Μαγνησία: Κάτοικοι προχωρούν σε μηνύσεις για το μολυσμένο νερό

Διαβάζεται σε 5'
Λήψη δείγματος από μολυσμένο νερό (φωτογραφία αρχείου)
Λήψη δείγματος από μολυσμένο νερό (φωτογραφία αρχείου) iStock

Μηνύσεις αναμένεται να καταθέσουν κάτοικοι της Μαγνησίας για το μολυσμένο νερό που προκάλεσε δεκάδες κρούσματα γαστρεντερίτιδας, ενώ ξεκινά εισαγγελική έρευνα για το συμβάν.

Ανησυχία επικρατεί στις περιοχές της Μαγνησίας, και ιδιαίτερα σε Ριζόμυλο και Στεφανοφίκειο, μετά τα πολλαπλά κρούσματα γαστρεντερίτιδας που έχουν εμφανιστεί από τις 27 Μαΐου σε παιδιά και ενήλικες ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται και εισαγγελική έρευνα για το συμβάν.

Σημειώνεται πως ύστερα από έλεγχο που διενήργησε ο ΕΟΔΥ στην περιοχή, εντοπίστηκαν μικροβιακοί δείκτες κοπρανώδους μόλυνσης στο δίκτυο άρδευσης καθώς και σαλμονέλα (Salmonella spp).

Κάτοικοι σε Ριζόμυλο και Στεφανοβίκειο προχωρούν σε μηνύσεις

Όπως μεταδίδει το gegonotanews.gr, σε ότι αφορά την εισαγγελική έρευνα, η εισαγγελία θα εξετάσει σε πρώτη φάση το φαινόμενο στον Δήμο Ρήγα Φεραίου, δηλαδή σε Ριζόμυλο και Στεφανοβίκειο, και θα ενημερώνεται καθημερινά για τις εισαγωγές στο Νοσοκομείο και Κέντρα Υγείας.

Παράλληλα, κάτοικοι των εν λόγων περιοχών θα καταθέσουν μηνύσεις για το μολυσμένο νερό, που έχει οδηγήσει δεκάδες πολίτες στο νοσοκομείο.

 

Σημειώνεται πως ο Δήμος Ρήγα Φεραίου αποφάσισε χτες, Δευτέρα (3/6), να μην λειτουργήσουν τα σχολεία, κάτι που παραμένει σε ισχύ και σήμερα, Τρίτη (4/6), με εξαίρεση το Γυμνάσιο Στεφανοβίκειου λόγω εξετάσεων. Παράλληλα, η ΔΕΥΑ Ρήγα Φεραίου έχει απαγορεύσει τη χρήση του νερού στην περιοχή.

Το νερό συστήνεται να χρησιμοποιείται αποκλειστικά για χρήση τουαλέτας και όχι για πλύσιμο τροφίμων, παρασκευή φαγητού ή ατομική καθαριότητα. Σε περίπτωση που πρέπει να χρησιμοποιηθεί, θα πρέπει να βράζει σε 100 βαθμούς τουλάχιστον για 3 λεπτά.

Για τις υπόλοιπες περιοχές, εκτός Ριζομύλου και Στεφανοβικείου που εμφανίστηκαν κρούσματα, θα εξεταστεί εάν το φαινόμενο είναι τυχαίο ή συμπίπτει με την συγκυρία, εάν πρόκειται για ιογενή γαστρεντερίτιδα ή εάν υπάρχει πρόβλημα και σε γεωτρήσεις άλλων περιοχών του Νομού. Ήδη οι υγειονομικές μονάδες της περιοχής έχουν παραχωρήσει τα στοιχεία για εισαγωγές ασθενών εκτός του Δήμου Ρήγα Φεραίου στον ΕΟΔΥ, ώστε να προχωρήσει ο έλεγχος.

Σήμερα, Τρίτη (4/6), κλιμάκια του ΕΟΔΥ θα συνεχίσουν τους ελέγχους στην περιοχή ενώ θα προχωρήσουν και στον καθαρισμό των αγωγών ύδρευσης.

Δ. Κουρέτας: Έως το τέλος της εβδομάδας θα ξέρουμε τι έχει συμβεί

Στη μόλυνση του δικτύου ύδρευσης στις κοινότητες του Δήμου Ρήγα Φεραίου, Ριζόμυλος και Στεφανοβίκειο, αναφέρθηκε μιλώντας στην εκπομπή «Συνδέσεις» ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Δημήτρης Κουρέτας, υπογραμμίζοντας ότι έως το τέλος της εβδομάδας οι κάτοικοι δεν θα πρέπει να χρησιμοποιούν καθόλου το νερό.

Στην ερώτηση για το τι συνέβη και πως προέκυψε η μόλυνση στο δίκτυ ύδρευσης τόνισε πως “θα ξέρουμε στο τέλος της εβδομάδας. Αυτή τη στιγμή έχω σενάρια στο μυαλό μου, αλλά δεν μπορώ να τα πω γιατί δεν τα έχω επιβεβαιώσει. Όταν θα επιβεβαιωθούν στο τέλος της εβδομάδας[…] θα πούμε ακριβώς πώς έγινε και αν χρειαστεί θα αποδοθούν οι ευθύνες σε αυτούς που τις έχουν“.

Στην εκπομπή «Συνδέσεις» μίλησε σχετικά και ο Δήμαρχος Ρήγα Φεραίου, ΔημήτρηςΝασίκας.“Αυτό το οποίο ακόμη δεν έχει διερευνηθεί από τον ΕΟΔΥ και από τη Διεύθυνση Υγείας, είναι ο τρόπος που διείσδυσε στο σύστημα, στο δίκτυο, το συγκεκριμένο μικρόβιο, σημείωσε. “Σήμερα πάλι και το συνεργείο το δικό μας εκτιμώ και ο ΕΟΔΥ που θα έρθει τις επόμενες ώρες και η Διεύθυνση Υγείας προβαίνουμε συνεχώς δειγματοληψίες και ελέγχουμε το δίκτυο να δούμε πιθανή φθορά του δικτύου”, πρόσθεσε.

Σχετικά με το αν συσχετίζεται η μόλυνση με την πλημμύρα και τις ζημιές που προκλήθηκαν από την κακοκαιρία Daniel, ο κ. Νασίκας ανέφερε ότι “η πρώτη εικόνα είναι πως δεν σχετίζεται”. “Τώρα αν αποδειχτεί κάτι στις επόμενες ημέρες, αν έχει διεισδύσει στον υδροφόρο ορίζοντα, γιατί έχουμε τα στάσιμα νερά περίπου τρία έως τέσσερα μέτρα νερό στην περιοχή του Ριζομύλου είναι ακόμη υπό διερεύνηση”  διευκρίνισε.

Τα κρούσματα γαστρεντερίτιδας

Από την καταγραφή των κρουσμάτων και από τις τηλεφωνικές επικοινωνίες που έχουν πραγματοποιηθεί με το ΚΥ Βελεστίνου, το ΓΝ Βόλου και το ΠΓΝ Λάρισας έως τις 03/06/24, συνολικά έχουν προσέλθει στις εν λόγω υγειονομικές δομές, 100 κρούσματα γαστρεντερίτιδας, όλων των ηλικιών και των δύο φύλων, με ημερομηνίες έναρξης συμπτωμάτων μεταξύ του χρονικού διαστήματος 24/05/24-02/06/24.

Εννέα (9) παιδιά νοσηλεύτηκαν στην παιδιατρική κλινική, εκ των οποίων 2 έχουν πάρει εξιτήριο ενώ ένας υπερήλικας με υποκείμενα νοσήματα νοσηλεύεται στη ΜΕΘ του ΓΝ Βόλου. Πρόκειται για κατοίκους των εν λόγω περιοχών των οποίων η σύνδεση με το φαινόμενο διερευνάται.

Αναφορικά με τον εργαστηριακό έλεγχο των κλινικών δειγμάτων, ένα δείγμα κοπράνων που λήφθηκε από ασθενή που προσήλθε στο ΚΥ Βελεστίνου και στάλθηκε στο ΠΕΔΥ Θεσσαλίας είναι θετικό για Salmonella.

Έξι δείγματα κοπράνων από τα παιδιά που νοσηλεύονται στο ΓΝ Βόλου είναι, επίσηςθετικά για Salmonella και εκκρεμεί η ολοκλήρωση του εργαστηριακού ελέγχου δειγμάτων κοπράνων των υπόλοιπων τριών παιδιών. Έχει ζητηθεί η αποστολή των κλινικών καλλιεργημάτων στο Εθνικό Κέντρο Αναφοράς Σαλμονελλών-Σιγκελλών (ΕΚΑΣΣ) για οροτυποποίηση.

Ο ΕΟΔΥ, σε συνεργασία με τη ΔΔΥ της ΠΕ Μαγνησίας, έχουν δώσει τις κατάλληλες οδηγίες ώστε να ξεκινήσει άμεσα η εξυγίανση δικτύου ύδρευσης που αφορά τόσο γεωτρήσεις, δεξαμενή (καθαρισμός, απολύμανση, υπερχλωρίωση) καθώς και το ξέπλυμα περιφερειακού δικτύου.

Οι έλεγχοι στο δίκτυο ύδρευσης θα είναι καθημερινοί μέχρι να αποκατασταθεί πλήρως η ποιότητα του νερού.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα