Κορονοϊός: Επιδημία εκτός ελέγχου με 11.500 κρούσματα σε μια εβδομάδα

Κορονοϊός: Επιδημία εκτός ελέγχου με 11.500 κρούσματα σε μια εβδομάδα
Εξαπλώνεται η επιδημία κορονοϊού με την Αττική προς το παρόν να μην εμφανίζει ιδιαίτερο πρόβλημα. Eurokinissi

Η επέλαση της επιδημίας, πιέζει έντονα το ΕΣΥ, γεγονός το οποίο αποτελεί την κρίσιμη παράμετρο για την επιβολή lockdown. Ο ιός προσβάλει κυρίως ηλικιακές ομάδες με άτομα τα οποία νοσούν πιο σοβαρά.

Το 1 στα 4 κρούσματα που έχουν σημειωθεί από την έναρξη της επιδημίας κορονοϊού στην Ελλάδα, καταγράφηκε την τελευταία εβδομάδα, με το 50% αυτών να αφορά ηλικίες οι οποίες μπορεί να νοσήσουν σοβαρά. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, το τελευταίο 7ήμερο επιβεβαιώθηκαν σχεδόν 11.500 νέα κρούσματα όταν από την αρχή της επιδημίας έχουν σημειωθεί 44.246.

Η εξάπλωση σε ηλικιακές ομάδες οι οποίες περιλαμβάνουν άτομα τα οποία πάσχουν από χρόνια νοσήματα ή έχουν μεγάλη ηλικία, μπορεί να φέρει στα όριά του το ΕΣΥ. Αξίζει να σημειωθεί ότι μέσα στην τελευταία εβδομάδα, προσβλήθηκαν από κορονοϊό 5.055 άτομα ηλικίας μεταξύ 18-39 ετών και επίσης 4.083 άτομα μεταξύ 40 και 65 ετών. Το χειρότερο είναι ότι και άλλα 1083 άτομα άνω των 65 ετών νόσησαν.

Η τελευταία ηλικιακή ομάδα αφενός χρήζει σε υψηλό ποσοστό νοσοκομειακή περίθαλψη αφτέρου εμφανίζει θνητότητα της τάξης του 11%.

Χαρακτηριστική είναι η αναφορά του Επίκουρου Καθηγητή της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλους της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας, κ. Γκίκα Μαγιορκίνη ότι είναι ανησυχητική η αύξηση των διαγνώσεων στις ηλικίες των 65 και άνω οι οποίες έφτασαν τις 100 ανά εκατομμύριο αντίστοιχου πληθυσμού. Επίσης, ανέφερε ότι μεγάλη βαρύτητα έχει η μεγάλη αύξηση που βλέπουμε και στην ενδιάμεση ηλικιακή ομάδα των 40 έως 65 ετών διότι αποτελεί τη δεύτερη σημαντική ομάδα που επιβαρύνει το Σύστημα Υγείας.

Οι συγκεκριμένες ηλικίες αποτελούν μια κρίσιμη παράμετρο όπως αναφέραμε, για την πίεση που μπορεί να ασκηθεί στο σύστημα υγείας. Τα νοσοκομεία φαίνεται για την ώρα να αντέχουν όμως, διαπιστώνεται ότι πλησιάζουν τα όριά τους.

Όπως ανέφερε ο υφυπουργός υγείας κ. Βασίλης Κοντοζαμάνης, σε ότι αφορά τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, στη Θεσσαλονίκη, σε σύνολο 136 Μονάδων Εντατικής Θεραπείας οι 92 είναι καλυμμένες. Από αυτές τις 136, 83 ΜΕΘ είναι αποκλειστικά για τον κορονοϊό, εκ των οποίων 63 είναι καλυμμένες και οι 20 είναι κενές.

Σε ό,τι αφορά τη διαθεσιμότητα σε επίπεδο επικράτειας έχουμε 997 κλίνες Εντατικής Θεραπείας. Καλυμμένες είναι οι 696. Από αυτές τις 997, οι 331 είναι διαθέσιμες για τον κορονοϊό εκ των οποίων οι 209 είναι καλυμμένες αυτή την στιγμή και 122 κενές.

Στην Αττική έχουμε στο σύνολο 359 κλίνες ΜΕΘ και 292 είναι καλυμμένες. Από αυτές τις 359, οι 140 είναι για τον κορονοϊό εκ των οποίων οι 41 είναι κενές και οι 99 είναι καλυμμένες.

Σημειώνεται ότι με περισσότερα από 15.000 ενεργά κρούσματα εκ των οποίων τα περισσότερα σε Αττική και Θεσσαλονίκη, η διατήρηση του ρυθμού εξάπλωσης της επιδημίας, θεωρείται σχεδόν βέβαιη. Είναι θέμα λοιπόν λίγων ημερών να κορεστεί το σύστημα υγεία και να απαιτηθεί η επέκταση των κλινών για covid. Σύμφωνα με πληροφορίες υπάρχει σχέδιο για την μετατροπή ενός νοσοκομείου στη Θεσσαλονίκη σε νοσοκομείο αποκλειστικά covid.

Η κίνηση αυτή ίσως να μην είναι αρκετή, καθώς πλέον πάνω από το 50% των νέων κρουσμάτων εντοπίζεται εκτός Αττικής και Θεσσαλονίκης. Μάλιστα χθες νέα κρούσματα εντοπίστηκαν σε 49 περιφερειακές ενότητες της χώρας.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα