Μαρία Θεοδωρίδου: Αποτελεσματικά τα εμβόλια έναντι των μεταλλάξεων

Μαρία Θεοδωρίδου: Αποτελεσματικά τα εμβόλια έναντι των μεταλλάξεων
Εμβολιασμός υγειονομικού προσωπικού κατά του κορονοϊού. Eurokinissi

Την πεποίθηση της ότι τα διαθέσιμα εμβόλια προσφέρουν προστασία και έναντι των μεταλλαγμένων στελεχών του ιού τόνισε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου.

Τα mRna εμβόλια πού έχουν ήδη εγκριθεί δημιουργούν προστασία και έναντι των μεταλλάξεων και δεν θα πρέπει να δημιουργείται πανικός ότι δεν προστατεύουν, σημείωσε η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για τα εμβόλια. Επίσης σχετικά με την αποτελεσματικότητα του εμβολίου της AstraZeneca σε μεγαλύτερες ηλικίες, η ομότιμος καθηγήτρια σημείωσε ότι ο αγκάθι αυτής της ιστορίας είναι ο μικρός αριθμός των ατόμων άνω των 65 ετών που συμμετείχαν στις μελέτες, όμως σταδιακά θα έχουμε στοιχεία γι’ αυτό.

Για τις μεταλλάξεις η καθηγήτρια τόνισε ότι η προστασία δεν αφορά μόνο στα εξουδετερωτκά αντισώματα. “Υπάρχει και το σκέλος της κυτταρικής ανοσίας το οποίο δεν προσμετράτε και επομένως είναι υπερβολή να θεωρείται ότι μένουμε ανοχύρωτοι και ευάλωτοι όταν διαβάζουμε και ακούμε ότι είναι μειωμένος ο τίτλος των εξουδετερωτικών αντισωμάτων. Υπάρχουν ισχυρά δεδομένα ότι τα εμβόλια που ήδη χρησιμοποιούνται mRna προσφέρουν και ισχυρή ακι ευρεία προστασία. Επομένως δεν πρέπει να δημιουργείται αυτός ο πανικός σε σχέση με τις μεταλλάξεις”.

Η κ. Θεοδωρίδου ανέφερε ακόμη ότι η αποτελεσματικότητα του εμβολίου της AstraZeneca φτάνει στο 60%, αλλά η χορήγηση μετά από 12 εβδομάδες δεύτερης δόσης ανεβάζει την αποτελεσματικότητα στο 82%. Πάντως οι χώρες από την πλευρά της η κάθε μία αλλά και ανταλλάσσοντας απόψεις μεταξύ τους θα αποφασίσουν για την εφαρμογή ή μη των εμβολίων σε μεγαλύτερες ηλικίες, καθώς ακόμη δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία.

Η Πρόεδρος της Επιτροπής Εμβολιασμού, Μαρία Θεοδωρίδου, σχολίασε τη νόσηση με κορονοϊό 11 υγειονομικών στο νοσοκομείο Άγιο Ανδρέας στην Πάτρα που επέλεξαν να μην εμβολιαστούν.

«Από αμέλεια, από δυσπιστία, από κόπωση αμέλησαν οι νοσηλευτές και λιγότερο οι γιατροί να εμβολιαστούν;» αναρωτήθηκε η κ. Θεοδωρίδου και σχολίασε το περιστατικό με την εξής παροιμία: «Δάσκαλε που δίδασκες και λόγο δεν εκράτεις» «Αποτελεί δυσάρεστη έκπληξη και ας ελπίσουμε να είναι και εξαίρεση. Θα πρέπει όλοι μα όλοι να επωφεληθούμε από το δώρο του εμβολίου» πρόσθεσε..

Από την πλευρά του ο ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, σημείωσε ότι σήμερα ξεπεράσαμε τους 22 χιλιάδες εμβολιασμούς ενώ έχουν διενεργηθεί συνολικά 290 χιλιάδες εμβολιασμοί που αντιστοιχεί σε 2,75% ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης.

Ως προς τα ραντεβού, ο κ. Θεμιστοκλέους σημείωσε ότι έχουν προγραμματιστεί 680 χιλιάδες ραντεβού, εκ των οποίων οι 236 χιλιάδες αφορούν την πρώτη δόση του εμβολίου και 444 χιλιάδες τη δεύτερη. Για τον μήνα Φεβρουάριο, τα προγραμματισμένα ραντεβού «ξεπερνούν τις 450 χιλιάδες» τόνισε ο κ. Θεμιστοκλέους, ενώ προσέθεσε ότι «η Ελλάδα βρίσκεται στην 6η θέση στην κατάταξη που αφορά τον κυλιόμενο μέσο όρο δόσεων ανά 100 χιλιάδες κατοίκους».

Ο κ. Θεμιστοκλέους σημείωσε αυτή τη στιγμή λειτουργούν 400 εμβολιαστικά κέντρα και 100 μονάδες του ΕΟΔΥ όπου πραγματοποιούν εμβολιασμούς, ενώ πάνω από 1500 άτομα εργάζονται στην “Επιχείρηση Ελευθερία” και εξήγγειλε την πρόσληψη επιπλέον 1000 ατόμων. Παράλληλα άλλα 300 εμβολιαστικά κέντρα θα λειτουργήσουν μέσα στο Φεβρουάριο σε δομές της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και 80 εμβολιαστικά στα δύο Μεγα κέντρα στις εγκαταστάσεις της HELEXPO στην Αθήνα και της ΔΕΘ στη Θεσσαλονίκη. Αυτά θα βρίσκονται σε πλήρη ανάπτυξη τους επόμενους μήνες.

Ο Γενικός Γραμματέας ανακοίνωσε ότι σήμερα παραλάβαμε άλλα 90 χιλ. εμβόλια από την Pfizer, ενώ μετά από επικοινωνία με την AstraZeneca, η παρτίδα του Μαρτίου θα είναι αυξημένη κατά 212 χιλ. δόσεις φτάνοντας συνολικά στις 540 χιλιάδες. Αποκάλυψε τέλος ότι από τη Johnson $ Johnson θα παραλάβουμε το δεύτερο τρίμηνο του έτους περί τις 1,3 εκατομμύρια δόσεις.

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΩ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΪΟ

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα