Μετάλλαξη Όμικρον: Πολλαπλασιάζεται 70 φορές πιο γρήγορα από τη Δέλτα

Διαβάζεται σε 3'
Μετάλλαξη Όμικρον: Πολλαπλασιάζεται 70 φορές πιο γρήγορα από τη Δέλτα
Shutterstock

Πώς εξηγείται η ραγδαία εξάπλωση της μετάλλαξης Όμικρον, σύμφωνα με νέα μελέτη. Το θετικό στοιχείο, βάσει των μέχρι στιγμής δεδομένων, σχετικά με την σοβαρότητα της νόσησης.

Τουλάχιστον 70 φορές πιο γρήγορα από τη μετάλλαξη “Δέλτα“, αναπτύσσεται στους βρογχικούς ιστούς η “Όμικρον“, σύμφωνα με νέα επιστημονική μελέτη.

Ερευνητές του πανεπιστημίου του Χονγκ Κονγκ, έχοντας στη διάθεσή τους δείγματα ιστών από τους βρόγχους ασθενών που νόσησαν από την Όμικρον, διαπίστωσαν ότι αναπτύσσεται 70 φορές πιο γρήγορα στους ιστούς του βρόγχου.

Ωστόσο, ένα ενθαρρυντικό στοιχείο που προέκυψε από την έρευνα είναι ότι αναπτύχθηκε 10 φορές πιο αργά στον πνευμονικό ιστό, με τους ερευνητές να υποστηρίζουν ότι θα μπορούσε να είναι ένας δείκτης χαμηλότερης σοβαρότητας της νόσου.

Ο Michael Chan Chi-wai, που ηγήθηκε της μελέτης, δήλωσε ότι το αποτέλεσμα πρέπει να ερμηνευθεί με προσοχή, επειδή η σοβαρή ασθένεια δεν καθορίζεται μόνο από το πόσο γρήγορα πολλαπλασιάζεται ο ιός, αλλά και από την ανοσολογική απόκριση ενός ατόμου και, ειδικότερα, αν το ανοσοποιητικό σύστημα υποχωρεί. σε υπερένταση, προκαλώντας μια λεγόμενη “καταιγίδα” κυτοκινών.

“Μολύνοντας πολύ περισσότερους ανθρώπους, ένας πολύ μολυσματικός ιός μπορεί να προκαλέσει πιο σοβαρή ασθένεια και θάνατο, παρόλο που ο ίδιος ο ιός μπορεί να είναι λιγότερο παθογόνος”, είπε.

“Ως εκ τούτου, λαμβανομένων υπόψη των πρόσφατων μελετών μας που δείχνουν ότι η Όμικρον μπορεί εν μέρει να ξεφύγει των εμβολίων και προηγούμενες μολύνσεις, η συνολική απειλή είναι πιθανό να είναι πολύ σημαντική”.

Ο Jeremy Kamil, αναπληρωτής καθηγητής μικροβιολογίας και ανοσολογίας στο State University Health Shreveport της Λουιζιάνα, επεσήμανε ότι η μετάλλαξη “Δέλτα”, που αποδείχθηκε πιο παθογόνα, έδειξε ένα παρόμοιο μοτίβο αναδιπλασιασμού πιο αργά στους πνεύμονες.

“Οι ερευνητές διαπίστωσαν για την Όμικρον ότι αναπαράγεται πολύ καλύτερα στο βρογχικό ιστό από τη Δέλτα ή τον αρχικό ιό. Αυτό θα μπορούσε να “δώσει” πλεονέκτημα στη μετάδοση του ιού”.

“Φυσικά, ένα τεράστιο στοιχείο για τη μεταδοτικότητα της Όμικρον θα είναι η δυνατότητά του να ξεφύγει από τα αντισώματα που προστατεύουν ασθενείς που νόσησαν. Είναι πολύ πιθανό να εξαπλωθεί ακόμη και μεταξύ των εμβολιασμένων ατόμων, ειδικά εκείνων που δεν έχουν λάβει πρόσφατα την αναμνηστική δόση”.

Τα αρχικά δεδομένα, που δημοσιεύθηκαν και δεν έχουν ακόμη αξιολογηθεί από ομότιμους, προήλθαν από πειράματα με τη χρήση δειγμάτων πνευμονικού ιστού που ελήφθησαν από ασθενείς κατά τη διάρκεια χειρουργικής επέμβασης.

Μέσα σε 24 ώρες, η Όμικρον είχε αναπαραχθεί περίπου 70 φορές περισσότερο από τη Δέλτα και την αρχική παραλλαγή. Αν και ο βρόγχος δεν είναι το ανώτερο αναπνευστικό σύστημα, οι επιστήμονες είπαν ότι αυτό θα μπορούσε να κάνει ευκολότερη τη μετάδοση.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα