Κορονοϊός: Πολύ κοντά στην πλήρη απελευθέρωση από τα μέτρα για εμβολιασμένους

Στιγμιότυπο από παρέα σε μπαρ.
Στιγμιότυπο από παρέα σε μπαρ. GETTY IMAGES

Με εξαίρεση τις συστάσεις για την υποχρεωτικότητα της χρήσης μάσκας, σχεδόν το σύνολο των περιοριστικών μέτρων λόγω κορονοϊού, σταδιακά αίρονται με βάση τα καλύτερα επιδημιολογικά δεδομένα.

Δύο χρόνια μετά την "επίσημη" εισβολή της πανδημίας κορονοϊού στην Ελλάδα, η Κυβέρνηση απελευθερώνει σχεδόν το σύνολο της κοινωνικής δραστηριότητας, καθώς με βάση τα επιδημιολογικά στοιχεία η νοσηρότητα που μπορεί να προκαλέσει ο ιός δεν θεωρείται πλέον τόσο δραματική.

Η μείωση των ημερήσιων κρουσμάτων, των διασωληνώσεων και των θανάτων, δείχνουν αφενός ότι όλοι μας έχουμε μάθει σε σημαντικό βαθμό να προσέχουμε και να τον διαχειριζόμαστε καλύτερα, αφετέρου ότι η τελευταία μετάλλαξη Όμικρον δεν αποτελεί πολύ μεγάλη απειλή.

ADVERTISING

Σύμφωνα με τις εισηγήσεις της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, μετά και την χθεσινή συνεδρίασή τους, απελευθερώθηκε πλήρως η εστίαση και ψυχαγωγία για τους εμβολιασμένους πολίτες (και όσους έχουν πιστοποιητικά νόσησης), ενώ σχεδόν το σύνολο των δραστηριοτήτων είναι ελεύθερο.

Οι κυριότεροι περιορισμοί οι οποίοι διατηρούνται και για εμβολιασμένους είναι:

1. Η διενέργεια self test στη σχολική κοινότητα

2. Το ποσοστό παρόντων φιλάθλων στο 50% της πληρότητας των γηπέδων και γενικότερα των χώρων αθλητικών διοργανώσεων.

3. Η απαγόρευση μεγάλων εορταστικών συναθροίσεων σε δημόσιους χώρους (παρελάσεις).

4. Το ποσοστό 20% στους εργαζόμενους με τηλεεργασία.

Να αναφέρουμε πάντως ότι η επιστημονική κοινότητα, διατηρεί κάποιες επιφυλάξεις και τονίζει ότι δεν θα πρέπει κανείς να ξεχνά ότι ο ιός είναι εδώ και η πιθανότητα νόσησης για την πλειονότητα του πληθυσμού είναι μεγάλη. Επισημαίνει ότι δεν έχουμε τελειώσει ακόμη με την επιδημία και θα πρέπει να είμαστε προσεχτικοί. Επίσης δεν αποχωριζόμαστε τη μάσκα.

Επίσης στις εισηγήσεις της Επιτροπής, σημαντικό ρόλο έπαιξε και το γεγονός ότι η κοινωνία έχει πιεστεί πολύ, ότι οι περισσότερες χώρες στο εξωτερικό έχουν χαλαρώσει τα μέτρα και επίσης ότι ειδικά στην εστίαση σε μεγάλο βαθμό δεν τηρούνταν τα μέτρα και δεν ήταν εύκολος ο έλεγχος.

Το σκεπτικό για τη χαλάρωση των μέτρων

Χθες όπως ανακοίνωσε και το Υπουργείο Υγείας, η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων, κατόπιν αιτήματος της Κυβέρνησης, εισηγήθηκε την άρση της απαγόρευσης της όρθιας διασκέδασης, την έναρξη πραγματοποίησης των σχολικών εκδρομών, την αύξηση της πληρότητας στα γήπεδα στο 50% και την εφαρμογή της τηλεργασίας στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα στο 20%. Τα μέτρα θα ισχύσουν από το Σάββατο 19/2.

Η επιτροπή συνεδριάζει και σήμερα ώστε να εξετάσει επιμέρους αιτήματα, όπως τα υγειονομικά πρωτόκολλα για την διοργάνωση συνεδρίων αλλά και το τι μέλη γενέσθαι με τις καρναβαλικές εκδηλώσεις οι οποίες αναμένεται να μη γίνουν.

Τα βασικά επιδημιολογικά στοιχεία τα οποία έδειξαν το δρόμο στην Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων είναι:

1. Η διατήρηση του ημερήσιου μέσου όρου νέων κρουσμάτων κορονοϊού κάτω των 18.000 σε επίπεδο εβδομάδας.

2. Η μείωση των νέων νοσηλειών οι οποίες έχουν πέσει κάτω από το επίπεδο των 400 την ημέρα σημειώνοντας μείωση της τάξης 13% σε επίπεδο βδομάδας.

Σημειώνεται ακόμη ότι, την εβδομάδα 7-13/2, οι εισαγωγές νέων ασθενών ήταν 2.832, ενώ το σύνολο των εξιτηρίων λόγω ίασης ήταν 2.630. O λόγος εισαγωγών νέων ασθενών προς εξιτήρια λόγω ίασης ήταν 1,08. Αντίστοιχα την εβδομάδα 31/1-6/2, οι εισαγωγές νέων ασθενών ήταν 3.266, ενώ το σύνολο των εξιτηρίων λόγω ίασης ήταν 2.566. Ο λόγος εισαγωγών νέων ασθενών προς εξιτήρια λόγω ίασης ήταν 1.27. Φαίνεται ξεκάθαρα η τάση αποσυμπίεσης στο ΕΣΥ

3. Ο μέσος όρος ημερήσιων θανάτων μειώνεται και με βάση τα χθεσινά στοιχεία έπεσε στους 80 έναντι περίπου 97 μία εβδομάδα πριν.

4. Το τελευταίο επταήμερο, σημειώθηκε και ήπια μείωση του δείκτη θετικότητας στο 5,6% από 5,8%. σε επίπεδο εβδομάδας.

5. Ο δείκτης αναπαραγωγής του ιού, Rt για την επικράτεια βάσει των κρουσμάτων εκτιμάται πλέον κάτω από 1, αν και οριακά.

6. Η βασική ομάδα που σημειώνει τη μεγαλύτερη διασπορά είναι οι μαθητές. Όμως αν και τα εβδομαδιαία κρούσματα είναι της τάξης των 42.000 αυτά έχουν σταθεροποιηθεί και επίσης η συγκεκριμένη πληθυσμιακή ομάδα.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

SHARE:

24Media Network