Νόμιμη από σήμερα η φαρμακευτική κάνναβη στην Ελλάδα

Νόμιμη από σήμερα η φαρμακευτική κάνναβη στην Ελλάδα

Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως η νόμιμη εισαγωγή και πώληση στη χώρα μας σκευασμάτων που περιέχουν φαρμακευτική κάνναβη

Με κοινή υπουργική απόφαση των Υπουργείων Υγείας και Δικαιοσύνης και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, όπως δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της κυβέρνησης, νομιμοποιείται η εισαγωγή και χρήση φαρμακευτικής Κάνναβης στην Ελλάδα. Την είδηση ανέφερε ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του από το υπουργείο Υγείας την Παρασκευή.

Δείτε την ομιλία Τσίπρα στο Υπουργείο Υγείας:

Το υπουργείο Υγείας είχε συστήσει από τον Ιούνιο του περασμένου έτους ειδική επιτροπή προκειμένου να εξετασθεί η νομιμοποίηση της ιατρικής χρήσης κάνναβης. «Στο ζήτημα της φαρμακευτικής χρήσης της κάνναβης υπάρχουν καινούργια επιστημονικά δεδομένα, τα οποία πρέπει να αξιοποιηθούν για ανακουφιστικούς και θεραπευτικούς σκοπούς χωρίς τους σκοταδισμούς και τις φοβικότητες του παρελθόντος, με έμφαση στην ποιότητα ζωής των ασθενών», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Από τον περασμένο Απρίλιο, ο Ανδρέας Ξανθός είχε εξαγγείλει την αλλαγή αυτή με ΚΥΑ, η οποία θα δίνει δυνατότητα συνταγογράφησης και κυκλοφορίας σκευασμάτων που περιέχουν «εκχυλίσματα κάνναβης». Τότε, ανέφερε μάλιστα πως οι αλλαγές αυτές βασίζονται σε επιστημονικά πορίσματα που επιβεβαιώνουν την αποτελεσματικότητα της φαρμακευτικής κάνναβης και σημείωσε ότι η πολιτεία οφείλει να ανοίξει με σοβαρό τρόπο το σχετικό διάλογο καθώς το ζήτημα υπερβαίνει την αρμοδιότητα του υπουργείου Υγείας.

Σημειώνεται πως κατά καιρούς βουλευτές της συμπολίτευσης είχαν προχωρήσει σε επερωτήσεις στη βουλή για το θέμα, καλώντας τα συναρμόδια υπουργεία να δώσουν το πράσινο φως για την νομιμοποίηση της χρήσης της κάνναβης για ιατρικούς και φαρμακευτικούς λόγους. Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμιζαν την «αποδεδειγμένη ευεργετική δράση» της σε περιπτώσεις ιδιαίτερα επικίνδυνων παθήσεων όπως το γλαύκωμα, ο καρκίνος, η επιληψία, η νευρική ανορεξία.

Επιπλέιον, στην επιχειρηματολογία τους πρόσθεταν πως η ποινικοποίηση της φαρμακευτικής κάνναβης έχει μεταξύ άλλων ως αποτέλεσμα την εξώθηση πολλών ασθενών και των οικογενειών τους στη χρήση παράνομων οδών για την απόκτησή της. «Η αναλγητική, αντιφλεγμονώδης, αντισπασμωδική, αντιβακτηριδιακή, αντιοξειδωτική και τέλος αντικαταθλιπτική της δράση την καθιστούν μια καθόλα ευεργετική ουσία για μια πληθώρα ασθενειών» σχολίαζαν υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι τα έσοδα από την καλλιέργεια και τη μεταποίησή της θα μπορούσαν να αναζωογονήσουν σημαντικά την ελληνική ύπαιθρο και τον πρωτογενή και δευτερογενή τομέα.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα