Μηνιγγίτιδα: Σε σοβαρή κατάσταση γυναίκα – Διακομιδή στην Πάτρα

Διαβάζεται σε 2'
Νοσοκομείο Πατρών
Νοσοκομείο Πατρών EUROKINISSI

Μετά τα σοβαρά κρούσματα μηνιγγίτιδας στην Πάτρα, διαγνώστηκε με μικροβιακή μηνιγγίτιδα 42χρονη μητέρα τριών παιδιών από την περιοχή του Δήμου Ήλιδας.

Σε σοβαρή κατάσταση βρίσκεται η υγεία μίας γυναίκας, η οποία βρέθηκε θετική στη μηνιγγίτιδα, στον Δήμο Ηλιδας.

Πρόκειται για μία 42χρονη, μητέρα τριών παιδιών, που διακομίστηκε αρχικά στο νοσοκομείο του Πύργου. Εκεί, σύμφωνα με την ΕΡΤ, οι γιατροί έκριναν ότι η κατάστασή της υγείας της αλλοδαπής γυναίκας είναι σοβαρή και αποφασίστηκε η διακομιδή της στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Πατρών.

Όπως εξήγησε τις προηγούμενες ημέρες ο καθηγητής Επιδημιολογίας-Προληπτικής Ιατρικής- ΕΚΠΑ και μέλος στο ΔΣ του ΕΟΔΥ, Δημήτρης Παρασκευής, «έχουμε αυξημένο αριθμό κρουσμάτων μηνιγγίτιδας αυτή την περίοδο, σε σχέση με το 2023 και αυτή ήταν και η αφορμή για να γίνουν οι παρεμβάσεις από τον ΕΟΔΥ σε ό,τι αφορά την εφαρμογή προληπτικών μέτρων”.

Αξίζει αν σημειωθεί πως μετά τα τρία κρούσματα στην Πάτρα, από τα μέσα της προηγούμενης εβδομάδας είχε χορηγηθεί από τις κινητές μονάδες του ΕΟΔΥ προληπτικά χημειοπροφύλαξη (σ.σ. αντιμικροβιακή θεραπεία) σε πολύ μεγάλο αριθμό φοιτητών της πόλης (ο προγραμματισμός ήταν για 3.000-5.000) ανεξάρτητα από το αν αποτελούσαν επαφές κρουσμάτων ή όχι.

Σύμφωνα με τις διεθνείς κατευθυντήριες οδηγίες, η ανίχνευση τριών κρουσμάτων μηνιγγιτιδοκοκκικής νόσου της ίδιας οροομάδας σε έναν Οργανισμό (Σχολείο, Πανεπιστημιακό Ίδρυμα, κ.α.) κατά τη διάρκεια περιόδου τριών μηνών συνιστά έξαρση κρουσμάτων.

Από την εμφάνιση του πρώτου κρούσματος, ο ΕΟΔΥ βρίσκεται σε στενή συνεργασία με την 6η Υγειονομική Περιφέρεια, τη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και τις αρμόδιες αρχές των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων.

Ο ΕΟΔΥ τονίζει ιδιαίτερα τη μεγάλη σημασία που έχει η έγκαιρη ανίχνευση και θεραπεία των κρουσμάτων μηνιγγιτιδοκοκκικής νόσου.

Οι πολίτες και κυρίως νεαρά άτομα που έχουν κλινικά συμπτώματα συμβατά με τη νόσο (Πυρετό και εξάνθημα) πρέπει άμεσα να απευθύνονται σε Ιατρό. Οι Ιατροί επί υποψίας μηνιγγίτιδας πρέπει άμεσα να χορηγούν θεραπεία και να παραπέμπουν σε νοσοκομείο.

Περισσότερες πληροφορίες για τη μηνιγγιτιδοκοκκική νόσο είναι αναρτημένες στην ιστοσελίδα του ΕΟΔΥ Βακτηριακή Μηνιγγίτιδα – Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (eody.gov.gr)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα