Παπαευαγγέλου: Η πανδημία θα επηρεάζει τη ζωή μας για αρκετούς μήνες ακόμη

Παπαευαγγέλου: Η πανδημία θα επηρεάζει τη ζωή μας για αρκετούς μήνες ακόμη
Ενημέρωση για την επιδημία κορονοϊού από τους Γκίκα Μαγιορκίνη και Βάνα Παπαευαγγέλου. Eurokinissi

Τον κώδωνα του κινδύνου για την πορεία της πανδημίας κορονοϊού στην Ελλάδα έκρουσε η Β. Παπαευαγγέλου. Στα 7000 τα ενεργά κρούσματα. Στο 60% οι κατειλημμένες ΜΕΘ στην Επικράτεια.

Αν και η επιδημία στην Ελλάδα παρουσιάζει σταθεροποίηση τις τελευταίες εβδομάδες, την ίδια ώρα σταθερή διατηρείται και η αύξηση των κρουσμάτων στην Αττική.

Όπως ανέφερε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας Βάνα Παπαευαγγέλου, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για τον κορονοϊό, η χώρα μας εμφανίζει πολύ καλή εικόνα και χαμηλό δείκτη θετικότητας σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη, όμως ακόμη αναμένουμε τα κρούσματα των εορτών. Η καθηγήτρια τόνισε ότι η πανδημία θα είναι εδώ και θα επηρεάσει τη ζωή μας για αρκετό καιρό.

Σύμφωνα με την κα Παπαευαγγέλου, προβληματίζει η αύξηση των κρουσμάτων στις νεαρότερες ηλικίες, καθώς η μέση ηλικία το τελευταίο διάστημα έχει μειωθεί κατά 2 έτη. Μάλιστα παρουσιάζει αύξηση σε αρκετά χαμηλές ηλικίες και αυτό ανησυχεί καθώς μπορεί να μεταδοθεί στις ευπαθείς ομάδες.

Όπως είπε συγκεκριμένα “H αύξηση της επίπτωσης της λοίμωξης στις ηλικίες 25 με 35 ετών είναι αυτό το διάστημα στο μικροσκόπιο της επιτροπής λοιμωξιολόγων. Αυτό οφείλεται στην κινητικότητα της ηλικιακής αυτής ομάδας στη διάρκεια των γιορτών. Από τις 25 Δεκεμβρίου μέχρι σήμερα οι εισαγωγές σε νοσοκομεία της Αττικής αυξήθηκαν κατά 20%-25%”.

Παρακολουθώντας δε τους “σκληρούς” επιδημιολογικούς δείκτες, δηλαδή τις διασωληνώσεις και τους θανάτους, διαπιστώνεται μικρή αλλά όχι σημαντική μείωση. Σήμερα αν και υπάρχουν λιγότερα από 7000 ενεργά κρούσματα, έχουμε 60% κάλυψη ΜΕΘ στην Επικράτεια και 70% στη Β Ελλάδα.

Η καθηγήτρια τόνισε ακόμη ότι όπως φάνηκε και από τη μετάδοση του ιού στα παιδιά, το ασφαλέστερο μέρος για αυτά, είναι το σχολείο όπου μπορούν να τηρούνται τα μέτρα.

Από την πλευρά του ο Επίκουρος Καθηγητής της Ιατρικής Σχολής και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Γκίκας Μαγιορκίνης, ανέφερε ότι ο δείκτης θετικότητας στη χώρα είναι κάτω από το 4%, ενώ έχει σημειωθεί μείωση των ενεργών κρουσμάτων και η πίεση στο ΕΣΥ δείχνει σταδιακή υποχώρηση. “Ενδεικτικά είδαμε μείωση περίπου 40% σε σχέση με τις αρχές Δεκεμβρίου στις ΜΕΘ και κατά 60% στις νέες εισαγωγές ανά ημέρα. Όμως η κατάσταση στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας παραμένει εξαιρετικά επιβαρυμένη”.

Στην Αττική ο αριθμός των διαγνώσεων σημειώνει ήπιες αυξομειώσεις κι πιθανός πιθανώς μια ήπια αυξητική τάση στο τέλος αυτής της εβδομάδας. Η Θεσσαλονίκη δείχνει ότι διατηρεί το ρυθμό συρρίκνωσης της τάξης 10%-15% λιγότερες διαγνώσεις ανά εβδομάδα.

Βλέπουμε επίσης μικρή υποχώρηση στην ηλικιακή ομάδα άνω των 65 ετών. Το ΕΣΥ αποσυμφορείται, αλλά τις τελευταίες 10 ημέρες η αποσυμφόρηση παρουσιάζει επιβράδυνση.

Σχετικά με το μεταλλαγμένο στέλεχος φαίνεται ότι διαγνώσεις έχουν γίνει σε περισσότερα από 40 κράτη.

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΩ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΪΟ

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα