ΕΣΥ: Λύνει το θέμα της επίταξης γιατρών ο Πλεύρης

ΕΣΥ: Λύνει το θέμα της επίταξης γιατρών ο Πλεύρης
Γιατροί και νοσηλευτές. Φωτό αρχείου. Eurokinissi

Σε νομοσχέδιο που θα καταθέσει ο Υπουργός Υγείας, "υποχρεώνει" τους συμβεβλημένους γιατρούς με τον ΕΟΠΥΥ να κάνουν και δύο εφημερίες το μήνα σε νοσοκομεία, εφόσον παραστεί έκτακτη ανάγκη.

Σε διάταξη η οποία θα περιέχεται στο επικείμενο νομοσχέδιο για τον Εθνικό Οργανισμό Παροχών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) ο Υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, θα αναφέρεται η “υποχρέωση” των συμβεβλημένων ιατρών με τον οργανισμό να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους σε νοσοκομεία του ΕΣΥ όταν αυτά εφημερεύουν.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Υπουργός Υγείας θα επιβάλλει σε όσους γιατρούς συμβάλλονται με τον ΕΟΠΥΥ και άρα κατά βάση πληρώνονται από το Ελληνικό Κράτος, να κάνουν και 2 εφημερίες το μήνα σε νοσοκομείο όταν υπάρχει ανάγκη.

Έτσι εφόσον όποιος ιδιώτης γιατρός θα θέλει να έχει σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ θα συναινεί και με την υποχρέωση για εφημερία, θα λυθεί και το πρόβλημα της ενίσχυσης των νοσοκομείων με ιατρικό προσωπικό όπως συνέβη με την περίπτωση της πίεσης του ΕΣΥ λόγω covid.

Με τον τρόπο αυτό λύνεται ουσιαστικά και το θέμα των επιτάξεων γιατρών που σημειώθηκε λόγω των αυξημένων αναγκών εξαιτίας της πανδημίας, ένα μέτρο που τελικά διαπιστώθηκε πως δεν ήταν επιτυχημένο και προκάλεσε σημαντικές αντιδράσεις.

Επίσης η επίταξη ήταν νομικά κατοχυρωμένη λόγω των πρωτόγνωρων συνθηκών που διαμόρφωσε η πανδημία. Όμως τα προβλήματα με ελλείψεις προσωπικού στα νοσοκομεία είναι μεγάλα, ειδικά στην περιφέρεια. Είναι χαρακτηριστικό ότι υπάρχουν νοσοκομεία στην επαρχία με ένα μόνο παιδίατρο ο οποίος φυσικά δεν μπορεί να εργάζεται 24 ώρες καθημερινά.

Σε τέτοιες περιπτώσεις θα πρέπει ο ιδιώτης συμβεβλημένος παιδίατρος να συμβάλει τουλάχιστον στις εφημερίες.

Αλλαγές στη φαρμακευτική πολιτική

Κατά τη χθεσινή ομιλία του στην εκδήλωση για την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ), ο Υπουργός Υγείας, αναφέρθηκε και στις “πιέσεις” που θα ασκήσει μέσω νέα απόφασης προς τη φαρμακοβιομηχανία προκειμένου να πετύχει χαμηλότερες τιμές φαρμάκων.

Όπως ανέφερε συγκεκριμένα “Ψηφίσαμε ότι θα αλλάξει ο τρόπος των διαπραγματεύσεων (των τιμών φαρμάκων μεταξύ Κράτους και Φαρμακευτικών. Εταιρειών). Όσοι πηγαίνετε στις διαπραγματεύσεις, θα προσκομίζετε τη χαμηλότερη τιμή την οποία έχετε στην Ευρωπαϊκή Ένωση για να τη γνωρίζει η Επιτροπή Διαπραγμάτευσης. Όταν θα διαπραγματεύεστε θα ξέρουμε ποια είναι η χαμηλότερη τιμή και αντιστοίχως θα ξέρουμε και την κατανάλωση που υπάρχει ανά 100.000 κατοίκους” είπε ο υπουργός.

“Είναι κεντρική απόφαση του Υπουργείου οι διαπραγματεύσεις να δουλέψουν. Εάν δεν δουλέψουν οι διαπραγματεύσεις θα ενεργοποιηθούν τα δύο μέτρα τα οποία ήδη ψηφίσαμε από το Νοέμβριο και για τα οποία ήδη έχω δώσει εντολή και στον ΕΟΦ και στο ΕΟΠΥΥ να τα επεξεργάζονται για να είμαστε έτοιμοι. Δηλαδή, η ανατιμολόγηση των φαρμάκων θα γίνει πριν το Νοέμβριο μέσα στο καλοκαίρι και εξετάζουμε το σενάριο της ανατιμολόγησης χωρίς τον κόφτη του 7% (μέγιστη μείωση τιμής)”, τόνισε ο κ. Πλεύρης.

Είμαι κάθετος, με απόλυτη ειλικρίνεια σας το λέω από τώρα να ενημερώσετε τις εταιρίες σας στο εξωτερικό ότι το καλοκαίρι αν δεν έχουν πιαστεί οι στόχοι της διαπραγμάτευσης τους οποίους θα έχουμε θέσει θα αλλάξει το καθεστώς τιμολόγησης με τον τρόπο που έχει νομοθετηθεί. Το αν θα μείνει κόφτης ή δεν θα μείνει θα εξαρτηθεί από το πώς θα πάνε οι διαπραγματεύσεις” συμπλήρωσε.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα