Μαίνεται η κόντρα ΣΥΡΙΖΑ - Γεωργιάδη: "Τα 8 ψέματα του Υπ. Υγείας", σύμφωνα με την "Αυγή"

Συνέντευξη Τύπου από τον Πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής για τον Έλεγχο του Καπνίσματος, Παναγιώτη Μπεχράκη, παρουσία του Υπ. Υγείας,  Άδωνη Γεωργιάδη, Δευτέρα 14 Οκτ. 2013. (EUROKINISSI)
Συνέντευξη Τύπου από τον Πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής για τον Έλεγχο του Καπνίσματος, Παναγιώτη Μπεχράκη, παρουσία του Υπ. Υγείας, Άδωνη Γεωργιάδη, Δευτέρα 14 Οκτ. 2013. (EUROKINISSI) EUROKINISSI

Στα άκρα η κόντρα ΣΥΡΙΖΑ - Γεωργιάδη

Συνεχίζεται η κόντρα ΣΥΡΙΖΑ με Άδωνι Γεωργιάδη με φόντο τα γενόσημα. Ρεπορτάζ της Αυγής κάνει ευθεία επίθεση στον Υπουργό Υγείας και απαριθμεί "8 ψέματα".

Η εφημερίδα τονίζει ότι το κόμμα της αξιωματική αντιπολίτευσης επιθυμεί τα ελληνικά επώνυμα γενόσημα και ισορροπία των ελληνικών με τις πολυεθνικές εταιρείες.

Υπενθυμίζεται ότι ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δίνει το πρωί της Τρίτης συνέντευξη σχετικά με το θέμα.

Τα 8 ψέματα του Α. Γεωργιάδη σύμφωνα με την Αυγή, είναι:

"1. Χωρίς φάρμακα το 28% των πολιτών, ενώ ο Γεωργιάδης λέει ότι τους καλύπτει όλους

2. Λέει ότι μειώνει την τιμή 6.000 φαρμάκων, ενώ μειώνει τις τιμές 17 δραστικών ουσιών

3. Μειώνει τη δημόσια φαρμακευτική δαπάνη κατά 500 εκατ. μετακυλίοντας το κόστος στην τσέπη των ασφαλισμένων

4. Λέει ότι θα μειώσει τις τιμές 265 φαρμάκων που είχε αυξήσει μόλις τον Αύγουστο

5. Καταγγέλλει τη διαπλοκή, ενώ εξουσιοδοτεί τον εαυτό του να κάνει μυστική διαπραγμάτευση

6. Παραδίδει την αγορά φαρμάκου στην πολυεθνική Teva, ενώ καταγγέλλει τον ΣΥΡΙΖΑ ότι εξυπηρετεί την εγχώρια φαρμακοβιομηχανία

7. Λασπώνει το ραδιόφωνο "Στο Κόκκινο 105,5" για συναλλαγές με τις φαρμακοβιομηχανίες επειδή πήρε διαφήμιση 3.600 ευρώ! Μήνυση και αγωγή από τον ραδιοσταθμό

8. Με την επίμαχη τροπολογία προβλέπει αυξήσεις στις τιμές, αν τις ονομάσει... διορθώσεις!".

Μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ ο Α. Γεωργιάδης επανέλαβε την κατηγορία ότι "ο ΣΥΡΙΖΑ είναι εκπρόσωπος των φαρμακοβιομηχάνων". Μάλιστα ανέφερε πως ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ χρησιμοποιεί στοιχεία από ανακοινώσεις της ένωσης των φαρμακοβιομηχάνων. Μίλησε για μείζον πολιτικό ζήτημα που προκύπτει από τη στάση της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.

Μεταξύ άλλων τόνισε την ανάγκη αύξησης της διείσδυσης των γενοσήμων φαρμάκων αλλά και την ταυτόχρονη μείωση της τιμής τους προς όφελος του καταναλωτή. Σημείωσε η διείσδυση των γενοσήμων στην ελληνική αγορά αγγίζει μόλις το 20% των συνολικών πωλήσεων, αντιστοιχώντας παράλληλα στο 20% της συνολικής φαρμακευτικής δαπάνης.

Η εν λόγω αναλογία 1 προς 1, συνέχισε, είναι σαφώς δυσμενέστερη για τον πολίτη σε σχέση με την αναλογία που επικρατεί σε άλλα ευρωπαϊκά κράτη, όπου τα γενόσημα αποτελούν πολύ μεγαλύτερο μέρος των πωλούμενων φαρμάκων, αλλά αναλογικά αντιστοιχούν σε σαφώς μικρότερο μέρος της δαπάνης.

Ο υπουργός Υγείας υπογράμμισε πως η επικρατούσα κατάσταση στην Ελλάδα οφείλεται στις μεγάλες διαφορές τιμών που υπάρχουν μεταξύ των γενοσήμων φαρμάκων στη χώρα μας και σε άλλες ευρωπαϊκές αγορές.

Η αύξηση της διείσδυσης των γενόσημων θα επιτευχθεί με την προσφορά κινήτρων σε φαρμακοποιούς και ιατρούς, κίνητρα που, όπως δήλωσε ο υπουργός Υγείας, συνιστούν τους άλλους δύο πυλώνες της κυβερνητικής πολιτικής.

Τόνισε ωστόσο πως στόχος της κυβέρνησης δεν είναι να "γκρεμίσουμε" την τιμή, καθώς υπάρχει κατανόηση για την ποιοτική παραγωγή των ελληνικών φαρμακοβιομηχανιών.

Προσέθεσε ωστόσο πως θα πρέπει, καθώς θα τονώνονται οι πωλήσεις των γενόσημων στην ελληνική αγορά, να μειώνονται παράλληλα και οι τιμές, προς όφελος των φορολογούμενων αλλά και των Ταμείων.

Για "στοιχείο υποκρισίας" στην τοποθέτηση του κ. Γεωργιάδη έκανε λόγο ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέας Ξανθός, κατηγορώντας τον υπουργό Υγείας πως η παρέμβαση που γίνεται στις τιμές μέσω της επίμαχης τροπολογίας είναι "επιλεκτική" και αφορά "πρωτίστως τα γενόσημα", υπό τις πιέσεις και της Ευρώπης.

"Σας κατηγορώ πως κάνετε αντιπολίτευση κάνοντας παπαγαλία τις ανακοινώσεις της φαρμακοβιομηχανίας", απάντησε ο κ. Γεωργιάδης, καταγγέλλοντας πως η αξιωματική αντιπολίτευση υιοθετεί τυφλά τις θέσεις της ένωσης φαρμακοβιομηχανιών.

SHARE: