Κορονοϊός: Κρίσιμα τα στοιχεία του τριημέρου για τις αποφάσεις της κυβέρνησης

Κορονοϊός: Κρίσιμα τα στοιχεία του τριημέρου για τις αποφάσεις της κυβέρνησης
Στιγμιότυπο από rapid test για τον COVID-19 στην Αργολίδα Eurokinissi

Τέσσερις εβδομάδες μετά το lockdown της Θεσσαλονίκης και δεν έχει σημειωθεί αποσυμφόρηση του ΕΣΥ, ενώ διατηρείται υψηλό επιδημιολογικό φορτίο σε πολλές περιοχές της Ελλάδας.

Τα μειωμένα κατά περίπου 50% τεστ την Κυριακή και 65% τη Δευτέρα, έδειξαν μείωση των κρουσμάτων κορονοϊού, σε όλη την Ελλάδα. Τα στοιχεία αυτά δεν είναι ιδιαίτερα αντιπροσωπευτικά αν και αποτυπώνουν μια τάση υποχώρησης της επιδημίας. Για το λόγο αυτό η Κυβέρνηση αναμένει τις εισηγήσεις της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, που θα στηριχθούν σε στοιχεία Τρίτης – Πέμπτης, ημέρες όπου θα είναι πιο αντικειμενική η εικόνα. Έντονο προβληματισμό προκαλεί πάντως η κατάσταση στην Θεσσαλονίκη, όπου ενώ έχουν συμπληρωθεί σχεδόν 4 εβδομάδες σε lockdown και θα έπρεπε να υπάρχει σημαντική ανακούφιση στα νοσοκομεία, ενώ την ίδια ώρα διατηρείται ένα υψηλό επιδημιολογικό φορτίο σε πολλές περιφέρειες.

Επίσης με βάση τα χθεσινά στοιχεία από τον ΕΟΔΥ, διαπιστώνεται και πάλι μία κρίσιμη παράμετρος η οποία αφορά στην ιδιαίτερα μεγάλη διασπορά σε όλη την Ελλάδα. Μάλιστα χθες το 45% των νέων κρουσμάτων καταγράφηκε σε περιοχές εκτός των αστικών κέντρων Θεσσαλονίκης και Αθήνας. Εδώ να σημειώσουμε ακόμη ότι η Αττική, σημείωσε αύξηση κρουσμάτων σε σχέση με την Κυριακή, όμως αυτό μπορεί να αποδοθεί σε κάποιο τυχαίο παράγοντα.

Πάντως για τα δύο αστικά κέντρα όπως ανέφερε και ο επίκουρος καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης, “Η μείωση των κρουσμάτων στα μεγάλα αστικά κέντρα φαίνεται ότι έχει ακολουθήσει την αναμενόμενη πορεία μείωσης και είναι σαφώς πιο αισθητή από ότι στην υπόλοιπη Ελλάδα. Συγκεκριμένα, στην Αττική και στη Θεσσαλονίκη οι εκτιμήσεις δείχνουν ότι ο ενεργός αριθμός αναπαραγωγής έχει πέσει δραματικά κάτω από το 1 και στις δύο Περιφέρειες. Να ξεκαθαρίσω, ωστόσο, ότι αυτό αφορά τις εκτιμήσεις μας για την επιδημία πριν από 10 ημέρες”.

Περιοχές οι οποίες εξακολουθούν να προβληματίζουν αποτελούν η Πιερία, η Πέλλα, οι Σέρρες, η Δράμα, τα Τρίκαλα και η Λάρισα. Συνολικά με βάση τα λεγόμενα του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων υπάρχουν 18 περιοχές, που φέρουν βαρύ επιδημιολογικό φορτίο τις τελευταίες δύο εβδομάδες. Επίσης τα ενεργά κρούσματα στη Θεσσαλονίκη εκτιμάται ότι έχουν υποχωρήσει, όμως και πάλι διατηρούνται στα υψηλά επίπεδα των αρχών του Νοέμβρη.

Τις επόμενες ημέρες λοιπόν αναμένεται να έχουμε πιο αντιπροσωπευτικά στοιχεία λόγω και των διευρυμένων ελέγχων για το σύνολο της χώρα, ώστε να διαπιστωθεί η πορεία της επιδημίας. Η υποχώρηση των κρουσμάτων αποτελεί βασική παράμετρο για τις αποφάσεις σχετικά με τη διατήρηση ή όχι των μέτρων.

Η άλλη βασική παράμετρος είναι η πίεση στο σύστημα υγείας. Όπως ανέφερε ο υφυπουργός Υγείας κ. Βασίλης Κοντοζαμάνης, στο σύνολο της επικράτειας επί διαθεσίμων 7.093 κλινών COVID, οι κατειλημμένες κλίνες είναι 4.408 εκ των οποίων περίπου 600 κλίνες στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Στην Αττική σε ό,τι αφορά τις κλίνες σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας για τον κορονοϊό, από τις 229 που υπάρχουν, οι 177 είναι καλυμμένες, ενώ 600 συμπολίτες μας νοσηλεύονται σε απλές κλίνες.

Επίσης σημείωσε ότι η πληρότητα αυτή τη στιγμή στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας για κορονοϊό στην επικράτεια είναι στο 87%. Σε ό,τι αφορά τον αριθμό των εισαγωγών στα Νοσοκομεία, ο κυλιόμενος μέσος όρος την τελευταία εβδομάδα, τις τελευταίες επτά μέρες, ήταν 410 εισαγωγές.

“Σε ό,τι αφορά τον αριθμό που πρέπει να φτάσουμε στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας προκειμένου να αρθεί το lockdown, επιτρέψτε μου να πω ότι δεν υπάρχει κάποιος σαφής αριθμός. Είναι ένα ζήτημα που έχει σχέση με την αξιολόγηση των επιδημιολογικών δεδομένων” συμπλήρωσε ο κ. Κοντοζαμάνης.

Συνολικά σε ότι αφορά στις ΜΕΘ ανά Υγειονομική Περιφέρεια ο υφυπουργός ανάφερε:

Στην 1η Υγειονομική Περιφέρεια σε ό,τι αφορά σε κλίνες ΜΕΘ-COVID έχουμε 173 κλίνες, εκ των οποίων οι 137 είναι κατειλημμένες.

Στη 2η Υγειονομική Περιφέρεια Πειραιώς και Αιγαίου 58 κλίνες, εκ των οποίων οι 38 είναι κατειλημμένες.

Στην 3η Υγειονομική Περιφέρεια 146 κλίνες.

Στην 4η Υγειονομική Περιφέρεια Μακεδονίας και Θράκης 149 κλίνες, εκ των οποίων οι 144 είναι κατειλημμένες.

Στην 5η Υγειονομική Περιφέρεια Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδος 87 κλίνες.

Στην 6η Υγειονομική Περιφέρεια Πελοποννήσου, Ιονίων Νήσων, Ηπείρου και Δυτικής Ελλάδος, 65 κλίνες εκ των οποίων οι 41 είναι κατειλημμένες.

Στην 7η Υγειονομική Περιφέρεια Κρήτης 30 κλίνες, εκ των οποίων οι 20 είναι κατειλημμένες.

Και στα στρατιωτικά Νοσοκομεία 19 κλίνες.

Με βάση λοιπών την πορεία κρουσμάτων και ΜΕΘ αναμένεται να ληφθούν και οι σχετικές αποφάσεις. Όμως εκτιμάται ιδιαίτερα δύσκολο να έχουμε σημαντική αποκλιμάκωση τις επόμενες μέρες που να επιτρέπει κάποια χαλάρωση στο επόμενο δεκαήμερο.

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΩ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΪΟ

Δείτε σε πραγματικό χρόνο την εξέλιξη των κρουσμάτων

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα