Κορονοϊός: Ο ύπουλος εχθρός χτυπά πνεύμονες, εγκέφαλο και καρδιά

Κορονοϊός: Ο ύπουλος εχθρός χτυπά πνεύμονες, εγκέφαλο και καρδιά
Εξέταση πνευμόνων ασθενούς που έχει διαγνωσθεί με κορονοϊό AP

Παρόλο που οι κύριες εκδηλώσεις της νόσου επιβαρύνουν το αναπνευστικό σύστημα, χιλιάδες ασθενείς έχουν σοβαρές επιπτώσεις στο καρδιαγγειακό σύστημα και τον εγκέφαλο.

Αν και τα κύρια χαρακτηριστικά του κορονοϊού οδήγησαν τους επιστήμονες στη διαπίστωση ότι αποτελεί έναν «κλασικό» ιό που προκαλεί κατά βάση πνευμονία, τα στοιχεία από τις αιτίες θανάτων που συγκεντρώνονται, δείχνουν ότι προκαλεί σοβαρές και θανατηφόρες επιπλοκές στην καρδιά και τον εγκέφαλο. 

Όπως επεσήμανε την Πέμπτη (02/04) ο λοιμωξιολόγος κ. Σωτήρης Τσιόδρας οι νευρολόγοι σε όλο τον κόσμο αναφέρουν ότι ένα υποσύνολο των ασθενών με τη νέα νόσο, αναπτύσσουν σοβαρές βλάβες στον εγκέφαλο. Αν και ο πυρετός, ο βήχας και η δυσκολία στην αναπνοή είναι τα τυπικά χαρακτηριστικά γνωρίσματα της νέας λοίμωξης, ορισμένοι ασθενείς παρουσιάζουν δυσλειτουργία στη νοητική τους ικανότητα, με γνωρίσματα τη σύγχυση, τον λήθαργο, κρίσεις επιληψίας, ακόμα και εγκεφαλικό επεισόδιο. Αυτές οι εκδηλώσεις σε συνδυασμό με τη διαταραχή της οσμής και της γεύσης εμφανίζονται σε ασθενείς που έχουν προσβληθεί με κορονοϊό.

«Τα νευρολογικά σύνδρομα φαίνονται πως οφείλονται σε προσβολή του εγκεφάλου και των νεύρων του από τον ιό, δηλαδή μία εγκεφαλοπάθεια. Αναφέρονται σε ως και 15% των σοβαρά ασθενών από Κινέζους ερευνητές. Είναι γνωστό σε εμάς τους κλινικούς γιατρούς, πως μπορεί ένας ιός να προσβάλει τον εγκέφαλο και να κάνει και εκεί φλεγμονή, αντίστοιχη με αυτή που προκαλεί σε άλλα όργανα, όπως ο πνεύμονας. Επίσης, η μείωση στα επίπεδα οξυγόνου του αίματος στις σοβαρές περιπτώσεις της νόσου, μπορεί να έχει επιπτώσεις στη λειτουργία του εγκεφάλου» ανέφερε ο κ. Τσιόδρας. 

Παρόμοια φαινόμενα έχουμε, και στη γρίπη και αφορούν ιδιαίτερα σε ηλικιωμένους ανθρώπους ή ανθρώπους που νοσούν σοβαρά από τις ιώσεις, συμπληρώνει ο καθηγητής.

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΩ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΪΟ

 

Την ίδια στιγμή ο πρόεδρος της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας, Ιωάννης Γουδέβενος, Καθηγητής Καρδιολογίας επισημαίνει ότι παρόλο που οι κύριες εκδηλώσεις της νόσου από κορονοϊό Covid-19, είναι από το αναπνευστικό, εντοπίζονται ασθενείς που έχουν και σοβαρές επιπτώσεις στο καρδιαγγειακό σύστημα. Επιπλέον, ασθενείς με υποκείμενα καρδιαγγειακά νοσήματα (κυρίως καρδιακή ανεπάρκεια, συγγενείς καρδιοπάθειες, πνευμονική υπέρταση) έχουν υψηλότερο κίνδυνο. 

«Σ’ αυτές τις περιπτώσεις η καρδιά λειτουργεί με εφεδρείες. Σε καταστάσεις stress όπως πνευμονία, οξεία αναπνευστική δυσχέρεια οι ασθενείς μπαίνουν σε μεγάλη δοκιμασία και πολλοί δεν αντέχουν. Σε λίγες περιπτώσεις ίσως έχει άμεση προσβολή με αποτέλεσμα μυοκαρδίτιδα. Επομένως, είναι σημαντική η κατανόηση της βλάβης που προκαλείται από τον Covid 19 στο καρδιαγγειακό σύστημα καθώς και των παθοφυσιολογικών μηχανισμών, ώστε η θεραπεία αυτών των ασθενών να είναι έγκαιρη και αποτελεσματική» αναφέρει ο καθηγητής. 

Η επιστημονική κοινότητα τονίζει ότι άτομα με σακχαρώδη διαβήτη, αρτηριακή υπέρταση και καρδιακή ανεπάρκεια είναι πιο ευάλωτα σε συμπτωματική νόσηση από τον Covid-19. Ακόμα όμως και ασθενείς χωρίς προϋπάρχουσα καρδιακή νόσο, διατρέχουν κίνδυνο να εμφανίσουν καρδιαγγειακές επιπλοκές, όπως οξεία μυοκαρδιακή βλάβη, μυοκαρδίτιδα, αρρυθμίες και φλεβική θρομβοεμβολική νόσο. Επίσης οι χορηγούμενες θεραπείες έχουν κάποιες καρδιαγγειακές ανεπιθύμητες παρενέργειες. 

«Θέλω να επισημάνω ότι και παλαιότερες μελέτες σε επιδημίες αναπνευστικών λοιμώξεων είχαν δείξει αύξηση του καρδιαγγειακού κινδύνου σε μακροχρόνια παρακολούθηση των ασθενών» αναφέρει ο κ. Γουδέβενος.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα