Ο επιπλέον λόγος που έχουν οι άνδρες για να γυμνάζονται

Διαβάζεται σε 2'
Ο επιπλέον λόγος που έχουν οι άνδρες για να γυμνάζονται
Η άσκηση έχει φανεί να βοηθά την υγεία μας και σε επίπεδο καρκίνων. iStock

Σουηδοί ερευνητές μελέτησαν τη σχέση μεταξύ άσκησης και εμφάνισης καρκίνου στον προστάτη, της πιο συχνής μορφής σε άνδρες μετά εκείνον του δέρματος.

Εκτός και αν προσγειωθήκατε σήμερα στον πλανήτη που λέγεται Γη, έχοντας περάσει όλα τα προηγούμενα χρόνια κάπου αλλού στο σύμπαν, έχετε μια εικόνα για όσα προσφέρει η σωματική δραστηριότητα (άσκηση) στην υγεία μας. Σε όλα τα επίπεδα, από την κορυφή έως τα νύχια.

Σουηδοί ερευνητές θέλησαν να μελετήσουν αν η τακτική άσκηση επηρεάζει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στον προστάτη. Δηλαδή, τον πιο κοινό τύπο καρκίνου μεταξύ των ανδρών -μετά εκείνον του δέρματος. Οι πιθανότητες αυξάνονται για όλους τους άνδρες, μετά την ηλικία των 50 ετών.

Οι καταγραφές του World Cancer Research Fund αναφέρουν πως μόνο το 2020 έγιναν περισσότερες από 1.4 εκατομμύρια νέες διαγνώσεις.

Μέχρι σήμερα, η έρευνα της συσχέτισης είχε δώσει αντιφατικές πληροφορίες.

Οι επιστήμονες εξηγούν πως κάποιες φορές ενδέχεται να υπάρχουν καρκινικά κύτταρα στον προστάτη ανδρών σε όλη τους τη ζωή, αλλά να μην είναι επικίνδυνα.

Ως εκ τούτου, εάν δεν προκύπτουν συμπτώματα αυτοί οι άνδρες δεν έχουν επίγνωση της κατάστασης τους.

Η δουλειά των ερευνητών του Swedish School of Sport and Health Sciences ήταν από τις μεγαλύτερες προσπάθειες που έχουν γίνει έως σήμερα. Δημιουργήθηκε μια πιο συγκεκριμένη εικόνα, με τη χρήση δεδομένων από μια εθνική βάση με εκατοντάδες χιλιάδες αποτελέσματα στο εργαστήριο -συμπεριλαμβανομένων των τεστ φυσικής κατάστασης που δείχνουν πόσο καλά δίνουν οξυγόνο στους μυς η καρδιά και οι πνεύμονες.

Έτσι, αποκτήθηκε μια πιο αντικειμενική μέτρηση για τη σχέση μεταξύ άσκησης και καρκίνου του προστάτη, με τα αποτελέσματα να είναι ξεκάθαρα.

Κατά τη μελέτη λοιπόν, δεδομένων 57.652 ανδρών, από το 1982 έως το 2019 φάνηκε πως όσοι βελτίωσαν τη φυσική τους κατάσταση μέσα στα χρόνια, είχαν 35% λιγότερες πιθανότητες να διαγνωστούν με τη νόσο.

Δεν έγινε ξεκάθαρο το πώς ακριβώς συμβαίνει αυτό. Οι ερευνητές υπέθεσαν πως ενδέχεται η σωματική δραστηριότητα να καταπολεμά τον καρκίνο, ενισχύοντας τον τρόπο με τον οποίο το ανοσοποιητικό σύστημα στοχεύει και εκριζώνει τα καρκινικά κύτταρα.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στην British Journal of Sports Medicine.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα