Μενέλαος Πάγκαλος για εμβόλιο Οξφόρδης: “Τα δεδομένα αυξάνουν την αυτοπεποίθησή μας”

Μενέλαος Πάγκαλος για εμβόλιο Οξφόρδης: “Τα δεδομένα αυξάνουν την αυτοπεποίθησή μας”
AP

Σχόλιο από τον Δρ Μενέλαο Πάγκαλο, εκτελεστικό αντιπρόεδρο της Έρευνας και Ανάπτυξης Βιοφαρμάκων της AstraZeneca για τις δοκιμές του νέου εμβολίου.

“Τα σημερινά δεδομένα αυξάνουν την πεποίθησή μας ότι το εμβόλιο θα δράσει και μας επιτρέπουν να συνεχίσουμε τα σχέδιά μας για την παρασκευή του εμβολίου σε κλίμακα για ευρεία και ισότιμη πρόσβαση σε όλο τον κόσμο”, δήλωσε ο Δρ Μενέλαος Πάγκαλος, εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Έρευνας και Ανάπτυξης Βιοφαρμάκων της AstraZeneca, με άφορμη τις δοκιμές του νέου εμβολίου για τον κορονοϊό που δοκιμάζεται στο στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης σε συνεργασία με την AstraZeneca Plc. 

“Μένει να γίνει πολλή δουλειά ακόμα πριν να μπορέσουμε να επιβεβαιώσουμε εάν το εμβόλιο μας θα βοηθήσει να διευθετηθεί η πανδημία, ωστόσο αυτά τα πρώιμα αποτελέσματα είναι ενθαρρυντικά”, δήλωσε η Σάρα Γκίλμπερτ, η επικεφαλής των ερευνητών που αναπτύσσουν το εμβόλιο.  

“Ακόμη δεν γνωρίζουμε πόσο ισχυρή ανοσοαπόκριση χρειάζεται να προκαλέσουμε για να επιτύχουμε μια αποτελεσματική προστασία κατά της λοίμωξης SARS-CoV-2”, προσέθεσε.

Όπως δείχνουν τα πρώτα αποτελέσματα, το εμβόλιο αύξησε τα επίπεδα των προστατευτικών εξουδετερωτικών αντισωμάτων και των ανοσοποιητικών Τ-κυττάρων που στοχεύουν στον ιό, σύμφωνα με τους επιστήμονες

Τα αποτελέσματα δημοσιεύθηκαν τη Δευτέρα στο ιατρικό περιοδικό The Lancet.  

“Βλέπουμε πολύ καλές ανοσολογικές αντιδράσεις, όχι μόνο για την εξουδετέρωση αντισωμάτων αλλά και για τα Τ-κύτταρα”, δήλωσε ο Adrian Hill, επικεφαλής του Ινστιτούτου Jenner της Οξφόρδης, σε συνέντευξή του. “Τονώνουμε και τους δύο βραχίονες του ανοσοποιητικού συστήματος.”

Τα αποτελέσματα θα εξεταστούν προσεκτικά καθώς κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο επιδιώκουν να τερματίσουν την πανδημία που σκότωσε περισσότερους από 600.000 ανθρώπους μέχρι σήμερα και πυροδότησε οικονομική αναταραχή από τις αρχές του τρέχοντος έτους.  

Από την άλλη η Moderna Inc., μια αμερικανική εταιρεία, κυκλοφόρησε αποτελέσματα την περασμένη εβδομάδα από μια δοκιμή πρώιμου σταδίου που έδειξε ότι το εμβόλιο αύξησε τα επίπεδα αντισωμάτων που καταπολεμούν τον ιό.     

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα