Κορονοϊός: Οριακή η κατάσταση στην Ελλάδα

Κορονοϊός: Οριακή η κατάσταση στην Ελλάδα
Υποχρεωτική η χρήση μάσκας και στους εξωτερικούς χώρους - Στιγμιότυπα από το κέντρο της Αθήνας, Σάββατο 24 Οκτώβρη 2020 (ΔΑΓΑΛΑΚΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ / EUROKINISSI) Eurokinissi

Η παγίωση των 800 και πλέον κρουσμάτων επιβάλει την απόλυτη τήρηση των μέτρων. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, αναμένεται ραγδαία εξάπλωση της επιδημίας.

Η διατήρηση των νέων διαγνώσεων κορονοϊού σε υψηλά για τη χώρα επίπεδα, σε συνδυασμό με τα σοβαρά περιστατικά που χρήζουν νοσηλείας, δείχνει ότι η επιδημία αναμένεται να επιτεθεί έντονα κατά τις επόμενες εβδομάδες. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι για 3 συνεχόμενες ημέρες δεν υπήρξε ουσιαστική μείωση των νέων κρουσμάτων που βρίσκονται σε πάνω από 800, αλλά το χειρότερο είναι ότι δεν μειώθηκαν ούτε οι διασωληνωμένοι ασθενείς ούτε και οι θάνατοι.

Σύμφωνα με κύκλους των επιστημόνων, οι οποίοι παρακολουθούν ιδιαίτερα στενά την εξέλιξη του ιού, η χώρα βρίσκεται σε οριακό επίπεδο και η τήρηση των μέτρων είναι το μοναδικό αντίδοτο. Κανείς δεν έχει διαψεύσει την τάση πορείας της επιδημίας προς υψηλότερα επίπεδα και φυσικά ο πολλαπλασιασμός των νέων μολύνσεων μέσα λίγες εβδομάδες θεωρείται δεδομένος.

Πολίτες περιμένουν σε ουρά για rapid test στην Αθήνα AP

 

Επίσης κανείς στη χώρα δεν είναι σε θέση να γνωρίζει τις χιλιάδες των αδιάγνωστων κρουσμάτων που είναι ενεργά και την επίπτωση που αυτά μπορούν να επιφέρουν στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Όπως ανέφερε μάλιστα ειδικός επιστήμονας στο news247.gr, “τα ενεργά κρούσματα μπορεί να είναι από 30.000 έως και πάνω από 100.000”. Αντικειμενικά ίσως αυτό να μην πρέπει να μας προκαλεί πανικό όμως δεν θα πρέπει φυσικά να μας προκαλεί καμία διάθεση χαλάρωσης.

Παράλληλα θα πρέπει να επισημανθεί η ραγδαία εξάπλωση σε πολλές περιοχές της Ελλάδας, καθώς και πάλι χθες εντοπίστηκαν νέα κρούσματα σε 40 περιφερειακές ενότητες.

Επίσης όπως πολλάκις αναφέραμε, η Αττική εξακολουθεί να είναι πηγή μεταδοτικότητας του ιού. Μάλιστα όπως επεσήμανε ο επίκουρος Καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας, κ. Γκίκας Μαγιορκίνη, “η Αττική παρουσίασε αύξηση των διαγνώσεων σε ποσοστό περίπου 40% σε σχέση με την τελευταία εβδομάδα, σε αντίθεση με την ελαφρά μείωση και σταθεροποίηση που παρατηρήθηκαν τις προηγούμενες εβδομάδες”.

Παράλληλα σημείωσε ότι “Αν και φαίνεται ότι το ποσοστό που κατέχει πια στο σύνολο των διαγνώσεων στη χώρα υποχώρησε, καταλαμβάνοντας περίπου το 1/3 των νέων διαγνώσεων, δεν θα πρέπει να ερμηνεύουμε αυτό το σημείο ως μία βελτίωση της κατάστασης. Αυτό οφείλεται στο ότι η αύξηση εκτός της Αττικής έχει πιο έντονα χαρακτηριστικά από την επιδημία από ό,τι εντός της Αττικής”.

Να υπενθυμίσουμε ότι χθες, σε σύνολο 841 νέων κρουσμάτων, τα 798 ήταν εγχώρια κρούσματα με τα 76 να συνδέονται με γνωστές συρροές. Ειδικότερα, τα 290 κρούσματα εντοπίστηκαν στην Περιφέρεια Αττικής, τα 197 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης και τα 35 κρούσματα στην Π.Ε. Σερρών.

Δείτε σε πραγματικό χρόνο την εξέλιξη των κρουσμάτων

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα