Κορονοϊός: Στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 7 μηνών οι απώλειες

Κορονοϊός: Στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 7 μηνών οι απώλειες
Εικόνα από Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. Eurokinissi

Μονοψήφιος αριθμός θανάτων λόγω κορονοϊού καταγράφηκε από τον ΕΟΔΥ. Ραγδαία η αποκλιμάκωση των διασωληνωμένων, ενώ μόλις 1 στις 10 κλίνες covid είναι κατειλημμένες.

Ο εμβολισμός σε συνδυασμό με τον ιδιαίτερα ζεστό καιρό έχουν οδηγήσει σε ραγδαία μείωση των νέων κρουσμάτων κορονοϊού, γεγονός το οποίο αποτυπώνεται όχι μόνο στην καταγραφή των νέων διαγνώσεων αλλά και στους σκληρούς δείκτες της επιδημίας, δηλαδή στους θανάτους και τις διασωληνώσεις. Μάλιστα χθες καταγράφηκαν μόνο 8 απώλειες ανθρώπινων ζωών λόγω του ιού, κάτι που είχαμε να το δούμε από το πρώτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου.

Την ίδια στιγμή, μόνο 215 ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, που αποτελεί επίσης το χαμηλότερο αριθμό από τις 7 Νοεμβρίου, επιβεβαιώνοντας πως έχουν μειωθεί έντονά σοβαρά περιστατικά σοβαρής νόσησης από την επιδημία. Η κατάσταση αποκλιμάκωσης θα συνεχιστεί όπως φαίνεται με βάση τα επίσημα δεδομένα, καθώς πλέον οι νέες εισαγωγές λόγω κορονοϊού στα νοσοκομεία, είναι λιγότερες από 40 και μόνο το 11% των κλινών covid είναι κατειλημμένες, ενώ την ίδια ώρα 4 στις 10 ΜΕΘ covid νοσηλεύουν ασθενείς.

Τα παραπάνω δεδομένα επιβεβαιώνουν τις εκτιμήσεις τις οποίες είχε αναφέρει η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου, πως με βάση τις προβλέψεις που βασίζονται στο Rt, που σήμερα είναι στο 0,81 στην επικράτεια, θα έχουμε περί τις 40 νέες διασωληνώσεις συνολικά και λιγότερους από 10 θανάτους την ημέρα κατά τη διάρκεια της τρέχουσας εβδομάδας.

Να σημειώσουμε ακόμη, ότι κατά τη χθεσινή επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ, ο μέσος όρος νέων εισαγωγών στα νοσοκομεία είναι της τάξης των 50 ασθενών την ημέρα σε εβδομαδιαία βάση, αριθμός ιδιαίτερα χαμηλός.

Ανησυχία λόγω Μετάλλαξης Δέλτα

Παρά την καλή εικόνα η οποία αναμένεται να συνεχιστεί, εντονότατη είναι η ανησυχία λόγω της επικράτησης της Μετάλλαξης Δέλτα. Σύμφωνα με τον Δημοσθένη Σαρηγιάννη, Καθηγητή Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, μέχρι το Σεπτέμβρη δεν θα ήταν απίθανο να βλέπουμε τα ημερήσια κρούσματα κορονοϊού να ξεπερνούν τα 1000, επισημαίνοντας πως ζήτημα εγείρεται όσον αφορά το κατά πόσο εάν φτάσουμε σε αυτό το σημείο θα έχουμε μια επιθετική έξαρση του ιού, ,δεδομένου ότι η δυναμική της εν λόγω μετάλλαξης είναι ορμητική, ή θα καταφέρουμε να την τιθασεύσουμε νωρίτερα.

«Το παιχνίδι θα παιχτεί στους 2 μήνες του καλοκαιριού» τόνισε ο κος Σαρηγιάννης επισημαίνοντας την σημασία του εμβολιασμού του πληθυσμού σε αυτή την φάση της μάχης μας με την πανδημία.

Ο καθηγητής υπογράμμισε την αναγκαιότητα εντατικοποίησης των εμβολιασμών δηλώνοντας επιπροσθέτως ότι υπολογίστηκε πως ο εμβολιασμός του 70% των ενηλίκων μέχρι τέλος Ιουλίου, εφόσον υπάρξει, θα αποτελέσει σημαντικό «όπλο στη φαρέτρα» εντούτοις δεν θα αρκέσει καθώς για να δούμε κάτι τέτοιο θα πρέπει να φτάσουμε σε επίπεδα 80-83% των εμβολιασμένων ενηλίκων μέχρι τέλος Αυγούστου.

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΩ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΪΟ

Δείτε σε πραγματικό χρόνο την εξέλιξη των κρουσμάτων

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα