

Δείτε σε πραγματικό χρόνο την εξέλιξη των κρουσμάτων

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα