Μαγιορκίνης: Ενθαρρυντικά τα νέα για το εμβόλιο κατά του κορονοϊού

Μαγιορκίνης: Ενθαρρυντικά τα νέα για το εμβόλιο κατά του κορονοϊού
O καθηγητής επιδημιολογίας, Γκίκας Μαγιορκίνης Eurokinissi

Παρά τα θετικά νέα υπάρχουν ακόμη σημαντικές προκλήσεις και θα πρέπει να εξοπλιστούμε με υπομονή μέχρι τον εμβολιασμό.

Στο ιδιαίτερα θετικό γεγονός της ανακοίνωσης των εταιρειών Pfizer και Biontech σχετικά με την ανακάλυψη εμβολίου για τον κορονοϊό τόνισε την τοποθέτησή του ο επίκουρος Καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας, κ. Γκίκας Μαγιορκίνης κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για την πορεία της επιδημίας.

“Φαίνεται ότι έχει δώσει ισχυρότατη αποτελεσματικότητα της τάξης του 90% μετά από δύο δόσεις οι οποίες έχουν διαφορά 3 εβδομάδων. Το εμβόλιο έχει δοκιμαστεί σε 43538 εθελοντές σε έξι χώρες χωρίς θέματα ασφάλειας” σημείωσε ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Υγείας..

Με αυτά τα δεδομένα η εταιρεία αναμένεται να προχωρήσει με αίτημα για επείγουσα έγκριση από τον Αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA), την τρίτη εβδομάδα του Νοεμβρίου. “Όπως καταλαβαίνουμε τα νέα είναι πολύ ενθαρρυντικά, ωστόσο οι προκλήσεις που έχουμε να αντιμετωπίσουμε είναι ακόμη τεράστιες και έχουμε πολύ δρόμο να διανύσουμε” τόνισε.

Σχετικά με τις προκλήσεις ο κ. Μαγιορκίνης ανέφερε ότι η πανδημία του covid επιδεινώνεται σε παγκόσμια κλίμακα, εξακολουθώντας να καταγράφονται περισσότερες από 600.000 διαγνώσεις ημερησίως. Ο αριθμός των ανθρώπων που καταλήγουν παραμένει σε ανοδική πορεία και διατηρείται σε περισσότερα από 9000 κρούσματα.

Στην Ευρώπη η πανδημία βρίσκεται στο υψηλότερο σημείο από την αρχή της, έχοντας ξεπεράσει τις 12 εκατομμύρια διαγνώσεις, με τον αριθμό των νέων διαγνώσεων να διατηρείται σε υψηλότερα από 300 χιλιάδες ανά ημέρα, ενώ οι άνθρωποι που καταλήγουν στην Ευρώπη είναι περισσότεροι από 3 χιλιάδες ανά ημέρα.

Ανέφερε δε ότι αρκετές ευρωπαϊκές χώρες έχουν περάσει σε ειδικές μορφές lockdown ή απαγόρευσης της κυκλοφορίας, υπογράμμισε το μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων. Ενδεικτικά, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιταλία, η Ισπανία, το Βέλγιο, η Πορτογαλία, η Ολλανδία, η Τσεχία εφαρμόζουν τέτοια μέτρα.

“Στην Ελλάδα η επιδημία διατηρεί την εικόνα που είδαμε την προηγούμενη εβδομάδα δηλαδή έχοντας περάσει σε δυναμική εκθετικής αύξησης και κινείται σε επίπεδα διαγνώσεων υψηλότερα των 2000 ανά ημέρα με παρατεταμένη και μεγαλύτερη επιβάρυνση προς τα Βόρεια της χώρας. Ακόμη και αν η Αττική δείχνει αν είναι σε ήπια κατάσταση το επιδημιολογικό φορτίο είναι ιδιαίτερα βαρύτερο στο Βόρειο τμήμα της χώρας με ανάλογη πίεση και στο ΕΣΥ”, σημείωσε ο κ. Μαγιορκίνης.

Επίσης όσον αφορά στα ηλικιακά χαρακτηριστικά η ψαλίδα μεταξύ των ομάδων 19-39 και 40-65 ετών έχει κλείσει και παρουσίασαν χθες την ίδια επίπτωση μετά από σχεδόν ένα μήνα, δηλ. 400 νέες διαγνώσεις ανά εκατομμύριο αντίστοιχο πληθυσμού. Οι ηλικίες 1-18 ετών παραμένουν σταθεροποιημένες σχετικά, οι ηλικίες των 65 και άνω παρουσίασαν μια σχετικά μικρή αύξηση.

“Βλέποντας τα εν λόγω δεδομένα, οι ανακοινώσεις του εμβολίου μας δίνουν ένα σαφέστατο φως στο τούνελ της πανδημίας, ωστόσο δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η επιδημία έχει εκρηκτικές δυνατότητες και σε ελάχιστο χρονικό διάστημα μπορεί να αλλάξει δραματικά την επιδημιολογική κατάσταση. Πρέπει να εξοπλιστούμε με υπομονή μέχρι τον εμβολιασμό” τόνισε ο επίκουρος καθηγητής.

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΩ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΪΟ

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα