Μόσιαλος: Αν επικρατήσει η μετάλλαξη Όμικρον θα πάρουμε μεγάλη ανάσα

Μόσιαλος: Αν επικρατήσει η μετάλλαξη Όμικρον θα πάρουμε μεγάλη ανάσα
Εικόνα από την Ερμού σε περίοδο κορονοϊού Eurokinissi

Για καλές ενδείξεις από την μετάλλαξη Όμικρον έκανε λόγο ο καθηγητής Ηλ. Μόσιαλος, επισημαίνοντας ότι σε περίπτωση που επικρατήσει και με βάση τα τωρινά δεδομένα, ίσως είμαστε πιο κοντά στο τέλος της πανδημίας.

Την αισιοδοξία του, σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία για την μετάλλαξη Όμικρον, εξέφρασε ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας στο LSE, Ηλίας Μόσιαλος, τονίζοντας ότι αν επικρατήσει σε όλο τον πλανήτη θα μπορούμε να πάρουμε μια πολύ μεγάλη ανάσα και ίσως φτάσουμε πιο κοντά στο τέλος της πανδημίας κορονοϊού.

Ωστόσο, δεν ξέρουμε πως θα συνεχίσει να συμπεριφέρεται ο ιός. Γι’ αυτό χρειάζονται περισσότερα δεδομένα. Όπως είπε μιλώντας στον ΣΚΑΪ, καλό είναι να περιμένουμε ακόμα, να μην ενθουσιαστούμε πλήρως μέχρι να έχουμε τα κλινικά δεδομένα σχετικά με την ηπιότερη νόσηση.

Με βάση τις ανακοινώσεις της Pfizer, με τρεις δόσεις φαίνεται να εξουδετερώνεται η Όμικρον. Τα στοιχεία αυτά όμως πρέπει να επιβεβαιωθούν και με κλινικά δεδομένα, τόνισε ο καθηγητής.

Ο κ. Μόσιαλος εξήγησε πως για να επιβεβαιωθούν οι πρώτες ενδείξεις για την Όμικρον χρειάζεται μεγαλύτερος αριθμός νοσούντων από όλες τις κατηγορίες. “Έχουμε όμως καλές ενδείξεις. Σε 10-15 ημέρες θα έχουμε ασφαλή κλινικά δεδομένα”.

Από την ανάλυση των λυμάτων της Νότιας Αφρικής, φάνηκε πως η νόσος είναι πιο εκτεταμένη από ό,τι δείχνουν τα στοιχεία, που σημαίνει ότι μπορεί να υπάρχουν πολύ περισσότεροι ασυμπτωματικοί. Αν επιβεβαιωθεί αυτό με περαιτέρω αναλύσεις, θα συντείνουν οι πληροφορίες, ανέφερε.

Επεσήμανε, επίσης, ότι ο ιός είναι απρόβλεπτος. “Ο ιός δεν στριμώχνεται, μεταδίδεται από τους ασυμπτωματικούς, τους προσυμπτωματικούς. Ο μισός πλανήτης δεν είναι εμβολιασμένος. Δεν ξέρουμε, επομένως, ποια θα είναι η επόμενη κίνηση του ιού. Το μόνο που ξέρουμε είναι ότι, αν όντως είναι πιο εξασθενημένος, θα πάρουμε μια ανάσα. Ξέρουμε, επίσης, ότι ακόμα και αυτή τη μορφή μάλλον θα την πιάνουν τα εμβόλια. Όταν στριμωχτεί περισσότερο ο ιός, θεωρητικά, θα αποφασίσει να εξασθενήσει, αλλά μπορεί να πάει και προς πιο σοβαρή κατεύθυνση. Ας ελπίσουμε ότι θα δούμε πιο ήπιες εξελίξεις”.

Τέλος, είπε πως είναι πολύ σημαντικό να επεκταθούν οι εμβολιασμοί. Επίσης, δεν περιμένει διαφοροποιήσεις στο εμβόλιο της Moderna, σε σχέση με της Pfizer σε ό,τι αφορά στην αντιμετώπιση του ιού και των μεταλλάξεων. “Ο συνδυασμός εμβολίων λειτουργεί εξαιρετικά προστατευτικά”, επεσήμανε.

Πάρε μέρος στην έρευνα αναγνωστών του NEWS 24/7. Αφιέρωσε 3 λεπτά για να απαντήσεις γρήγορα και ανώνυμα! Ξεκίνα εδώ: Έρευνα News 24/7

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα
Exit mobile version