Κορονοϊός: Βήμα προς το φάρμακο για τον ιό

Κορονοϊός: Βήμα προς το φάρμακο για τον ιό
Νοσοκομείο στην Τεχεράνη εν μέσω πανδημίας κορονοϊού AP

Οι επιστήμονες δουλεύουν σε μια τεχνική που χρησιμοποιεί ένα αντίσωμα, το οποίο απενεργοποιεί μια πρωτεΐνη, καθιστώντας αδύνατη την "πρόσδεση" του ιού σε ανθρώπινα κύτταρα.

Έτοιμοι να κάνουν το επόμενο βήμα για τη θεραπεία του κορονοϊού δηλώνουν επιστήμονες από το πανεπιστήμιο της Γάνδης και το Φλαμανδικό Ινστιτούτο Βιοτεχνολογίας.

Οι δύο επιστημονικές ομάδες, όπως αναφέρουν οι Brussels Times, δουλεύουν μαζί με διεθνείς ερευνητές σε μια τεχνική που χρησιμοποιεί ένα αντίσωμα που απενεργοποιεί μια πρωτεΐνη στην επιφάνεια του ιού, καθιστώντας αδύνατη την πρόσδεση σε ανθρώπινα κύτταρα.

Σε συνεργασία με άλλες ομάδες στο πανεπιστήμιο του Όστιν του Τέξας και το γερμανικό κέντρο Primate στο Γκέτινγκεν, η ομάδα κατάφερε να εξουδετερώσει μια εργαστηριακή παραλλαγή του κορονοϊού χρησιμοποιώντας την τεχνική.

Η ανακάλυψη δεν είναι εμβόλιο. Ένα τυπικό εμβόλιο παίρνει ένα μέρος του μολυσματικού παράγοντα και το χρησιμοποιεί για να προκαλέσει στον οργανισμό την παραγωγή της ανοσολογικής άμυνας που απαιτείται για την καταπολέμησή του.

Η θεραπεία που εξετάζουν οι ομάδες δεν προκαλεί ανοσιακή ανταπόκριση, η οποία έχει το πλεονέκτημα ότι δρα ταχέως από ένα τυπικό εμβόλιο. Για παράδειγμα, θα επέτρεπε στο ιατρικό προσωπικό να επιστρέψει στην εργασία αμέσως προστατευόμενο από τον ιό.

Επιπλέον, οι ηλικιωμένοι ασθενείς συχνά ανταποκρίνονται λιγότερο στα εμβόλια και ο κορoναϊός είναι ιδιαίτερα επικίνδυνος γι’ αυτούς.

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΩ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΪΟ

Η έρευνα βρίσκεται τώρα στο στάδιο της εύρεσης ενός τρόπου εξουδετέρωσης μιας εργαστηριακής παραλλαγής του Covid-19. Το επόμενο βήμα είναι να αρχίσουν να εργάζονται με το στέλεχος που εμπλέκεται στην τρέχουσα πανδημία.

“Είναι σημαντικό να επισημάνουμε ότι πρέπει να έχουμε επιβεβαίωση των αποτελεσμάτων μας χρησιμοποιώντας τον ιό που προκαλεί την ίδια τη μόλυνση”, δήλωσε ο καθηγητής Xavier Saelens, ιολόγος στο Πανεπιστήμιο της Γάνδης, ο οποίος ηγείται της βελγικής ομάδας.

“Σύντομα θα ξεκινήσουμε in vitro δοκιμές με τον πραγματικό κορονοϊό, σε ένα ειδικά προστατευμένο εργαστήριο στο Ινστιτούτο Rega του Leuven”.

Το ινστιτούτο επιλέχθηκε πρόσφατα από το Ίδρυμα Bill & Melinda Gates για να διεξαγάγει έρευνα σε 15.000 θεραπευτικά μόρια με την ελπίδα να βρεθεί ένα που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την καταπολέμηση του Covid-19.

Όλοι όσοι εμπλέκονται, ωστόσο, τονίζουν ότι η έρευνα εξακολουθεί να απέχει πολύ από την παροχή μιας χρήσιμης θεραπείας. Πολλοί έλεγχοι πρέπει να γίνουν ακόμη.

“Σε περιόδους κρίσης είναι σημαντικό να διατηρήσουμε την ψυχραιμία μας”, δήλωσε ο υπουργός Επιστημών και Καινοτομίας της Φλάνδρας, Hilde Crevits (CD & V).

“Χάρη στα χρόνια βιοϊατρικής έρευνας στον ιό SARS, οι επιστήμονες μπορούσαν να βρουν σχετικές ομοιότητες με τον τρέχοντα κοροναϊό. Αυτό τους επέτρεψε να συνειδητοποιήσουν αυτή την πρώτη σημαντική σημαντική ανακάλυψη. Βεβαίως χρειάζεται περαιτέρω έρευνα και ανάπτυξη. Δεν είμαστε ακόμα εκεί ακόμα. “

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα