Μεταρρύθμιση της ΠΦΥ με πιλοτική εφαρμογή σε 4 περιοχές της χώρας

Μεταρρύθμιση της ΠΦΥ με πιλοτική εφαρμογή σε 4 περιοχές της χώρας

Τέθηκε σε ισχύ η πιλοτική εφαρμογή για την μεταρρύθμιση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας. Σε διάλογο καλεί ο πρωθυπουργός

Μεταρρύθμιση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, με πιλοτική εφαρμογή σε 4 περιοχές της χώρας, εξήγγειλε τη Δευτέρα η κυβέρνηση.

Μάλιστα ο πρωθυπουργός απηύθυνε πρόσκληση σε ανοιχτό διάλογο υπογραμμίζοντας ότι στόχος της κυβέρνησης είναι το νέο σύστημα να «απλωθεί» σε κάθε γειτονιά της χώρας, ώστε να έχουν εύκολη πρόσβαση όλοι οι πολίτες, να αποσυμφορηθούν τα νοσοκομεία και να υπάρξει ένα ολοκληρωμένο σύστημα Υγείας που θα εγγυάται ισότιμη και ποιοτική φροντίδα υγείας σε όλους, χωρίς διακρίσεις και αποκλεισμούς. 

Ο κ. Τσίπρας  μιλώντας σε διημερίδα για τη «Μεταρρύθμιση στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας» του υπουργείου Υγείας και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας δήλωσε χαρακτηριστικά: «Φιλοδοξούμε να αποτελέσει και είναι, πράγματι, φιλόδοξος στόχος να αποτελέσει την πιο εμβληματική, μεταρρυθμιστική προσπάθεια στη διακυβέρνησή μας». 

Ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός παρουσίασε τον «πυρήνα» του νέου μοντέλου πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας (ΠΦΥ) που, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνει: 

  • δημιουργία ιατρείου γειτονιάς, καθιέρωση οικογενειακού γιατρού και διεπιστημονικής ομάδας υγείας που θα έχουν στην ευθύνη τους συγκεκριμένο πληθυσμό αναφοράς, παρέχοντας υπηρεσίες από την πρόληψη και τους εμβολιασμούς μέχρι τους προσυμπτωματικούς ελέγχους, την κλινική και εργαστηριακή παρακολούθηση των χρονίων νοσημάτων, την παραπομπή στα άλλα επίπεδα του Συστήματος και την αποθεραπεία-αποκατάσταση. 
  • συγκεντροποίηση των εργαστηριακών εξετάσεων και λειτουργία εργαστηρίων αναφοράς σε κάθε Υγειονομική Περιφέρεια. 
  • «επιστροφή» των ιδιωτών γιατρών στο ΠΕΔΥ «στη λογική της 2ης ευκαιρίας για την ένταξη στο ΕΣΥ - πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης - με ολιγόμηνο μεταβατικό διάστημα και με  βάση υπαρκτές ανάγκες σε συγκεκριμένες ειδικότητες γιατρών», όπως είπε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ ΣΤΟ HEALTHVIEW.GR

ΠΟΥ: Σε πτωτική τροχιά η υγεία του ελληνικού πληθυσμού

Νερό: Γιατί δεν πρέπει να το πίνουμε κρύο

SHARE:

24Media Network