“Όχι” από την ΟΕΝΓΕ στην παραμονή συνταξιούχων – Η πρόταση για να μην αδειάσει το ΕΣΥ

“Όχι” από την ΟΕΝΓΕ στην παραμονή συνταξιούχων – Η πρόταση για να μην αδειάσει το ΕΣΥ
Γιατροί του Νοσοκομείου «Γεννηματάς» διαμαρτύρονται για τις ελλείψεις ειδικευομένων παθολόγων INTIME NEWS

Την παράταση της υπηρεσίας γιατρών που βγαίνουν σε σύνταξη μέχρι το τέλος Ιουνίου προτείνει ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός Ιωάννης Σαρμάς, όμως βρίσκει απέναντί του τους γιατρούς. Ρύθμιση και για προμήθεια φαρμάκων για την Covid.

Με δύο ρυθμίσεις που βρίσκονται σε Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός Ιωάννης Σαρμάς προτείνει στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας (ΠτΔ) Κατερίνα Σακελαροπούλου, επειδή δεν λειτουργεί αυτή την περίοδο η Βουλή, να ψηφίσει δύο «αναγκαίες», όπως τις χαρακτηρίζει διατάξεις για το Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ).

Η πρώτη ρύθμιση αφορά την παράταση της υπηρεσίας ορισμένων γιατρών του ΕΣΥ, οι οποίοι εκτιμάται ότι θα πρέπει να συνεχίζουν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους σε νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας, παρότι συμπληρώνουν το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης στο τέλος του μήνα (Ιουνίου).

Πρόκειται για περίπου 250 γιατρούς και η ρύθμιση έχει στόχο, σύμφωνα με δήλωση του κ. Σαρμά, «από την 1η Ιουλίου το ΕΣΥ να μην στερηθεί τις υπηρεσίες τους».

Οι λύσεις που προσφέρονται από την υπηρεσιακή κυβέρνηση, είναι είτε να παραταθούν οι θητείες και των 250 γιατρών, προκειμένου το ΕΣΥ να έχει τους γιατρούς που είχε στις 30 Ιουνίου, είτε να παραμείνουν μόνο οι 92, για τους οποίους κρίθηκε ύστερα από ενδελεχή έρευνα, ότι είναι αναγκαίοι στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Οι γιατροί αυτοί προτείνεται να παραμείνουν στην υπηρεσία για ένα πολύ συγκεκριμένο χρονικό διάστημα και για την ακρίβεια για δύο μήνες, δηλαδή μέχρι τα τέλη Αυγούστου, δεδομένου ότι δεν ήταν δυνατό να προκηρυχθούν θέσεις ή να γίνουν προσλήψεις ή οτιδήποτε άλλο και στο ΕΣΥ, σύμφωνα με τον κ. Σαρμά.

ΟΕΝΓΕ: Υπάρχουν λύσεις για να καλυφθούν θέσει γιατρών

Ωστόσο, η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) εμφανίζεται κάθετα αντίθετη με μία «τέτοια, πρωτοφανή στα χρονικά, μεθόδευση», όπως τη χαρακτηρίζει.

«Πρόκειται για καθαρά ρουσφετολογική ρύθμιση με στόχο την εξυπηρέτηση συγκεκριμένων ατόμων με ισχυρές διασυνδέσεις, από μία υπηρεσιακή κυβέρνηση, που δεν έχει καμία εξουσιοδότηση για αλλαγές στα όρια ηλικίας παραμονής των ιατρών ΕΣΥ», αναφέρουν οι γιατροί σε ανακοίνωσή τους.

Μάλιστα, όπως εξηγούν, ο μοναδικός τρόπος κάλυψης των κενών του ΕΣΥ σε ιατρούς είναι οι προσλήψεις νέων Επιμελητών, τις οποίες η υπηρεσιακή κυβέρνηση έχει κάθε δυνατότητα να επισπεύσει.

Παράλληλα, οι γιατροί ζητούν επείγουσα συνάντηση με την υπηρεσιακή υπουργό Υγείας Αναστασία Κοτανίδου για το εν λόγω θέμα και με στόχο να απαιτήσουν την άμεση εγκατάλειψη κάθε σκέψης για παράταση παραμονής των συνταξιούχων γιατρών του ΕΣΥ μετά τις 30 Ιουνίου και παράλληλα την εξαίρεση των διαδικασιών πρόσληψης νέων Επιμελητών κλάδου ΕΣΥ από την «αναστολή υπηρεσιακών μεταβολών» λόγω εκλογών.

Προμήθεια αντιικού φαρμάκου για τη λοίμωξη Covid

Η δεύτερη ρύθμιση αφορά την προμήθεια του αντιιϊκού φαρμάκου για τη λοίμωξη Covid, το οποίο είναι αναγκαίο για την μείωση του κινδύνου θανάτου σε ασθενείς με υποκείμενα νοσήματα.

«Η πορεία της πανδημίας δεν ήταν αυτή που αναμενόταν, σύμφωνα με τις κάμψεις που εμφάνιζε τα περασμένα χρόνια όταν πλησίαζε το θέρος, με αποτέλεσμα να εξαντληθούν γρηγορότερα τα αποθέματα αυτού του φαρμάκου και έτσι να βρισκόμαστε στον κίνδυνο να μην το έχουμε πριν ολοκληρωθεί η τακτική διαδικασία προμήθειάς του», διευκρινίζει ο κ. Σαρμάς.

«Η κυβέρνηση είναι υπηρεσιακή, με έναν υπηρεσιακό πρωθυπουργό, ο οποίος μαζί με τους υπουργούς προσπαθούμε χωρίς να υπερβαίνουμε τα όρια της εντολής που έχουμε και των δυνατοτήτων που έχουμε από το Σύνταγμα, να διεκπεραιώνουμε τις τρέχουσες υποθέσεις, αλλά, συγχρόνως όμως, οφείλουμε να αντιμετωπίσουμε και αντιμετωπίζουμε σοβαρά ζητήματα, τα οποία ανακύπτουν, με πλήρεις εξουσίες, μέχρις ότου αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα αυτά αποτελεσματικά», καταλήγει σε ανακοίνωσή του ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα