Κορονοϊός: Προς εφαρμογή η έσχατη λύση της επιστράτευσης γιατρών

Κορονοϊός: Προς εφαρμογή η έσχατη λύση της επιστράτευσης γιατρών
Γιατρός σε νοσοκομείο αναφοράς για Covid Eurokinissi

Άκαρπη ήταν σύμφωνα με πληροφορίες η σύσκεψη των ιατρικών συλλόγων της χώρας με την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας με τη μόνη λύση που να προάγεται να είναι η επιστράτευση.

Αν και ακόμη δεν έχει επισημοποιηθεί η απόφαση της Κυβέρνησης, όλα δείχνουν πως οι ιδιώτες γιατροί με τρόπο αναγκαστικό θα πρέπει να συνδράμουν το ΕΣΥ στην κρίσιμη αυτή συγκυρία της επιδημίας κορονοϊού. Η σημερινή σύσκεψη της ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας με τους εκπροσώπους της ιατρικής κοινότητας, δεν κατέληξε σε συμφωνία, με τους γιατρούς να τονίζουν ότι δεν έχουν περιθώριο να εγκαταλείψουν τα περιστατικά που ήδη διαχειρίζονται και ότι έχουν ήδη μεγάλο φόρτο εργασίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το κλίμα στη σύσκεψη δεν ήταν καλό, χωρίς βεβαίως να σημειωθούν εντάσεις, όμως υπουργός δεν κατάφερε να λάβει θετική απάντηση στην έκκληση που είχε απευθύνει για ενίσχυση του ΕΣΥ, το οποίο βρίσκεται υπό ασφυκτική πίεση λόγω της ραγδαίας αύξησης των διασωληνωμένων.

Έτσι θεωρείται σχεδόν βέβαια ότι η Κυβέρνηση θα προχωρήσει σε απόφαση για επιστράτευση των ιδιωτών γιατρών, ώστε να στελεχώσουν τα νοσοκομεία της Αττικής. Βέβαια ακόμη δεν υπάρχει κάτι τελεσίδικο καθώς υπάρχουν συζητήσεις μεταξύ των γιατρών. Όμως δεν φαίνεται να προκρίνεται άλλη λύση.

Υπενθυμίζεται ότι την Τετάρτη (17/3), ο κ. Κικίλιας είχε αναφέρει συγκεκριμένα: «Σε αυτή τη μάχη για τη ζωή αναμένουμε και ζητούμε τη στήριξη από όλους τους γιατρούς», προσθέτοντας ότι «εάν στις επόμενες 48 ώρες δεν έχουν ανταποκριθεί τουλάχιστον 200 γιατροί στο νέο αυτό κάλεσμα θα ζητήσει από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να γίνει επίταξη υπηρεσιών ιδιωτών γιατρών που έχουν ειδικότητες οι οποίες είναι αναγκαίες για τη νοσηλεία COVID περιστατικών, δηλαδή παθολόγους, γενικούς γιατρούς και πνευμονολόγους».

Τυπικά χθες το απόγευμα έληγε το τελεσίγραφο της 48ωρης διορίας, που είχε δώσει ο υπουργός ώστε να δηλώσουν συμμετοχή συντασσόμενοι στο πλευρό των συναδέλφων τους στο ΕΣΥ. Παρά την έκκληση Κικίλια μόλις περίπου 60 γιατροί ανταποκρίθηκαν, ενώ ο στόχος του υπουργείου ήταν οι 200.

Πέτσας

«Όταν φτάνουμε σε κάποια όρια και δεν υπάρχει αυτή η εθελοντική συνεργασία, θα πρέπει η οργανωμένη πολιτεία -εν προκειμένω η κυβέρνηση- να παίρνει σκληρές αποφάσεις. Επομένως, εάν χρειάζεται να πάμε σε επιτάξεις ή επιστρατεύσεις ή οτιδήποτε άλλο χρειαστεί, θα το κάνουμε. Η προστασία της δημόσιας υγείας και της ανθρώπινης ζωής δεν μπαίνουν σε καμία ζυγαριά. Επομένως, πρέπει να βρεθεί ο τρόπος, ώστε να μπορέσουμε να κρατήσουμε ψηλά τις δυνατότητες του συστήματος υγείας για να συνεχίζει να περιθάλπει όσους συμπολίτες μας το έχουν ανάγκη» είπε νωρίτερα το σήμερα το πρωί ο Υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας.
 

«Δεν μου αρέσει η λέξη “τελεσίγραφο”. Μου αρέσει να αντιμετωπίζουμε την πραγματικότητα. Η πραγματικότητα είναι εκείνη που καθορίζει πόσο πιεστική είναι η ανάγκη να υπάρξει εθελοντική συνεισφορά γιατρών. Είναι ξεκάθαρη η θέση της κυβέρνησης και του Πρωθυπουργού στο θέμα αυτό. Δεν είναι η πανδημία ευκαιρία να λύσουμε συντεχνιακά ζητήματα, ούτε ζητήματα που χρονίζουν. Είναι η στιγμή που πρέπει να αντιμετωπίσουμε τις ανάγκες της πανδημίας. Για αυτό είτε θα υπάρξει αυτή η εθελοντική συνεισφορά που όλοι πιστεύουμε ότι θα υπάρξει, είτε ο Πρωθυπουργός θα ασκήσει το προνόμιό του που είναι και η επίταξη υπηρεσιών. Γιατί ο χρόνος είναι κρίσιμο μέγεθος. Δεν μπορούμε να συζητάμε αέναα. Πρέπει να κάνουμε ό,τι χρειάζεται», είπε σε άλλο σημείο της τοποθέτησής του ο κ. Πέτσας.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα