Κορονοϊός: Στο μικροσκόπιο οι μεταλλάξεις-Ανησυχούν, αλλά δεν τρομάζουν τη χώρα

Κορονοϊός: Στο μικροσκόπιο οι μεταλλάξεις-Ανησυχούν, αλλά δεν τρομάζουν τη χώρα
Γυναίκα με μάσκα σε δρόμο της Αθήνας μπροστά από graffiti (Open/Esem). ⓒ 2021/Thanassis Stavrakis/AP Photos

Η πανευρωπαϊκή ανησυχία για την επιθετικότερη μορφή του κορονοϊού, προβληματίζει τις υγειονομικές αρχές. Τι επισημαίνει η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων για τους κινδύνους.

Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται τις τελευταίες μέρες για τον μεταλλαγμένο κορονοϊό που φαίνεται να έχει επικρατήσει στο Ηνωμένο Βασίλειο και ο οποίος φαίνεται να μεταδίδεται πιο γρήγορα στους ανθρώπους. Το γεγονός αυτό έχει ανησυχήσει και τη χώρα μας, η οποία επιταχύνει τις διαδικασίες εντοπισμού, ώστε να αναχαιτίσει την επικράτησή του.

Προσπαθώντας να μεταφράσουμε απλά τις ανησυχίες της επιστημονικής κοινότητας, θα επισημάνουμε το εξής: ο ιός προσβάλει τον οργανισμό του ανθρώπου επειδή έχει τη δυναμική να αγκιστρώνεται στα ανθρώπινα κύτταρά λόγω των ακίδων που έχει στην επιφάνειά του. Οι ακίδες αυτές είναι πρωτεΐνες, οι οποίες γίνονται ακόμη πιο επικίνδυνες όταν προσαρμόζονται στον ανθρώπινο οργανισμό όταν μεταλλάσσονται

Όπως μάλιστα επεσήμανε χθες ο Επίκουρος Καθηγητής της Ιατρικής Σχολής και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Γκίκας Μαγιορκίνης, η επιστημονική κοινότητα έχει επικεντρώσει την προσοχή της στα στελέχη που κουβαλάνε το αμινοξύ τυροσίνη στην θέση 501 της πρωτεΐνης Spike (ακίδας) του ιού. Η συγκεκριμένη ακίδα είναι το μόριο του ιού που εισέρχεται και μολύνει τα ανθρώπινα κύτταρα καθώς “αρπάζει το μόριο της αγγειοτενσίνης 2 στην επιφάνεια των κυττάρων και μέσω αυτής της αρπαγής μπορεί και εισέρχεται μέσα στα κύτταρά μας”.

“Η αλλαγή του αμινοξέως ασπαραγίνη σε τυροσίνη στη θέση 501 της ακίδας, γνωστή στους επιστημονικούς κύκλους με το παρατσούκλι «Nelly», φαίνεται ότι βρίσκεται στα στελέχη του κορονοϊού που έχουν επικρατήσει στη Μ. Βρετανία, την Ν. Αφρική και της Βραζιλία. Τα στελέχη αυτά έχουν συσχετιστεί με επιδημιολογικές αυξήσεις σε κάποιες περιοχές”.

Σε μια πιο απλή γλώσσα θα έλεγε κανείς ότι ο “εξοπλισμός” του ιού που τον βοηθά να εισέλθει στον ανθρώπινο οργανισμό μέσω κάποιων αλλαγών που καταφέρνει και που είναι το πλέον συνηθισμένο φαινόμενο σε κάθε ιό, γίνεται πιο ισχυρός και επιθετικός, με αποτέλεσμα να προσβάλει περισσότερους ανθρώπους.

Σύμφωνα με τον κύριο Μαγιορκίνη, αν και δεν είναι ακόμα πλήρως κατανοητή η όποια συνεισφορά της μετάλλαξης στην επιδημία, μέσω επαυξημένης μοριακής επιτήρησης με μεθόδους εξελικτικής επιδημιολογίας, όπως η “φυλοδυναμική και φυλογεωγραφία” ( μέθοδοι που μελετώντας την εξέλιξη του ιού, μπορούμε να δούμε πόσο γρήγορα εξαπλώνονται στον πληθυσμό (φυλοδυναμικη) και πώς εξαπλώνονται στο χώρο (φυλογεωγραφία). Αξίζει να σημειωθεί ότι στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου το βρετανικό στέλεχος με τη «Nelly» σχετίστηκε με το τρίτο κύμα, έχει ήδη αρχίσει να φαίνεται η κάμψη της επιδημίας μέσω της σωστής εφαρμογής των κοινωνικών αποστάσεων”.

Ο κ. Μαγιορκίνης σημείωσε επίσης ότι σχετικά με τον έλεγχο για το μεταλλαγμένο στέλεχος της Βρετανίας, υπάρχει ένας έμμεσος τρόπος για να δούμε αν υπάρχει πιθανότητα να βγαίνει στα θετικά κρούσματα. “Για την ακρίβεια, υπάρχουν κάποιοι συγκεκριμένοι μοριακοί έλεγχοι PCR, οι οποίοι δίνουν μία καθαρή ένδειξη ότι υπάρχει μία μετάλλαξη, με αποτέλεσμα ένα από τα τρία γονίδια που ανιχνεύουν να μην ανιχνεύεται. Οπότε αυτό είναι και ένα κριτήριο για να σταλεί ένα δείγμα για ταυτοποίηση αλληλουχίας”.

Επίσης χθες, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη με αντικείμενο το συντονισμό και την ενίσχυση της γονιδιωματικής επιτήρησης με τη λειτουργία πανελλαδικού Δικτύου που παρακολουθεί και αναλύει τις μεταλλάξεις και παραλλαγές του ιού SARS-CoV-2, πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Υπουργείο Υγείας, υπό τον Υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο Πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών (ΙΙΒΕΑΑ) Δημήτρης Θάνος, ο Πρόεδρος του ΕΟΔΥ Παναγιώτης Αρκουμανέας, οι Καθηγητές Σωτήρης Τσιόδρας, Γιώργος Σουρβίνος, Δημήτρης Παρασκευής και Γκίκας Μαγιορκίνης και η Καθηγήτρια Άννα Παππά.

Σύμφωνα με τον κ. Κικίλια, “Βρισκόμαστε σε συνεργασία με το ECDC και τη Διευθύντριά του, την κυρία Ammon και προχωράμε στη δημιουργία ενός Δικτύου για την ενίσχυση του ελέγχου σε όλη την Ελλάδα. Δίκτυο επαγρύπνησης, επιτήρησης και διάγνωσης αυτών των στελεχών, έτσι ώστε να μπορούμε να έχουμε σωστά επιδημιολογικά στοιχεία, τα οποία θα μας οδηγήσουν στο να υπάρχει σωστή επιδημιολογική ανάλυση”

Όπως ανέφερε δε και ο κ. Θάνος “Το Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών εδώ και αρκετό καιρό έχει αρχίσει μια γονιδιωματική επιτήρηση της πανδημίας COVID-19 στη χώρα μας και έχει αυτή τη στιγμή τις κατάλληλες υποδομές και την κατάλληλη ερευνητική εμπειρία, ούτως ώστε να κάνουμε μια πλήρη γονιδιωματική αποτύπωση των διαφόρων στελεχών κορονοϊού στη χώρα μας. Ήδη ταυτοποιήσει 26 περιπτώσεις της βρετανικής μετάλλαξης και αυτή τη στιγμή, επειδή υπάρχει ανάγκη να επεκτείνουμε αυτή τη δράση”.

Ο κ. Μαγιορκίνης σημείωσε ακόμη ότι “Ο στόχος είναι να γίνουν πολλές χιλιάδες ταυτοποιήσεις πλήρους μήκους γονιδιώματος. Ο τρόπος με τον οποίο θα επιλέγονται αυτά τα δείγματα αφορά ένα, συνδυασμό επιδημιολογικών κριτηρίων, κλινικών κριτηρίων, κριτηρίων με βάση το πόσο υψηλό είναι το ιικό φορτίο ή εάν μπαίνει κάποιος από τις πύλες εισόδου ή εάν έχει δημιουργηθεί μία επιδημική έκρηξη, η οποία δεν φαίνεται να εξηγείται από τα υπόλοιπα στοιχεία, ας πούμε, αν είχε η περιοχή lockdown ή πόσο γρήγορα πέρασε από ένα νοικοκυριό σε άλλο. Υπάρχουν, λοιπόν, μία πλειάδα κριτηρίων τα οποία εμείς οι επιδημιολόγοι βάζουμε κάτω και με αυτό τον τρόπο θα επιλέγονται τα στελέχη, με στόχο να μπορούμε να επιτηρήσουμε, μοριακά πια, την επιδημία σε βάθος χρόνου”.


ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΩ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΪΟ

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα