Νέο δελτίο τιμών: Μείωση σε 2.403 φάρμακα αλλά και αύξηση σε 230 κωδικούς

Νέο δελτίο τιμών: Μείωση σε 2.403 φάρμακα αλλά και αύξηση σε 230 κωδικούς

Πώς διαμορφώνονται οι τιμές των φαρμάκων στο νέο δελτίο, που εξέδωσε το υπουργείο Υγείας

Μεσοσταθμική μείωση 3,9% σε 2.403 φάρμακα (από το σύνολο των 9.370) και αύξηση σε 230 κωδικούς  καταγράφεται στο νέο δελτίο τιμών που εκδόθηκε στις 14 Δεκεμβρίου.

Η αύξηση στους 230 κωδικούς που σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας στην πλειονότητά τους δεν αφορούν σκευάσματα καθημερινής χρήσης, προέκυψε από τη  μεταβολή του συντελεστή του ΦΠΑ από 6% σε 13%, λόγω της υποχρέωσης της χώρας μας να εναρμονιστεί με το Κοινό Δασμολόγιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης* .

Την επόμενη εβδομάδα το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι θα εκδοθεί νέο διορθωτικό δελτίο τιμών στο οποίο εκτιμάται ότι θα περιοριστεί ακόμα περισσότερο ο αριθμός των φαρμάκων με αυξημένες τιμές με στόχο τη διασφάλιση της καθολικής πρόσβασης  στα αναγκαία φάρμακα, της ομαλής λειτουργίας της αγοράς φαρμάκου και της σταδιακής μείωσης της συμμετοχής των πολιτών στη φαρμακευτική δαπάνη.

*Κανονισμός (ΕΟΚ) 2658/87, όπως τροποποιήθηκε από τον Κανονισμό 1101/2014, τους Γενικούς Κανόνες ερμηνείας αυτού καθώς και τις Επεξηγηματικές Σημειώσεις της Συνδυασμένης Ονοματολογίας (Σ.Ο.) και του Παγκόσμιου Οργανισμού Τελωνείων.

Διαβάστε ακόμη στο Healthview.gr:

Ένα κλικ "παντρεύει" ανάγκες με προσφορές ιδιωτών και εταιρειών

Πως να χαρείτε το ποτό σας τα Χριστούγεννα χωρίς να σας πειράξει

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Σοβαρές ελλείψεις στα φάρμακα των φορέων του ιού HIV

SHARE:

24Media Network