Κορονοϊός: “Φρένο” στα βιαστικά σχέδια της Κυβέρνησης από την Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων

Κορονοϊός: “Φρένο” στα βιαστικά σχέδια της Κυβέρνησης από την Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων
Στιγμιότυπο από Lockdown στην Αθήνα AP

Αν και η κυβέρνηση θα ήθελε εισηγήσεις για την πορεία της επιδημίας σχεδόν τώρα, οι επιστήμονες τονίζουν ότι δεν μπορούν να έχουν εμπεριστατωμένη άποψη χωρίς τα σημερινά και αυριανά στοιχεία.

Το πιο κρίσιμο διήμερο από την αρχή της πανδημίας στη χώρα θεωρείται η σημερινή Τετάρτη (17/3) και Πέμπτη, καθώς τα στοιχεία που θα προκύψουν στο μέτωπο της επιδημίας κορονοϊού, θα είναι και αυτά που θα τεκμηριώσουν τις αποφάσεις της κυβέρνησης για άνοιγμα δραστηριοτήτων. Σύμφωνα με πληροφορίες, το περιβάλλον του πρωθυπουργού θα ήθελε να έχει μέσα στη μέρα τις εισηγήσεις της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων προκειμένου να ανακοινώσει τον οδηγό ανοίγματος, όμως αυτήν τη φορά οι ειδικοί φαίνεται να προέταξαν την επιστημονική τους ιδιότητα παρά τη γνωμοδοτική θέση τους.

Έτσι, ενώ χθες το Μέγαρο Μαξίμου διέρρεε ότι αναμένει τις σημερινές εισηγήσεις της Επιτροπής, τελικά η όλη διαδικασία μεταφέρεται στην τακτική σύσκεψη της Παρασκευής. Να σημειωθεί, ότι χθες ήταν μία από τις πλέον δύσκολες μέρες, καθώς καταγράφηκαν 1.533 κρούσματα σε σύνολο μόλις 12.459 τεστ. Την ίδια στιγμή, είχαμε ρεκόρ διασωληνομένων και θανάτων για το 2021 και παράλληλα μηδενικές διαθέσιμες κλίνες ΜΕΘ στην Αττική.

Η ανησυχία από την πλευρά των μελών της Επιτροπής δεν είναι μόνο τα τρέχοντα δεδομένα, αλλά και η εκτίμηση ότι το διήμερο που έρχεται θα έχουμε δραματικό ρεκόρ νέων κρουσμάτων και διασωληνώσεων. Κατανοεί κανείς την αντίφαση να δίνεται η κυβερνητική εντολή για άνοιγμα πχ του λιανεμπορίου ή των σχολείων και την ίδια ώρα να καταγράφονται πάνω από 3.000 κρούσματα και 620 διασωληνώσεις!

Να σημειωθεί ακόμη, ότι την προηγούμενη φορά που οι διασωληνώσεις είχαν βρεθεί στα σημερινά επίπεδα ήταν στις 26/11/2020, ήτοι δύο εβδομάδες μετά το ρεκόρ κρουσμάτων κατά το δεύτερο κύμα. Τώρα φτάσαμε σε αυτά τα επίπεδα και το νέο ρεκόρ αναμένεται τα επόμενα 24ωρα. Η ανησυχία είναι έντονη και φυσικά αυτό αποτελεί μεγάλο πονοκέφαλο για τις υγειονομικές αρχές και την κυβέρνηση.

Με βάση και τα τελευταία δεδομένα, τα οποία αναμένεται να επιδεινωθούν άμεσα, ο μέσος όρος νέων κρουσμάτων σε επίπεδο εβδομάδας είναι πάνω από 2000, άρα τα επιβεβαιωμένα ενεργά κρούσματα στη χώρα ξεπερνούν τα 25.000 με τα μισά και πλέον αυτών στην Αττική. Οι εισαγωγές στα νοσοκομεία καθημερινά ξεπερνούν τις 450, ο μέσος όρος των διασωληνωμένων είναι 540 και η θετικότητα είναι περίπου 6%!

Είναι λογικό σε αυτή την κατάσταση η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων να μη θέλει να επωμιστεί το βάρος των λανθασμένων επιλογών που θα επιτρέψουν την αύξηση της κινητικότητας, την περαιτέρω αναζωπύρωση των εστιών της επιδημίας και φυσικά την κατάρρευση του συστήματος υγείας.

Όσον αφορά στο δεύτερο, θα πρέπει να επισημανθεί, ότι ακόμη και η επίταξη των κλινών του ιδιωτικού τομέα, δεν αποτελεί πανάκεια. Είναι γεγονός ότι ο τομέας της ιδιωτικής υγείας αποτελεί το περίπου 30% του συνόλου του τομέα υγείας στην Ελλάδα, παρέχοντας σε μεγάλο βαθμό υπηρεσίες όπου το ΕΣΥ δεν μπορούσε να ανταποκριθεί. Ήδη στις 1400 συνολικές κλίνες ΜΕΘ που σημειώνεται ότι διαθέτει το ΕΣΥ, περί το 12% είναι οι ιδιωτικές.

Δυστυχώς, την Παρασκευή όταν και πάλι η Επιτροπή Συνεδριάσει, οι εισηγήσεις της αναμένεται να είναι εντελώς διαφορετικές από αυτές που θα ήθελε η Κυβέρνηση για το άνοιγμα της κοινωνίας.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα