Κορονοϊός: Νέα μέτρα επιβάλλουν το ρεκόρ κρουσμάτων και η ευρεία διασπορά σε 47 περιοχές

Κορονοϊός: Νέα μέτρα επιβάλλουν το ρεκόρ κρουσμάτων και η ευρεία διασπορά σε 47 περιοχές
Γενικευμένη χρήση μάσκας αλλά και περιορισμούς στις μετακινήσεις αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα Πέμπτη η Κυβέρνηση. AP

Χωρίς σταματημό, η επιδημία δείχνει να "σπάει" το ένα ρεκόρ μετά το άλλο ξεπερνώντας πλέον τα 1500 κρούσματα. Σήμερα οι ανακοινώσεις της Κυβέρνησης για νέα μέτρα.

Δεν έχουν περάσει παρά λίγες μέρες από τη στιγμή που ανακοινώθηκε η αυστηροποίηση των περιοριστικών μέτρων έναντι της επιδημίας κορονοϊού, και η Ελλάδα δείχνει να αιφνιδιάζεται από τα 1547 νέα κρούσματα τα οποία επιβεβαιώθηκαν χθες. Μάλιστα τα κρούσματα αυτά εντοπίζονται σε 47 διαφορετικές περιοχές, γεγονός το οποίο δείχνει τη δυσκολία στον έλεγχο της επιδημίας. Η επιβολή νέων μέτρων θεωρείται πλέον μονόδρομος.

Σύμφωνα με πληροφορίες μετά από πολύωρη διάσκεψη της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας, έχει ήδη καταγραφεί το πλαίσιο των νέων μέτρων, τα οποία θα οριστικοποιηθούν σε νέα τηλεδιάσκεψη σήμερα Πέμπτη 29/10 ώστε να επιδοθούν ως συγκεκριμένη εισήγηση αύριο στην Κυβέρνηση.

Μεταξύ των μέτρων που βρίσκονται στο τραπέζι εδώ και καιρό αλλά πλέον θεωρείται επιβεβλημένη η εφαρμογή τους, θεωρούνται η χρήση μάσκας παντού δηλαδή και εκτός των περιοχών που είναι στο τρίτο επίπεδο (πορτοκαλί) και το τέταρτο (κόκκινο), ο περιορισμός των μετακινήσεων πιθανότατα στις ευπαθείς ομάδες αλλά ιδιαίτερα η μετακίνηση από νομό σε νομό.

Επίσης μετά και τα 384 νέα κρούσματα στην Θεσσαλονίκη, θεωρείται σχεδόν δεδομένη η μεταφορά της στο επίπεδο 4 “αυξημένου κινδύνου”, δηλαδή στο “κόκκινο”

Υπενθυμίζεται ότι προχθες μεταξύ άλλων ο κ. Τσιόδρας αναφέρθηκε στα μέτρα που από την Επιτροπή Λοιμωξιολόγων για την αποτροπή περαιτέρω διασποράς κορονοϊού. Αναφέρθηκε στη χρήση μάσκας και σε περιοχές στο κίτρινο επίπεδο επιτήρησης στον Χάρτη Υγειονομικής Ασφάλειας, ενώ μέχρι σήμερα μάσκες παντού εφαρμόζονται μόνος στις περιοχές στο πορτοκαλί και στο κόκκινο

Επίσης η απαγόρευση μετακινήσεων εκτός περιφέρεια στις περιοχές σε πορτοκαλί. Θυμίζουμε ότι μέχρι σήμερα αυτό ισχύει μόνο για τις περιοχές στο κόκκινο.

Σημειώνεται ότι την Τετάρτη ανακοινώθηκαν από τον ΕΟΔΥ 1547 νέα κρούσματα κορονοϊού, μετά το αρνητικό ρεκόρ των 1259 κρουσμάτων που καταγράφηκαν την Τρίτη.

Από τα 1494 εγχώρια κρούσματα, τα 78 συνδέονται με γνωστές συρροές, με τα 419 κρούσματα στην Περιφέρεια Αττικής, εκ των οποίων μόνο 3 συνδέονται με γνωστές συρροές, 384 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης, εκ των οποίων 6 συνδέονται με γνωστές συρροές, 51 κρούσματα στην Π.Ε. Ιωαννίνων, 61 κρούσματα στην Π.Ε. Λάρισας, εκ των οποίων 12 συνδέονται με γνωστές συρροές, και 158 κρούσματα στην Π.Ε. Σερρών, εκ των οποίων 31 συνδέονται με γνωστές συρροές

Αξίζει να επισημανθεί ότι χθες ήταν και από τις ημέρες όπου εντοπίστηκε ιδιαίτερα υψηλός αριθμός νέων κρουσμάτων τα οποία δεν σχετίζονται με άλλο γνωστό κρούσμα. Χαρακτηριστικά είναι τα παραδείγματα της Αττικής, η οποία παρουσίασε αρνητικό ρεκόρ, αλλά και της Θεσσαλονίκης, όπου σημειώθηκαν μόλις 3 και 6 κρούσματα που συνδέονται με άλλα γνωστά κρούσματα.

Επίσης χθες σημειώθηκε με βάση την έκθεση του ΕΟΔΥ ρεκόρ διασωληνώσεων στους 108, ενώ έσπασε και το όριο των 600 όσον αφορά στους θανάτους.

Γενικότερα η κατάσταση κρίνεται ιδιαίτερα δύσκολη έως και οριακή για τη χώρα η οποία με σχετική καθυστέρηση βέβαια δείχνει να ακολουθεί της τάση της πανδημίας σε όλη της Ευρώπη.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα
Exit mobile version