Κορονοϊός: Γεμίζουν τα νοσοκομεία, μπλόκαρε το σύστημα με τα φάρμακα

Διαβάζεται σε 6'
Γιατροί φροντίζουν ασθενείς με κορονοϊό σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας
Γιατρός φροντίζει ασθενή με κορονοϊό σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας Alexandros Michailidis / SOOC

Από την Κόρινθο στη Χαλκίδα και από το Αγρίνιο στα Ιωάννινα ταξιδεύουν οι ασθενείς για να πάρουν αντιική αγωγή για τον κορονοϊό, τη στιγμή κάθε μέρα 250 συμπολίτες μας κάνουν εισαγωγή στο νοσοκομείο.

Συναγερμός έχει σημάνει στο υπουργείο Υγείας τόσο για τη μεγάλη αύξηση των ασθενών με Covid που χρειάστηκαν νοσηλεία σε νοσοκομείο την τελευταία εβδομάδα, όσο και για τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί με την διανομή των αντιικών φαρμάκων για τον κορονοϊό, αλλά και τον χαμηλό αριθμό εμβολιασμών που έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι σήμερα.

Χθες, Πέμπτη, ανακοινώθηκε από τον ΕΟΔΥ ότι ο αριθμός των εισαγωγών στα νοσοκομεία για Covid-19 έφτασε τις 1.818 (1.496 την περασμένη εβδομάδα) και παρουσίασε αύξηση 44% σε σχέση με τον μέσο εβδομαδιαίο αριθμό νέων εισαγωγών κατά τις προηγούμενες 4 εβδομάδες.

Πλέον, κατά μέσο όρο 260 άτομα κάνουν εισαγωγή στο νοσοκομείο λόγω κορονοϊού, ενώ περίπου 200 λαμβάνουν εξιτήριο, κάτι που σημαίνει ότι τα νοσοκομεία γεμίζουν με αργό, αλλά σταθερό ρυθμό.

Αυξημένος ήταν και ο αριθμός των νέων διασωληνώσεων που έφτασε τις 31 (13 την προηγούμενη εβδομάδα) και παρουσίασε αύξηση σε σχέση με τον μέσο εβδομαδιαίο αριθμό νέων διασωληνώσεων κατά τις προηγούμενες 4 εβδομάδες.

Προς το παρόν οι ειδικοί είναι καθησυχαστικοί, όμως τις επόμενες ημέρες αναμένεται και νέα αύξηση των κρουσμάτων, κάτι που σημαίνει μεγαλύτερη πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ).

Στην αύξηση των ασθενών που χρειάζονται νοσηλεία σε νοσοκομεία συμβάλουν, μεταξύ άλλων, η καθυστερημένη λήψη αντιικού φαρμάκου για κάποιους ασθενείς, αλλά και η χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη.

Προβλήματα με τη διανομή αντιικού φαρμάκου

Πιο συγκεκριμένα, σοβαρά προβλήματα έχουν προκληθεί τις τελευταίες ημέρες στο δίκτυο διανομής του φαρμάκου Paxlovid για τη λοίμωξη Covid, καθώς ορισμένοι ασθενείς δεν μπορούν να παραλάβουν έγκαιρα τη συσκευασία με τα σωτήρια φάρμακα.

Το πρόβλημα αφορά τόσο τα μεγάλα αστικά κέντρα, όσο και την περιφέρεια και είναι απαραίτητο να λυθεί άμεσα, καθώς τα κρούσματα αυξάνονται καθημερινά.

Η έγκαιρη χορήγηση του φαρμάκου, μέσα στα πρώτα 24ωρα από τη διάγνωση, είναι το ζητούμενο για τους ασθενείς με κορονοϊό οι οποίοι ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες (είναι είτε ηλικιωμένοι, είτε άτομα με σοβαρά χρόνια νοσήματα), καθώς το φάρμακο είναι αποτελεσματικό μόνο τις πρώτες ημέρες της νόσησης.

Ως εκ τούτου, η άμεση παραλαβή του φαρμάκου είναι σημαντική ακόμα και για τη ζωή κάποιων συνανθρώπων μας.

Υπενθυμίζεται ότι για να πάρει ένας ασθενής το φάρμακο, θα πρέπει να του το έχει εγκρίνει ο γιατρός, ακολούθως να εγκριθεί (χωρίς επίσκεψη ασθενούς) από αρμόδια επιτροπή (αυτό γίνεται μέσα σε μερικές ώρες αυτόματα) και ακολούθως να το παραλάβει από φαρμακείο νοσοκομείου, από φαρμακείο ΕΟΠΥΥ ή με courier.

Ωστόσο, καθώς η ζήτηση των φαρμάκων αυξήθηκε εκθετικά τις τελευταίες ημέρες, προκλήθηκαν αρρυθμίες στο δίκτυο διανομής.

«Ασθενείς από Κόρινθο και από Χαλκίδα ψάχνουν για τα αντιικά φάρμακα στην Αθήνα, ενώ από το Αγρίνιο και  άλλες γειτονικές περιοχές στα Ιωάννινα. Πρόβλημα υπάρχει ακόμα και στην Αττική, όπου ασθενείς αναγκάζονται να ψάχνουν τα αντιικά φάρμακα από νοσοκομείο σε νοσοκομείο», λέει ο Μιχάλης Γιαννάκος, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ).

Μάλιστα, όπως εξηγεί ο ίδιος, σε πολλές περιπτώσεις υπάρχουν ασθενείς που κάνουν το ταξίδι για την αναζήτηση της παραλαβής του φαρμάκου με τα μέσα μαζικής μεταφοράς, επιβαρύνοντας πρώτα την υγεία τους, αλλά παράλληλα διασπείροντας και τον ιό σε άλλους.

Έκλεισαn τα φαρμακεία για τις γιορτές, έμειναν ασθενείς χωρίς φάρμακο

Σύμφωνα με τον κ. Γιαννάκο, τις ημέρες των εορτών όλα τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ ήταν κλειστά και έτσι δεν πραγματοποιούνταν αποστολές φαρμάκων με courier, με αποτέλεσμα να αυξηθούν πολύ οι ανάγκες για τις παραγγελίες που έπρεπε να παραδώσουν.

«Γενικά μόνο ένα φαρμακείο του ΕΟΠΥΥ, από τα πολλά που διαθέτει στην Αττική και άλλες πόλεις, κάνει αποστολές των αντιικών  φαρμάκων. Αυτό του Αμαρουσίου.
Έτσι για άλλη μια φορά όλοι οι δρόμοι των ασθενών για εξεύρεση των αντιικών φαρμάκων για την Covid-19 οδηγούν στα πολύπαθα νοσοκομεία», συμπληρώνει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ.

Τα νοσοκομεία, όμως, λόγω της έλλειψης φαρμακοποιών έχουν συγκεκριμένο ωράριο και συγκεκριμένες ώρες που χορηγούν τα αντιικά φάρμακα.

«Δυστυχώς το ωράριο όμως είναι άγνωστο σε όλους, καθώς δεν έχει ανακοινωθεί και έτσι δεν μπορεί να το  γνωρίζει ο κόσμος. Δεν υπάρχει ούτε συντονισμός, ούτε ενημέρωση του  κόσμου. Οι ασθενείς πάνε ψάχνοντας», τονίζει ο ίδιος.

ΠΟΕΔΗΝ: Να γίνει διαθέσιμη η αγωγή στα φαρμακεία της γειτονιάς

Για να λυθεί το πρόβλημα και οι ασθενείς να λαμβάνουν όσο το δυνατό πιο άμεσα την αγωγή τους, η ΠΟΕΔΗΝ ζητά από το υπουργείο Υγείας να ανατεθεί η χορήγηση των αντιικών φαρμάκων για τον κορονοϊό στα ιδιωτικά φαρμακεία.

«Να πηγαίνουν οι ασθενείς στα φαρμακεία της γειτονιάς με τις εγκεκριμένες από τον ΕΟΠΥΥ συνταγές  και να λαμβάνουν δωρεάν τα αντιικά  φάρμακα. Ό,τι συμβαίνει και με τα αντιικά φάρμακα της γρίπης», τονίζει ο κ. Γιαννάκος.

Μάλιστα, όπως εξηγεί, αυτό είναι εύκολο, καθώς τα χάπια δεν χρειάζονται ιδιαίτερες συνθήκες συντήρησης και είναι απλή η διαδικασία της διανομής τους στα φαρμακεία.

Χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη

Την ίδια στιγμή, η εμβολιαστική κάλυψη για τον κορονοϊό είναι σε πολύ χαμηλά επίπεδα.

Μόλις 177.821 άτομα είχαν κάνει το επικαιροποιημένο εμβόλιο του κορονοϊού από τον Οκτώβριο, ενώ τις πρώτες δύο μέρες του νέου έτους κλείστηκαν 42.258 νέα ραντεβού.

Οι αριθμοί αυτοί είναι αρκετά χαμηλοί, αν αναλογιστεί κάποιος ότι ο αριθμός των ατόμων που συστήνεται το εμβόλιο (ηλικιωμένοι και άτομα με χρόνια νοσήματα) είναι περίπου 2,2 εκατομμύρια.

«Υπάρχει αύξηση στον ρυθμό των εμβολιασμών αλλά δεν είμαστε ικανοποιημένοι», τόνισε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη, με αφορμή την αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού, αλλά και γρίπης, που καταγράφονται το τελευταίο διάστημα στη χώρα μας.

Η ίδια κάλεσε τα ευάλωτα άτομα και τους πολίτες άνω των 60 να προχωρήσουν στον εμβολιασμό για τη γρίπη και τον κορονοϊό και όσοι έχουν συμπτώματα, ή έχουν διαγνωστεί θετικοί να επικοινωνήσουν άμεσα με τον γιατρό τους και να λαμβάνουν αντιική αγωγή.

Όπως εξήγησε η αναπληρώτρια υπουργός, το φαινόμενο είναι δυναμικό, «το παρακολουθούμε, δεν συντρέχει λόγος πανικού αλλά είμαστε σε αυξημένη εγρήγορση για να μπορέσουμε να προστατεύσουμε τους πολίτες».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα