Κορονοϊός: Ραγδαία η εξάπλωση στην Ελλάδα

Κορονοϊός: Ραγδαία η εξάπλωση στην Ελλάδα
Σε ισχύ τα νέα μέτρα προστασίας κατά της πανδημίας στην περιφέρεια Αττικής, λόγω της ανοδικής πορείας των κρουσμάτων. Eurokinissi

Ρεκόρ νέων "κυριακάτικων" κρουσμάτων σημειώθηκε χθες 18/10, σε 36 περιοχές της Ελλάδας, γεγονός που αποδεικνύει τη δυναμική της επιδημίας παρά τις συστάσεις και τα μέτρα.

Ιδιαίτερα ανησυχητική διαπιστώνεται η πορεία της επιδημίας κορονοϊού στην Ελλάδα, με τα νέα κρούσματα να επιβεβαιώνονται σε πολλές περιφέρειες. Χθες μάλιστα σημειώθηκε ένα νέο ρεκόρ το οποίο αφορούσε σε κρούσματα τα οποία ανακοινώθηκαν Κυριακή, μία ημέρα, όπως και σήμερα Δευτέρα, κατά την οποία συνήθως τα κρούσματα σημείωναν πτώση.

Την ίδια στιγμή, ο ιός είναι ενεργός σε 36 περιφέρειες, κάτι που προβληματίζει για το πως μπορεί να ανταπεξέλθει εκτός Αττικής το Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Από την Κυριακή 18/10 στις 07:00 το πρωί και για 72 ώρες δείτε εντελώς ΔΩΡΕΑΝ στο News 24/7 το συγκλονιστικό ντοκιμαντέρ “Golden Dawn Girls” (Τα Κορίτσια της Χρυσής Αυγής)

Ειδικότερα, χθες Κυριακή 18/10, ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας ανακοίνωσε ότι τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου είναι 438, εκ των οποίων 32 συνδέονται με γνωστές συρροές και 28 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Μάλιστα να σημειώσουμε και τη σημαντική μείωση των ελέγχων καθώς το προηγούμενο 24ωρο διενεργήθηκαν 14.898 μοριακοί έλεγχοι και 616 rapid test, αριθμός σημαντικά μειωμένος.

Να τονίσουμε δε, ότι από τα 406 εγχώρια κρούσματα που ανακοινώθηκαν χθες, τα 32 συνδέονται με γνωστές συρροές, ενώ 164 κρούσματα εντοπίστηκαν στην Περιφέρεια Αττικής, 43 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης, 23 στην Π.Ε. Ιωαννίνων, 33 στην Π.Ε. Κοζάνης, και 19 κρούσματα στην Π.Ε. Λάρισας.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 25.370 εκ των οποίων, τα 3.508 (13.8%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και τα 10.153 (40.0%). Αν και οι υγειονομικές αρχές δεν το αναφέρουν, το γεγονός ότι το 46,2%, που είναι ένα σημαντικό ποσοστό κρουσμάτων που δεν συνδέεται με μια γνωστή πηγή, αποτελεί ένα σημαντικό “καμπανάκι” για την εξάπλωση της νόσου.

Διάφορα επιστημονικά μοντέλα καταδεικνύουν ότι η εξάπλωση του ιού στην κοινότητα και μάλιστα εκτός Αττικής, η οποία φαίνεται να τα πηγαίνει καλύτερα, σε επίπεδο Επικράτειας, κυμαίνεται μεταξύ 20.000 και 40.000 ενεργών κρουσμάτων. Επίσης να σημειώσουμε ότι τις τελευταίες 4 εβδομάδες, περισσότερα από 800 παιδιά έχουν διαγνωστεί με κορονοϊό, ενώ έχουν καταλήξει 165 συμπολίτες μας.

Για την ώρα, εξακολουθούμε να έχουμε ως σύμμαχο τον καλό καιρό, καθώς σημαντικό μέρος των δραστηριοτήτων μας δεν έχει μεταφερθεί σε εσωτερικούς χώρους όπως σε άλλες περιοχές της Ευρώπης, όπου διαπιστώνεται εκτίναξη των κρουσμάτων. Όμως όπως αναφέρουν οι επιδημιολόγοι, αυτό θα αλλάξει σε μερικές εβδομάδες.

Μάλιστα δεν είναι τυχαία και η αναφορά του καθηγητή Πολιτικής Υγείας του London School of Econimcs κ. Ηλία Μόσιαλου, ο οποίος δεν απέκλεισε το γεγονός ότι μπορεί προς το τέλος Νοεμβρίου να δούμε και 1000 κρούσματα σε μία ημέρα. Όπως είπε, έχουμε όμως το χρόνο να προετοιμαστούμε.

Πάντως αντικειμενικά πλέον και παρά το γεγονός ότι δεν τίθεται σύγκριση ανάμεσα στις δύο περιόδους από πλευράς εντοπισμού κρουσμάτων, η Ελλάδα βρίσκεται στα επίπεδα που ήταν και κατά την περίοδο που επιβλήθηκε το καθολικό lockdown, όπως αποδεικνύεται από τις διασωληνώσεις και τους ημερήσιους θανάτους.

Δείτε σε πραγματικό χρόνο την εξέλιξη των κρουσμάτων

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα