Αρχίζει η πίεση της Όμικρον – Αύξηση κατά 40% στις νοσηλείες την Τρίτη

Αρχίζει η πίεση της Όμικρον – Αύξηση κατά 40% στις νοσηλείες την Τρίτη
ΜΕΘ AP

Περίπου 640 νέες εισαγωγές ασθενών λόγω covid καταγράφηκαν χθες, δείχνοντας ότι το ΕΣΥ μπαίνει πλέον σε νέα φάση ισχυρών πιέσεων.

Εκτοξεύτηκαν χθες οι νέες εισαγωγές στα νοσοκομεία λόγω κορονοϊού, ξεπερνώντας μετά από μήνες τις 600! Σύμφωνα με πληροφορίες, χθες Τρίτη 4/1 σημειώθηκαν περίπου 640 νέες εισαγωγές, αριθμός ιδιαίτερα αυξημένος και ρεκόρ των τελευταίων μηνών. Μάλιστα οι χθεσινές εισαγωγές δείχνουν αύξηση 40% σε σχέση με τις εισαγωγές της Δευτέρα.

Πλέον οι συνολικές νοσηλείες λόγω covid ξεπερνούν τις 4300 στην επικράτεια γεγονός που δείχνει ότι το ΕΣΥ πιέζεται έντονα. Επίσης περίπου το 45% των νέων εισαγωγών αφορούν στα νοσοκομεία του Λεκανοπεδίου.

Η Κυβέρνηση δεν έχει κρύψει το άγχος της σχετικά με την πορεία της επιδημίας κορονοϊού, προσπαθώντας να εξασφαλίσει νοσοκομειακές κλίνες από τον ιδιωτικό τομέα, για ασθενείς που προσβάλλονται από covid. H αύξηση των νέων κρουσμάτων ανησυχεί έντονα, καθώς ακόμη κι αν η επικρατούσα Μετάλλαξη Όμικρον δεν προκαλεί τόσες νοσηλείες όπως η Δέλτα, αυτό δε σημαίνει πως δεν θα χρειαστούν νοσοκομειακά κρεβάτια.

Χθες ανακοινώθηκαν πάνω από 50.000 νέα κρούσματα και αν υποθέσουμε πως από αυτά, ποσοστό 2% θα χρειαστεί νοσηλεία, τότε 1000 πολίτες θα πρέπει να νοσηλευτούν. Αυτό το γεγονός είναι ιδιαίτερα επιβαρυντικό για το ΕΣΥ, στο οποίο πάνω από το 60% των απλών κλινών covid είναι ήδη κατειλημμένες.

Σύμφωνα με τον Υπουργό Υγείας κ. Θάνο Πλέυρη, “Παρακολουθούμε την πίεση η οποία υπάρχει στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, μια πίεση η οποία παρατηρείται σε πρώτη φάση κυρίως στα Επείγοντα Περιστατικά και στις απλές κλίνες, αλλά είμαστε σε συνεχή παρακολούθηση και για να ενισχύσουμε το Εθνικό Σύστημα Υγείας, αλλά και για να κάνουμε τις παρεμβάσεις, οι οποίες χρειάζονται. Προς τούτο, ήδη έχουμε έρθει σε συμφωνία με το Σύνδεσμο Ελληνικών Κλινικών και άμεσα θα μας διατεθεί από τις ιδιωτικές Κλινικές από το 10% έως 15% των απλών κλινών τους, προκειμένου να διαχειρίζονται Covid περιστατικά”.

Ο Υπουργός σημείωσε ακόμη ότι “Αυτό θα ανακουφίσει σε μεγάλο βαθμό την πίεση που υφίσταται το Εθνικό Σύστημα Υγείας στις απλές κλίνες Covid. Αντίστοιχα, συνεργασία με τις ιδιωτικές κλινικές υπάρχει και στο σκέλος των κλινών ΜΕΘ, που το σύνολό τους έχει διατεθεί για non Covid περιστατικά στο Εθνικό Σύστημα Υγείας αλλά και σε άλλα περιστατικά non Covid, που διαχειρίζονται οι ιδιωτικές Κλινικές, κατόπιν κατεύθυνσης, η οποία δίνεται από το Εθνικό Σύστημα Υγείας”.

Τελεσίγραφο Πλεύρη

Να υπενθυμίσουμε ακόμη ότι την Πρωτοχρονιά ο Υπουργός είχε στείλει τελεσίγραφο στις ιδιωτικές κλινικές αναφέροντας ότι:

Από τη Δευτέρα 03.01.22 ενεργοποιείται το επικαιροποιημένο σχέδιο συνεργασίας του Yπουργείου Υγείας με τις ιδιωτικές κλινικές που στοχεύει να ενισχύσει το ΕΣΥ στην Αθήνα με επιπλέον τουλάχιστον 300 απλές κλίνες νοσηλείας για Covid περιστατικά.

Ήδη το ΕΣΥ ενισχύεται από τις ιδιωτικές κλινικές με το σύνολο των κλινών ΜΕΘ, με την αρωγή σε διαχείριση περιστατικών και στις περιοχές όπου υπήρξε ανάγκη στη Βόρεια Ελλάδα και στη Θεσσαλία με ένταξη σε αυτό άνω των 700 απλών κλινών για διαχείριση Covid και non-Covid περιστατικών από ιδιώτες.

Η μέχρι στιγμής ανταπόκριση των ιδιωτικών κλινικών είναι απολύτως συμβατή με όσα έχει ζητήσει το Υπουργείο Υγείας. Ωστόσο, στις λίγες ιδιωτικές κλινικές που θα δηλώσουν αδυναμία να ανταποκριθούν στο επικαιροποιημένο πρόγραμμα και δεν θα συμμετάσχουν, με απόφαση του Υπουργού Υγείας Θάνου Πλεύρη θα καταγγελθεί η σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ, καθώς δεν υπάρχει λόγος να διατηρείται σύμβαση με κλινικές που αδυνατούν να συμβάλλουν στην παρούσα συγκυρία με διαχείριση και Covid περιστατικών.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα