Κορονοϊός: 31 νέα κρούσματα στην Ελλάδα – 2145 συνολικά

Κορονοϊός: 31 νέα κρούσματα στην Ελλάδα – 2145 συνολικά
Ο λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας Eurokinissi

Αύξηση κρουσμάτων του κορονοϊού κατά 31 ανακοίνωσε το απόγευμα της Μεγάλης Δευτέρας το υπουργείο Υγείας. Έχουν χάσει τη ζωή τους 100 άνθρωποι και έχουν καταγραφεί συνολικά στην Ελλάδα 2145 κρούσματα.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας ανακοίνωσε το απόγευμα της Μεγάλης Δευτέρας 31 νέα κρούσματα κορονοϊού στη χώρα μας, με τον συνολικό αριθμό να φτάνει στα 2145.

Το τελευταίο 24ωρο καταγράφτηκαν δύο ακόμα θάνατοι με τον συνολικό αριθμό των νεκρών στην Ελλάδα να φτάνει τους 100. Οι 26 ήταν γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 72 έτη και το 89% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
 

Από το σύνολο των κρουσμάτων το 25,8% θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και το 40% είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Από τους ασθενείς που βρίσκονται στα νοσοκομεία, 73 νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 68 ετών και 17 είναι γυναίκες ενώ οι υπόλοιποι άνδρες. Το 81% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω.

Επίσης 16 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ, ενώ έχουν συνολικά ελεγχθεί 43417 κλινικά δείγματα.

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΩ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΪΟ

Ο κ. Τσιόδρας σημείωσε ότι κατά την τελευταία συνεδρίαση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων αποφασίστηκε το πρωτόκολλο θεραπείας με έγχυση πλάσματος στο πλαίσιο πολυκεντρικής μελέτης φάσης ΙΙ. Η προσπάθεια αυτή είναι σημαντική αλλά δεν μπορούμε ακόμη να πούμε για τα αποτελέσματά της ή για τη χρήση της σαν τελική θεραπεία.

Σχετικά με τα τεστ αντισωμάτων ο καθηγητής ανέφερε ότι αυτή τη στιγμή βρίσκονται υπό ενεργό έλεγχο 60 τέτοια τεστ σε διάφορες περιοχές του κόσμου. Ανάλογα με την αξιοπιστία τους θα χρησιμοποιηθούν όπως έχει ορίσει το ECDC και η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων για επιδημιολογικούς σκοπούς.

Με τα έως σήμερα δεδομένα από παρόμοιους κορονοϊούς αλλά και τους SARS και MERS, φαίνεται πως μετά από λοίμωξη από τον κορονοϊό οι περισσότεροι θα εμφανίσουν κάποιας μορφής ανοσία, κάποιοι πιο σημαντικό από τους άλλους. Η ανοσία αυτή εκτιμάται ότι θα κρατήσει για περίπου ένα έτος ή και περισσότερο. Σε μια τέτοια περίπτωση η μόλυνση αυξανόμενου αριθμού ανθρώπων σε δεδομένο πληθυσμό θα οδηγήσει στη συσσώρευση της λεγόμενης ανοσίας της αγέλης. Αυτό σημαίνει ότι σταδιακά θα περιοριστεί ο ιός ή και θα εξαφανιστεί.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα