Παγκόσμια Ημέρα Προφυλακτικού: Η ιστορία του και τα λάθη στη χρήση

Παγκόσμια Ημέρα Προφυλακτικού: Η ιστορία του και τα λάθη στη χρήση
Προφυλακτικά shutterstock

Με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα Προφυλακτικού ας θυμηθούμε την ιστορία του αλλά και ας επισημάνουμε πολλά λάθη που γίνονται κατά τη χρήση του.

Η Διεθνής Ημέρα Προφυλακτικού γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 13 Φεβρουαρίου, την παραμονή της Ημέρας των Ερωτευμένων, στο πλαίσιο της παγκόσμιας εκστρατείας για την πρόληψη των σεξουαλικώς μεταδιδομένων νοσημάτων και του ιού HIV/AIDS.

Η πρωτοβουλία ανήκει στο ίδρυμα AHF (AIDS Healthcare Foundation)

Προφυλακτικό. Πρόκειται για την πιο δημοφιλή μέθοδο αντισύλληψης.

Είναι γνωστό ότι, από τον 18ο αιώνα οι αριστοκράτες χρησιμοποιούσαν προφυλακτικά που ήταν κατασκευασμένα από έντερο ζώων. Από τα μέσα του 19ου αιώνα, όταν ανακαλύφθηκε το καουτσούκ, η διάδοση της χρήσης του προφυλακτικού έγινε ευρεία σε περισσότερα κοινωνικά στρώματα. Αποτέλεσμα είναι σήμερα τα σύγχρονα προφυλακτικά να κατασκευάζονται από ελαστικό latex.

Λάθη κατά τη διάρκεια της χρήσης του

1. Το μέγεθος του προφυλακτικού

Το μέγεθος του προφυλακτικού καθορίζει πόσο καλά εφαρμόζει στο αντρικό μόριο και πόσο αποτελεσματικό είναι για να αποφευχθεί μια ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη ή μια λοίμωξη από σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα.

Ωστόσο αρκετοί δεν δίνουν σημασία στο μέγεθος όταν πρόκειται να αγοράσουν προφυλακτικά ή συνεχίζουν να χρησιμοποιούν το προφυλακτικό κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής πράξης ακόμη κι αν διαπιστώσουν ότι η εφαρμογή δεν είναι ιδανική. Σε καμία περίπτωση αυτό δε σημαίνει ότι η ερωτική συνεύρεση θα πρέπει να συνεχιστεί άνευ προστασίας, αλλά ότι πρέπει να διακοπεί.

Εάν το προφυλακτικό είναι πολύ φαρδύ είναι πολύ πιθανό να φύγει κατά τη διάρκεια του σεξ, ενώ αν είναι πολύ στενό (είτε στην άκρη είτε στη βάση) είναι πολύ πιθανό να σπάσει.

2. Η στιγμή της χρήσης του

Πολλοί είναι εκείνοι που βάζουν το προφυλακτικό καθυστερημένα: Μεταξύ 17% και 51,1% των ατόμων παραδέχονται ότι βάζουν το προφυλακτικό αφότου έχει αρχίσει η σεξουαλική πράξη και υπάρχει ήδη διείσδυση στον κόλπο της γυναίκας.

3. Πώς το φοράμε

Άλλο ένα λάθος είναι να “ξεδιπλώνεται” το προφυλακτικό προτού φορεθεί: Περίπου το 2,1% με 25,3% των συμμετεχόντων στις έρευνες αυτές παραδέχτηκε ότι πρώτα ξεδιπλώνει το προφυλακτικό και στη συνέχεια το εφαρμόζει στο πέος. Αυτός είναι λάθος τρόπος να φορέσει κανείς το προφυλακτικό, αφού δεν εφαρμόζει σωστά και πολλές φορές σπάει.

4. Προσέχουμε να αφήνουμε κενό μπροστά

Ακόμα ένα λάθος που κάνουν πολλοί είναι πως δεν αφήνουν κενό στην άκρη του προφυλακτικού για να χωρέσει το σπέρμα: Το 24,3% με 45,7% των ερωτηθέντων παραδέχτηκε ότι, όταν φοράει το προφυλακτικό, δεν αφήνει καθόλου κενό χώρο στην κορυφή. Αν μετά την εκσπερμάτιση, το σπέρμα δεν μπορεί να συγκεντρωθεί εκεί, τότε μπορεί να υπάρξει διαρροή ή/και σπάσιμο του προφυλακτικού.

5. Πώς ανοίγουμε το πακέτο

Ένα σύνηθες λάθος είναι να ανοίγει κανείς το πακέτο με τα προφυλακτικά με κάποιο αιχμηρό αντικείμενο: Αυτό το κάνει το 2,1% με 11,2% των ανθρώπων και είναι λάθος αφού αυξάνει τον κίνδυνο να προκληθούν ζημιές (σκισίματα, τρύπες κλπ) στο προφυλακτικό.

6. Λιπαντικά με βάση το λάδι

Πρέπει να αποφεύγεται η χρήση λιπαντικών με βάση το λάδι: Αυτά τα λιπαντικά καταστρέφουν το υλικό (λάτεξ) από το οποίο είναι φτιαγμένα τα προφυλακτικά. Πρόκειται για ένα λάθος που κάνει το 3,2% των γυναικών και το 4,7% των ανδρών.

7. Ο χώρος φύλαξης των προφυλακτικών

Άλλο ένα λάθος εντοπίζεται στον τόπο φύλαξης των προφυλακτικών: Το 3,3% με 19,1% των ανθρώπων δεν δίνει σημασία στις οδηγίες φύλαξης και αποθήκευσης των προφυλακτικών και ως εκ τούτου τα αφήνει σε μέρη που μπορεί να προκληθούν ζημιές στα προφυλακτικά (πχ μέρη με μεγάλη θερμοκρασία, όπως το ντουλαπάκι του αυτοκινήτου το καλοκαίρι).

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα